Koncesionářské poplatky. Budeme je muset platit?

13. lis 2024

Ahojky.S pritelem se stěhujeme do pronájmu a chci se zeptat, když máme oba trvale bydliště u svých rodičů,jestli koncesionářské poplatky platí pronajímatel(elektřina je psána na něj a my mu jen budeme platit nájem+zálohy) nebo jestli si je budeme platit sami?

merope
13. lis 2024

Koncesionářské poplatky se platí za domácnost. Tzn. pokud máte vlastní domácnost a v ní televizi, pak byste měli platit vy. Elektřina s tím nemá nic společného (jen vám asi ČT nenapíše dopis na základě toho, že by si stáhla plátce elektřiny).

autor
13. lis 2024

@merope já to spíš myslela,že to někteří platí přes SIPO

dandaa
13. lis 2024

Budete je mít účtované v poplatcích,tedy měli byste mít.

merope
13. lis 2024

@dandaa Proč by to mělo být účtované v poplatcích? Co vidím, tak tohle si nájemníci řeší sami.

Ano, někteří, zvláště starší, platí ještě přes SIPO, ale v nynější době mi přijde, že SIPO vůbec nemá smysl a má víc nevýhod než výhod.

autor
13. lis 2024

@merope já právě četla,že když mám trvalý pobyt u rodičů, kteří platí,tak ostatní členové nemusí a zase když majitel má trvalou adresu na pronajatém bytě a má na sebe napsanou elektřinu apod,tak určitě musí platit i poplatky za televizi apod ne?I kdyby měl více nemovitosti,tak platí určitě taky jen poplatek jednou

dandaa
13. lis 2024

@merope můžou si ho napsat na sebe,ale taky nemusí. Poplatek je vázaný na domácnost kde někdo žije a má tv,rádio, není nebo nebylo to dle TP. My to máme pro nájemce automaticky v poplatcích a jsou rádi, že nemusí nic řešit.

autor
13. lis 2024

@dandaa a je to přímo uváděno prosím i ve smlouvě nebo je to automaticky v poplatcích?

autor
13. lis 2024

Protože když je to ve smlouvě,tak by tam mělo být uváděno i číslo účtu kam ty poplatky za ně platíte

merope
13. lis 2024

No, jak bych to řekla - ono je to neskutečně nesmyslně celý napsaný.

Platí se od domácnosti, ale domácnost v podstatě není moc definovaná - co to je přesně domácnost se nikde moc nedočteš. Resp. teda podle té "nejdivočejší" definice jsou členem domácnosti v podstatě skoro všichni tak nějak pohromadě. Takže pokud vám třeba rodiče nějak přispívají na cokoli, jste vlastně všichni součástí jedné domácnosti.

Adresa trvalého pobytu je pouze administrativní záležitost.

A bydliště je to, co ty sama si definuješ, kde máš - lze mít i více bydlišť a taky žádné bydliště.

@dandaa Ale zase pokud televizi nemají, tak to platí zbytečně. Teda uvidíme, jak se to změní dle nové legislativy - ale sama doufám, že ta nová legislativa neprojde. A pokud projde, budu se ptát, jak mohu mít D-čko přes internet bez "tento pořad není na internetu k dispozici".

dandaa
13. lis 2024

Poplatky mají být rozepsané ve smlouvě včetně částek.
@merope jestli ji nemají tak to musí přece říct.

merope
13. lis 2024

@dandaa Tak tady to ve smlouvě zjevně vypsané nemají.

autor
13. lis 2024

@dandaa my máme právě uvedenou částku za nájem a pak částku za to ostatní (úklid společných prostor,svoz odpadu a pak je tam dodatek apod...
ale tohle tam právě není konkrétně,tak proto se ptám,jestli se to tam píše nebo je to automaticky v těch poplatcích.Chápu,že kdybychom si přepsali energie na sebe,tak by nám pak přišla určitě upomínka za neplacení,ale pokud přece naši rodiče platí za televizi apod a pronajímatel nejspíš taky, když tam má trvalý pobyt a energie na sebe tak by byla blbost platit 2x za jednu domácnost ne?Já právě vím,že někteří pronajímatelé nechtějí mít starosti s energiemi,tak to přepisují na nájemníky,ale přece ti co to mají napsané na sebe a nájemníci jim platí zálohy na služby,tak by to v tom mělo být ....

merope
13. lis 2024

Otázkou je, zda jste nebo nejste poplatníci - pokud to tam je a vy nejste, platí se to tam zbytečně 2x, pokud to tam není a vy jste, pak by se to neplatilo vůbec.

S domácností pronajímatele nemáš vůbec nic společného. Otázkou je, zda se počítáš do domácnosti rodičů. Já bych ti řekla, že já když jsem bydlela na kolejích a tuším pak i v prvním bytě a pracovala jsem, tak moje příjmy sociálka započítala do příjmu rodičů na základě toho, že jsem u nich měla trvalý pobyt a tak mě počítali do jejich domácnosti. Takže z tohoto pohledu jsi člen domácnosti rodičů a ČT, i kdyby ti poslala upomínku, tak jen napíšeš, že platí jiný člen tvé domácnosti.

Pokud se ale sama tak nějak domníváš, že budete mít s partnerem vlastní domácnost, pak byste poplatníky byli. Sociálka vás ale klidně přihodí i do více domácností. Takže i můžete říct, že jste stejně pořád součástí domácnosti rodičů.

Jak už jsem psala - stejně je v tom chaos.

autor
13. lis 2024

@merope právě,že v tom mají strašný chaos
Já se asi ještě počítám k rodičům, protože tam za mě platí i odpady apod.Samozřejmě chápu,že kdybych si přepsala tp do pronájmu,tak už si to budu platit sama

edddie
13. lis 2024

Přesně tak, to už by sis to pak musela platit všechno sama. 😉

merope
13. lis 2024

Ale ono je to o tom, že z hlediska domácnosti by vlastně TP neměl mít žádný význam - ale často ho berou a že má. Tak zase - aspoň tady toho využít.

hojda
13. lis 2024

Je to zmatek, každý se to může vyložit různě: https://realitaci-sobe.cz/realitni-trh/pronajem....

hojda
13. lis 2024

Btw. popelnice platíte jak?

autor
13. lis 2024

@hojda svoz odpadu máme uvedený ve smlouvě

dandaa
13. lis 2024

Poplatek neni vázaný na trvalý pobyt . Tak se ho zeptej kdo ho platí a uvidíš ne ?

hojda
13. lis 2024

Tak ho platíš 2x? U rodičů a v nájmu? Odpad myslím.

autor
13. lis 2024

@hojda no já posílalala mámě nájemní smlouvu aby za mě platit nemuseli alespoň ten odpad,ale bohužel řekli,že ikdyž tam už nebydlím,tak ho za mě platit musí a ve smlouvě ho mám taky