Kolik se vrací daně na manželku, když jsme měli svatbu v červenci?

zuzkafrydova
16. bře 2018

Ahoj holky,nevíte prosím kolik se vrací daně na manželku když jsme měli svatbu v červenci 2017?🙂

radula88
16. bře 2018

Ahoj, záleží na okolnostech- pracuješ nebo jsi doma? Já jsem na RP a svatba byla loni v červnu. RP se do příjmu nepočítá, takže máme nárok na odpočet za celý rok a dělá to +/- 24.000,-. Znama, co nám dělala DP se ještě usjistovala u FU, jestli je nárok za celý rok nebo jen poměrná část dle data svatby, ale když spolu žijeme v jedné domácnosti, tak je nárok za celý rok.

zuzkafrydova
autor
16. bře 2018

Jsem na rodicaku.Takze by jsme to měli dostat celou částku,když jsme svoji jen par měsíců za loňský rok?

dydlisek
16. bře 2018

Pokud vím,tak se počítají jenom měsíce,které jste byl svoji.Ne doba,kdy jste spolu žili.Proto je to odpočet na "manželku"...
Ale hádat se nebudu,nevím to na 100%🙂

fifina86
16. bře 2018

@zuzkafrydova dostanete jen pomernou cast,za dobu,co jste manzele.

dancamich
16. bře 2018

Od července (včetně) až do konce roku. Stejně tak pak i na dítě - pokud se narodí třeba 31.1., počítá se už ten leden. 🙂

radula88
16. bře 2018

Na internetu se píše,že jen poměrnou část!ale FU říká něco jiného. Navíc manžel nesl sám DP na finančák, kde mu paní řekla, že při nesrovnalostech se ozvou! Je to cca 3.tyden a nikdo nás nekontaktoval...tak snad už ani nebudou! Kdyžtak si na vás příslušný FU zavolej...😉

susenka77
16. bře 2018

Taky si myslím,že jen za měsíce co jste manželé.Ale oni si to na Fú zjistí😀

fifina86
16. bře 2018

@radula88 3tydny neni zadna doba ;) Zrovna nedavno se ozvali zname po roce,ze maji neopravnene slevu na manzelku. A opravdu je to sleva na manzelku,takze nelze cerpat pro nesezdame.

fifina86
16. bře 2018

@radula88 tady si to precti ;) https://www.podnikatel.cz/clanky/slevy-na-dani-...
Je to tam jasne popsane.

lotosek
16. bře 2018

Je potřeba u toho manžela, na kterého žádám slevu, něco doložit? (Manžel je student)

priefi
16. bře 2018

@zuzkafrydova a ktereho jste meli svatbu? Pokud 1.7., tak sleva je od cervence, pokud pozdeji (2.7.a pozdeji), tak sleva je az od srpna.

fifina86
16. bře 2018

@lotosek vetsinou chteji cestne prohlaseni,ze jeho prijem za rok 2017 nebyl vyssi nez tech 68000.

radula88
16. bře 2018

@fifina86 nebudu to číst! Pátrala jsem před DP a myslela si to taky. Jak jsem psala, DP dělala známá, která se preptavala na FU.a kde by to měli vědět líp,než tam 😀😀,ale tak známé to... No každopádně se nikdo neozval, tak uvidíme. A sami na FÚ řekli,že do 14 dnů by se ozvali.
Kacky z DP stejně poputujou dcerce na účet...a jestli to bude 24000,- nebo 12000,-, furt to budou hezké penízky "za nic"😉. Možná radši pro budoucí klid poverim muže ať to raci vyzjisti!

fifina86
16. bře 2018

@radula88 tak se preptala spatne,protoze to tam neni ;) S jinak za chybu po vas muzou zadat i penale.Takze bych o tom premyslela,zda si to neoveris sama osobne bud na FU nebo u nejakeho overeneho ucetniho.

radula88
16. bře 2018

@fifina86 nestihla jsem opravit předchozí reakci včas před tvou odpovědí 😃, - vyslu muže pro budoucí klid ať se prepta
A omlouvám se autorce dotazů za matoucí reakci...

fifina86
16. bře 2018

@radula88 je to proste sleva a manzela/manzelku a jeste musi zit ve spolecne domacnosti. Na dva lidi,co ziji “na hromadce” se nevztahuje, ac ziji v jedne domacnosti.

lenoulinkaa
17. bře 2018

Je to za pomernou část a pokud nejste manželé k 1. v měsíci, tak to platí až od následujícího měsíce. Neriskovala bych si uplatňovat dříve, než je narok, protože financak po manželkach jde. Samozrejme nesmí mít příjem vyšší než 68 tisíc.

katybenesova
18. bře 2018

srpen - prosinec..měs. 2340,- ale nsmíte mít příjem víc jak 68000 (mateřská se do toho počítá,rodičák ne)

oveckaluky
18. bře 2018

@fifina86 jeho příjem aby nebyl vyšší než 68000? Ne její?

fifina86
18. bře 2018

@oveckaluky jeho,protoze @lotosek se ptala na manzela ;)

oveckaluky
18. bře 2018

@fifina86 Jo takhle, jako že ona žádá úlevu na něj - už to chápu, nějak jsem se do toho zamotala 😉

veroniquecz
18. bře 2018

@radula88 nedostane celou částku, Respektive muže, ale maximálně do výše odvedenych záloh.

nikoulinka
18. bře 2018

Manzel ted podaval. Jsme svoji od 6/2017. Za me.mu vrati jen cast, co jsme manželé. Dela to cca 22tis.

terezs2716
18. bře 2018

Holky prosím nevíte jak to je,když máme s mužem každý jiné trvalé bydliště,ale bydlíme v pronajatém bytě ve spol.domácnosti?to se musí doložit nějaké potvrzení nebo třeba čestné prohlášení?

zuzkafrydova
autor
18. bře 2018

@nikoulinka Tak to je super.Ja myslela,ze nám přijde min,jsme svoji od července,tak to budeme mít asi o 2.ooo min,ale potěšila jsi mě 😉

j.a.n.i
18. bře 2018

@zuzkafrydova TO ti přijde sakra míň, protože 22tis od 6/2017 je blbost, když je to za celý rok 24 840 Kč, takže i pokud bych počítala, že to bylo včetně 6 měsíce, tak je to 14 490,-

@nikoulinka To mu vyšla vratka ještě za něco jiného, jen za manželku je ta částka se svatbou v červnu blbost.

@terezs2716 Čestným prohlášením nic nezkazíte...

nikoulinka
18. bře 2018

@j.a.n.i preplatek je daleko vyssi., ja zaokrohluji pouzea castku za me. Podotýkám, ze uz to mame i zkontrolovane a vse je v poradku. Uz cekame jen na výplatu

zuzkafrydova
autor
19. bře 2018

No uvidíme,necháme se překvapit ono k tomu bude ještě za pecka a to děla myslím kolem 15.000?No aspoň něco.Kazda koruna dobra 🙂

j.a.n.i
19. bře 2018

@nikoulinka 22 tis za manželku, pokud jste se brali v červnu je prostě blbost bez ohledu na to, že tvrdíš, že už to máte zkontrolované...

j.a.n.i
19. bře 2018

@nikoulinka Pokud tedy nejsi držitelem ZTP/P, to je pak roční sleva vyšší a od toho 6/2017 vy tebou uváděná cifra vycházela, ale zas je pak takovou slevu dost nesmyslné uvádět jako vodítko pro ostatní...