Konec rodičovského příspěvku. Co byste doporučili?

marketa1218
30. črc 2023

Ahoj,

ráda bych si přečetla vaše zkušenosti a rady, ale prosím pouze o odpovědi k věci.

Ve zkratce, v září mi končí RD, prodloužit už nejde. Jde mi o to,že se s manželem už déle jak rok snažíme o druhé miminko, nejde. Čeká nás nejspíš CaR.

Mám teď dvě možnosti jít v září na ÚP na nějaký čas než se miminko povede, nebo se nahlásit na pojišťovně jako matka pečující o dítě do sedmi let věku. Prosím o konkrétní odpovědi výhody × nevýhody.

Před MD jsem byla zaměstnaná, ale do práce se vrátit kam nemám a hledat úplně novou teď nechci, naštěstí nemusím řešit moc finanční stránku, ráda bych však alespoň nějakou brigádu na pár hodin třeba.

Díky moc za odpovědi k věci.

merope
30. črc 2023

Ze zkušeností - pokud se miminko nedaří, může se (i pomocí CAR) nedařit i několik let. Já čekala na dítě cca 6 let, kdy už jsme se snažili fakt intenzivně. Tzn. určitě bych se na tvém místě neupínala na to, "jako bys už byla těhotná", ale prostě žij život tak, jak je.

klokanka31
30. črc 2023

@marketa1218 Když půjdeš na ÚP, budeš muset chodit na různá sezení, budeš muset chodit na pohovory a případně vzít práci kterou ti najdou. Za mě je lepší se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. Mně bude končit rodičák letos koncem roku, a taky se nahlásím na pojišťovnu.

areh
30. črc 2023

Ale pokud bude nahlášená na pojišťovně, tak dítě nemůže být ve školce celý den. Což s brigádou taky není ideální...

marketa1218
autor
30. črc 2023

@merope Neupínám se, jenom nechci rádoby v nové práci hned řešit nějaké propustky nebo dovolené na kterou stejně nebudu mít nárok.

marketa1218
autor
30. črc 2023

@klokanka31 Díky, ale pokud se nahlasim, nemám možnost zase té brigády. Je to tak?

merope
30. črc 2023

@marketa1218 V CAR často umožní termíny i později odpoledne, dá se to skloubit s prací. A než budeš mít všechna vyšetření, budeš po zkušebce.

janule0123
30. črc 2023

@marketa1218 šla bych na pracak .. a pockala co přijde dřív .. jestli bejbo nebo pracak … já furt natahovala návrat do práce, protože jsem chtěla dvě děti kousek od sebe … a nechtěla jsem se vracet do práce, pokud nemám doma dvě děti, mám i takovou praci, ze když se vratis třeba “jen” na rok, tak to v praci akorát zkomplikuju a nepomůžu- než si preberu projekty abych je předávala dal … no nakonec to dopadlo tak, ze jsem se zacala smirovat ze druhy dite nebude … nebo za dyl… a nastupovala jsem do prace cca zároveň s pozitivním testem, po předchozí zkušenosti jsem nic nerikala a nepocitala s tím až do screenu.. myslím, ze kdyby do te prace nenastoupila, tak nejsem těhotná ještě teď 😆kamarádka měla podobně a nakonec končila ve zkusebce, protože těhotná …

eviicka
30. črc 2023

@marketa1218 jako pečující o dítě do sedmi let může být ve školce max. 4 hodiny denně (takže do oběda, v kolik ho tam skutečně ráno odvedeš nikdo zkoumat nebude). Já měla brigádu na dohodu normálně v tom dopoledním čase a nebyl problém. Skloubit to šlo. Po měsíci jsem otěhotněla 🙂.

klokanka31
31. črc 2023

@marketa1218 Jo tak to ti neporadím 🤔

marketa1218
autor
31. črc 2023

Tak díky za vaše postřehy, zamyslím se ještě nad nimi a probereme doma. Jenom ještě jestli někdo nevíte, při nahlášení se na pojišťovně, mohu na tu brigádu nebo ne? Děkuji. Jinak se samozřejmě budu informovat i na daném místě.

eviicka
31. črc 2023

@marketa1218 nevim, jestli se teď podmínky pro dohodáře neměnily. Před těmi třemi roky bylo na dohodu možné pracovat s výdělkem do 10 000 (pokud byl příjem vyšší už se musel zaměstnavatel na odvodech na zp podílet). Já se pokaždé do 10 000 vešla.