Ahoj,
ráda bych si přečetla vaše zkušenosti a rady, ale prosím pouze o odpovědi k věci.
Ve zkratce, v září mi končí RD, prodloužit už nejde. Jde mi o to,že se s manželem už déle jak rok snažíme o druhé miminko, nejde. Čeká nás nejspíš CaR.
Mám teď dvě možnosti jít v září na ÚP na nějaký čas než se miminko povede, nebo se nahlásit na pojišťovně jako matka pečující o dítě do sedmi let věku. Prosím o konkrétní odpovědi výhody × nevýhody.
Před MD jsem byla zaměstnaná, ale do práce se vrátit kam nemám a hledat úplně novou teď nechci, naštěstí nemusím řešit moc finanční stránku, ráda bych však alespoň nějakou brigádu na pár hodin třeba.
Díky moc za odpovědi k věci.
@marketa1218 Když půjdeš na ÚP, budeš muset chodit na různá sezení, budeš muset chodit na pohovory a případně vzít práci kterou ti najdou. Za mě je lepší se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. Mně bude končit rodičák letos koncem roku, a taky se nahlásím na pojišťovnu.
Ale pokud bude nahlášená na pojišťovně, tak dítě nemůže být ve školce celý den. Což s brigádou taky není ideální...
@merope Neupínám se, jenom nechci rádoby v nové práci hned řešit nějaké propustky nebo dovolené na kterou stejně nebudu mít nárok.
@klokanka31 Díky, ale pokud se nahlasim, nemám možnost zase té brigády. Je to tak?
@marketa1218 V CAR často umožní termíny i později odpoledne, dá se to skloubit s prací. A než budeš mít všechna vyšetření, budeš po zkušebce.
@marketa1218 šla bych na pracak .. a pockala co přijde dřív .. jestli bejbo nebo pracak … já furt natahovala návrat do práce, protože jsem chtěla dvě děti kousek od sebe … a nechtěla jsem se vracet do práce, pokud nemám doma dvě děti, mám i takovou praci, ze když se vratis třeba “jen” na rok, tak to v praci akorát zkomplikuju a nepomůžu- než si preberu projekty abych je předávala dal … no nakonec to dopadlo tak, ze jsem se zacala smirovat ze druhy dite nebude … nebo za dyl… a nastupovala jsem do prace cca zároveň s pozitivním testem, po předchozí zkušenosti jsem nic nerikala a nepocitala s tím až do screenu.. myslím, ze kdyby do te prace nenastoupila, tak nejsem těhotná ještě teď 😆kamarádka měla podobně a nakonec končila ve zkusebce, protože těhotná …
@marketa1218 jako pečující o dítě do sedmi let může být ve školce max. 4 hodiny denně (takže do oběda, v kolik ho tam skutečně ráno odvedeš nikdo zkoumat nebude). Já měla brigádu na dohodu normálně v tom dopoledním čase a nebyl problém. Skloubit to šlo. Po měsíci jsem otěhotněla 🙂.
@marketa1218 Jo tak to ti neporadím 🤔
Tak díky za vaše postřehy, zamyslím se ještě nad nimi a probereme doma. Jenom ještě jestli někdo nevíte, při nahlášení se na pojišťovně, mohu na tu brigádu nebo ne? Děkuji. Jinak se samozřejmě budu informovat i na daném místě.
@marketa1218 nevim, jestli se teď podmínky pro dohodáře neměnily. Před těmi třemi roky bylo na dohodu možné pracovat s výdělkem do 10 000 (pokud byl příjem vyšší už se musel zaměstnavatel na odvodech na zp podílet). Já se pokaždé do 10 000 vešla.
Ze zkušeností - pokud se miminko nedaří, může se (i pomocí CAR) nedařit i několik let. Já čekala na dítě cca 6 let, kdy už jsme se snažili fakt intenzivně. Tzn. určitě bych se na tvém místě neupínala na to, "jako bys už byla těhotná", ale prostě žij život tak, jak je.