Holky, jsem sice odpůrce dluhů, nicméně potřebuju dost akutně auto, pro mě a 3 děti. Potřebný obnos bych našetřila někdy před létem, asi. Napadlo mě, zda nevyužít úvěr, ať už ten který nabízí prodejci aut nebo přes mou banku. Nemám v tomto zkušenosti, v životě jsem kromě hypotéky žádnou půjčku neměla (nyní hypo nemám). Třeba se tu najde někdo, kdo poradí, na co se zaměřit, co ne/dělat... Svým starým autem se už bojím jezdit. Jinak si myslím, že finančně na tom nejsem špatně, mám HPP a k tomu vedlejšák jako OSVč, takže rizika že nebudu schopná splácet bych se nebála (ani žádný škraloup z minulosti nemám). I tak bych chtěla splátku držet relativně nízko, člověk nikdy neví, že.... Předem díky za VAše rady a tipy!
A za kolik bys chtěla auto?
Kolem 200 tis. plus minus. Ne drahé, ale ani úplně nejlevnější, prostě aby chvíli vydrželo a aby na něj bylo spolehnutí.
Asi bych si vzala u své banky. Ta tebe a tvé příjmy zná nejlépe, ohledně schválení to budeš mít o dost lehčí.Taky záleží kolik bys byla ochotná splácet a podle toho potom ti vypočítají na jak dlouho to bude.
máš osobní zkušenost? Mě ty RPSN přijdou šíleně vysoké...
@pavca1982
Jinak souhlasím, ta historie může být velkou výhodou.
Mám úvěr u Air bank je to moje banka.Pokud bys chtěla vědět tak SZ.😉
Já si myslím, že nejlepší je se zeptat na úvěr ve své bance. Když se kupuje nové, přijde mi, že dealeři mají lepší podmínky bez banka. Ale např v AAA je výhodnější cena podmíněna nákupem za jejich úvěr na hodně dlouhou dobu a hodně se přeplatí na úrocích. Takže asi záleží, i kde bys auto kupovala. Výhodou úvěru v bance je, že auto můžeš prodat a úvěr potom splatit kdykoliv ( mám na mysli bezúčelovou půjčku).
Jestli víš, ze mas rezervy, jiný závazky nemáš … do léta nasetreno je celkem “brzo” … takže bych zvazila i možnost vzít si klasicky spotřebitelský uver u banky (možná motam název) a předčasně ho splatit po par měsících …
Pracuji ve Spořce, zkuste se opravdu zeptat ve své bance. Nastavit splátku na či nejnižší a v dnešní době většina bank nabízí mimořádné splátky zdarma, takže dávejte peníze navíc bokem a pak to doplatite bez sankce.
Úroky teď nejsou nijak hrozne. Dá se reálne dostat kolem 6-7%..
Dělám ve financích, doporučuji to stejné jako @mmajda, když půjčku, tak od banky, nemusí být nutně od tvé domácí. Nebankovní půjčce bych se vyhla obloukem. Určitě nastavit splátku jako minimální, protože kdyby se něco stalo, tak tě menší splátka méně zatěžuje a ještě doporučuji nevydat se úplně z úspor, to raději trochu vyšší půjčku. Samozřejmě pokud bys měla malou splátku na maximální možnou dobu splacení tak přeplatíš více, než kdybys to splatila do dvou let. Ano, většina bank nabízí mimořádné splátky zdarma, doplacení úvěru bez sankce, ale vždy je dobré si to prostudovat konkrétní podmínky, protože se budou mírně lišit. Pokud jdeš do ojetého auta, tak pozor na AAA, slyšela jsem, kritiku na ně. Neříkám nekupovat tam, jen si dávat mega pozor.
PS Nemusíš se za to stydět, bereš si půjčku na rozumnou věc, ne na letní dovolenou, i když je to pro tebe stresující věc. Není třeba očekávat nějakou prasárnu ze strany banky, ty půjčky jsou dneska udělané dobře, proces schválení je rychlý, jen je třeba nevypínat mozek u braní půjčky.
Když na úvěr, tak jedině nové auto. Ceny prý spadly, a kdyby se k těm 200 tis přihodilo ještě sto, tak si myslím, že se dá sehnat dobré auto. Když si představím, že bych si koupila nějaký šrot za dvě stě třeba ještě u áček, tak se mi dělá zle. A při představě, že mi ten šrot klekne a já ho musím dál platit nebo do něho naházet další prachy na opravu... A že se to bude sypat. Do ojetého auta nevidíš. A pak si taky říkám, proč ho člověk prodával. Dobrého auta se asi nikdo zbavovat nebude... Takže za mě jedině nové někde přes banku.
Měli jsme úvěr na auto na asi 4 roky , podle me se nejvíc vyplatí kupovat suta zánovní do 50.000 najdete...
Naše mělo najete asi 5.000 ...ted máme za ty 4 roky okolo 180.000 a nic jsme nemuseli měnit nebo opravovat ( krom běžných olej, brzd. Destičky apod)
To kolik se preplatilo , se v podstate stejně teď vyrovná tím že ho prodáme za víc než jsme si při koupi vypočítáli....
Takže já jsem urcite pro...radši na úvěr pořádně spolehlivě auto ;) škoda a vw bazary mají i v cr garancí myslím ne ? ( das Auto)
@1janinka1 výtok dobrého auta se nikdy nikdo nebude zbavovat je uplne nejpodstatnější nesmysl )
My i třeba můj otec kupujeme ojeté auta z Německa a vzdy to bylo auto spolehlive cena / najeto a vse perfektni ... vzdy bez jakékoliv investice po dobu xx let
https://www.dasweltauto.cz/c/o-das-weltauto/nas...
Využít treba něco takového můžeš;)
@veronicka89
Tak když pomineme mé osobní zaujetí (fungující věci si nechávám až do konce jejich životnosti), tak jak poznáte mezi tou spoustou aut, to, které majitel prodal, protože je už pro něj malé/velké či už není in, od těch, které majitel prodal, protože se na něm něco pomalu se*e? A že to bývá běžné. Je potřeba vyměnit spojka či jsou obroušené brzdy, tudle rezne či netěsní. A to už nějaká tisícovka je. A když to sám majitel či autobazar dokáže naleštit a zamaskovat a prodat za nějakou sumičku. Na předváděcí jízdě je všechno v pohodě, ale další investice sype nový majitel. A běžně se doporučuje po koupě ojetiny udělat preventivně nové rozvody, což je určitě min deset tisíc... A když se pak přidá ta věc, kvůli které to auto bylo prodáno. A navíc, pokud půjde kupovat sama zakladatelka, která tomu nerozumí... Doporučuje se sebou mechanik, ale ani ten všechno neuvidí. Ale to je pouze můj názor a i zkušenost. Prostě pokud to auto či lidi neznám a nevím, jak s ním bylo zacházeno apod. tak vždycky kupuju zajíce v pytli. Možná tedy ty zánovní nebo předváděcí. Možná ještě z těch "lízaček", tam by mohla být větší záruka nějaké údržby a servisu, ale zase ne stylu jízdy ridičů...
@1janinka1 já mám úplně jinou zkušenost. A hl. Nekupuji tam kde se někdo snaží někoho ošalit ale tam kde se snaží samozřejmě vydělat ale zachovat si dobrou pověst...takže jak říkám prošlo nám v rodině asi 15 bazarovych aut za cca 20 let a všechny byly v pohodě.
Co bylo děláno a v kolika km jde ověřit a jak říkám auta do 50.000 najeto jsou v podstatě zánovní ;)
Ještě dodám, že nebudu kupovat auto nové. Rozhodně nebudu vymýšlet nic navíc, potřebuju jen, abychom se tam vešli, aby jezdilo a bylo spolehlivé. I tak je to ale ranec, v dnešní době..... ☹