Ahojky.S pritelem se stěhujeme do pronájmu a chci se zeptat, když máme oba trvale bydliště u svých rodičů,jestli koncesionářské poplatky platí pronajímatel(elektřina je psána na něj a my mu jen budeme platit nájem+zálohy) nebo jestli si je budeme platit sami?
@merope já to spíš myslela,že to někteří platí přes SIPO
Budete je mít účtované v poplatcích,tedy měli byste mít.
@merope já právě četla,že když mám trvalý pobyt u rodičů, kteří platí,tak ostatní členové nemusí a zase když majitel má trvalou adresu na pronajatém bytě a má na sebe napsanou elektřinu apod,tak určitě musí platit i poplatky za televizi apod ne?I kdyby měl více nemovitosti,tak platí určitě taky jen poplatek jednou
@dandaa a je to přímo uváděno prosím i ve smlouvě nebo je to automaticky v poplatcích?
Protože když je to ve smlouvě,tak by tam mělo být uváděno i číslo účtu kam ty poplatky za ně platíte
No, jak bych to řekla - ono je to neskutečně nesmyslně celý napsaný.
Platí se od domácnosti, ale domácnost v podstatě není moc definovaná - co to je přesně domácnost se nikde moc nedočteš. Resp. teda podle té "nejdivočejší" definice jsou členem domácnosti v podstatě skoro všichni tak nějak pohromadě. Takže pokud vám třeba rodiče nějak přispívají na cokoli, jste vlastně všichni součástí jedné domácnosti.
Adresa trvalého pobytu je pouze administrativní záležitost.
A bydliště je to, co ty sama si definuješ, kde máš - lze mít i více bydlišť a taky žádné bydliště.
@dandaa Ale zase pokud televizi nemají, tak to platí zbytečně. Teda uvidíme, jak se to změní dle nové legislativy - ale sama doufám, že ta nová legislativa neprojde. A pokud projde, budu se ptát, jak mohu mít D-čko přes internet bez "tento pořad není na internetu k dispozici".
@dandaa my máme právě uvedenou částku za nájem a pak částku za to ostatní (úklid společných prostor,svoz odpadu a pak je tam dodatek apod...
ale tohle tam právě není konkrétně,tak proto se ptám,jestli se to tam píše nebo je to automaticky v těch poplatcích.Chápu,že kdybychom si přepsali energie na sebe,tak by nám pak přišla určitě upomínka za neplacení,ale pokud přece naši rodiče platí za televizi apod a pronajímatel nejspíš taky, když tam má trvalý pobyt a energie na sebe tak by byla blbost platit 2x za jednu domácnost ne?Já právě vím,že někteří pronajímatelé nechtějí mít starosti s energiemi,tak to přepisují na nájemníky,ale přece ti co to mají napsané na sebe a nájemníci jim platí zálohy na služby,tak by to v tom mělo být ....
Otázkou je, zda jste nebo nejste poplatníci - pokud to tam je a vy nejste, platí se to tam zbytečně 2x, pokud to tam není a vy jste, pak by se to neplatilo vůbec.
S domácností pronajímatele nemáš vůbec nic společného. Otázkou je, zda se počítáš do domácnosti rodičů. Já bych ti řekla, že já když jsem bydlela na kolejích a tuším pak i v prvním bytě a pracovala jsem, tak moje příjmy sociálka započítala do příjmu rodičů na základě toho, že jsem u nich měla trvalý pobyt a tak mě počítali do jejich domácnosti. Takže z tohoto pohledu jsi člen domácnosti rodičů a ČT, i kdyby ti poslala upomínku, tak jen napíšeš, že platí jiný člen tvé domácnosti.
Pokud se ale sama tak nějak domníváš, že budete mít s partnerem vlastní domácnost, pak byste poplatníky byli. Sociálka vás ale klidně přihodí i do více domácností. Takže i můžete říct, že jste stejně pořád součástí domácnosti rodičů.
Jak už jsem psala - stejně je v tom chaos.
@merope právě,že v tom mají strašný chaos
Já se asi ještě počítám k rodičům, protože tam za mě platí i odpady apod.Samozřejmě chápu,že kdybych si přepsala tp do pronájmu,tak už si to budu platit sama
Přesně tak, to už by sis to pak musela platit všechno sama. 😉
Ale ono je to o tom, že z hlediska domácnosti by vlastně TP neměl mít žádný význam - ale často ho berou a že má. Tak zase - aspoň tady toho využít.
Je to zmatek, každý se to může vyložit různě: https://realitaci-sobe.cz/realitni-trh/pronajem....
Btw. popelnice platíte jak?
@hojda svoz odpadu máme uvedený ve smlouvě
Poplatek neni vázaný na trvalý pobyt . Tak se ho zeptej kdo ho platí a uvidíš ne ?
Tak ho platíš 2x? U rodičů a v nájmu? Odpad myslím.
@hojda no já posílalala mámě nájemní smlouvu aby za mě platit nemuseli alespoň ten odpad,ale bohužel řekli,že ikdyž tam už nebydlím,tak ho za mě platit musí a ve smlouvě ho mám taky
Koncesionářské poplatky se platí za domácnost. Tzn. pokud máte vlastní domácnost a v ní televizi, pak byste měli platit vy. Elektřina s tím nemá nic společného (jen vám asi ČT nenapíše dopis na základě toho, že by si stáhla plátce elektřiny).