Kolik měsíčně stojí dvouleté dítě?

michaelamich22
5. kvě 2015

Ahoj všem, protože budeme z rodin. důvodů brzy pěstouni, dost teď přemýšlím o hodně věcech např.: finanční stránce, bojím se, abych vše správně propočítala a zbytečně nevyhazovala např. za jídlo/hračky (ale zaroveň, aby mělo dítě vše potřebné), atd. Navíc nás teď čeká stěhování do baráčku, takže chceme holčičce také udělat nějaký hezký pokojíček, aby se u nas cítíla dobře. Nemáte nějaké tipy, jak zařídit pokojíček - levně ale útulně? A co ostatní místnosti, máme pořídit nějaké "pojistky" na skříně, atd? Budeme 3 vlastně 4 i s pejskem. Jaký máte měsíční rozpočet? Budeme dostávat příspěvek okolo 4tis pro dítě? - je to málo? A poslední věc? Na co se mám připravit - začíná dlouleté dítě již "vzdorovat" ...?Díky všem za příspěvky.

lv
5. kvě 2015

Začnu od konce, ano, ve 2 letech už je vzdor v plném proudu, navíc při změnách, kterými si holčička asi teď projde to pro ní nebude lehké a bude určitě pracovat, plakat, urážet se, vztekat..
Pokud nebudeš počítat nájem za užívání bytu - a to asi v baracku ne, tak 4tis na dítě je tak akorát.
Pojistky na skříně, zásuvky už nejsou třeba, to spíš pro menší dítě. Pokojíků ji nějak hezky vymaluj, na zem koberec, určitě postel i pro dospělého, nebo nějaké kanape..(uvidíš, jestli bude schopna spát sama)
Jídlo - no jak nakupuje pro 2dospělé, tak pridáš malé množství pro dítě (zelenina, brambor, ryze, o 2rohlíky víc, - a nějaké termixy, jogurty atd pro ní). Hračky koupíš nějaké teď, pak to jisti vánoce a narozeniny..

dasara
5. kvě 2015

Příspěvek 4tis. je určitě dostačující pro dvouleté dítě. Na velké vyskakování to nebude. Záležtaky na tom, jaké je to dítě - zda má plínky (cca do 1000kč/měs.), zda pije umělé mléko (cca 1000 - 1500kč/měs.) a pak z toho co zbyde se dá velmi dobře navařit a i koupit třeba nějaké knížky či oblečení ( po částech). Náklady navíc, na které vám peníze určitě nevyjdou jsou dražší položky - např. boty (ale z těch 4tis. by se dalo našetřit třeba za 3 měs.), větší zásoba oblečení. Za jídlo utrácet není třeba. Jediné, co bych kupovala ve větším jsou různé tvarohy. Nejlepší jsou bílé hollandie (můžete přidat ovoce či domácí marmeládu), nějaký dobrý pribináček. Dcera miluje tvaroh s jogurtem Matylda (ale jen čokoládu a vanilku).
Co se týče pokojíčku - koukněte do Ikey. Jsou hodně oblíbené, celkem levné. Určitě potřebuje malá skříně, postel, koberec. Pak jí můžete zarámovat obrázky, které namaluje, příp. nějaké fotky (zda to ve vašem případě bude možné), obrázky na zeď můžete namalovat i vy 😉 . Ještě určitě bude potřebovat židličku (nejlépe dvě, kdyby přišla návštěva) a stoleček. Pokojíček určitě hezký barevný, příjemný.
S hračkama není potřeba to přehánět. Určitě ocení odrážedlo, nějakou stavebnici (buď přímo Lego Duplo či jiné podobné), knížky, asi by bylo fajn i panenku s kočárkem (kočárek stačí golfky - pořizovací cena ca 200kč), nějaké plyšové hračky - aby si vybrala top -svého mazlíka! Určitě pastelky (nekupovala bych už voskovky - máme tlusté a hranaté - dobře se s nimi maluje), prstové barvy, spoustu skicáků 🙂 . Nějaké balóny, možná: koníka na hopsání, kuchyňku - to vše už záleží na vašich finančních možnostech.
Z ostatních pojistek do místností si myslím, že v tomto věku už není moc co pořizovat. Děti už jsou většinou opatrné. Max. chránič na rohy stolů apod. Spíš dávat věci tak, aby na sebe nic nestáhla - mikrovlnku, rádio, apod. Pozor na uspořádání kuchyně - nože a jiné nebezpečné věci. Ostatní se zvládne za pochodu.
Kolem druhého roku začíná období vzdoru, takže to nejspíš nebudete mít jednoduché. Jediné, co doporučuji je mnoho a mnoho trpělivosti. Soustřeďte se taky na sebe, aby jste si odpočali, protože to pro vás bude náročné. Ze dne na den mít dvouleté dítě je hodně velký skok. Pokud dítě nebude spíše "vyplašené", choďte s ním do společnosti dětí - jednak se tam taky něco přiučíte vy a jednak i dítě.
Přeju hodně síly a trpělivosti 🙂

konidana
5. kvě 2015

@michaelamich22 Dvouleťákovi stačí v pokojíčku koberec, postel a třeba krabice na hračky, hlavně ten prostor. Případně stoleček a židlička. Rozpočet má každý jiný, tady neporadím, prostě se děti stanou součástí rodiny a já to nijak nesleduji, jestli mne stojí 2 nebo 4 tisíce. Pojistky? podle mne stačí uspořádat skříňky tak, aby na křehké a ostré a jiné nebezpečné předměty dítě nedosáhlo, a naopak mu umožnit kramařit např. ve vařečkách, plastovém nádobí a pod. Každé dítě má nálady a vzdoruje. V každém věku. Někdy více jindy méně. A vy to budete mít o dost těžší, protože holčička si nese svoji minulost a bude se s tím vším vyrovnávat. Asi i vzdorem. Přeji hodně sil a pochopení a lásky:D Nic jiného nepotřebuje, jak již někdo psal v předchozím tématu.

dasara
5. kvě 2015

Chtěla jsem ještě dopsat k jídlu - kupovat více ovoce a zeleniny. Vařte hodně polívky a omáčky - to děti mají rády. Časem přijdete na to, co jí chutná. Můžete jí občas koupit i nějaký příkrm - skleničku. Je to fajn, když zrovna nemáte navařeno nebo jste někde mimo domov.

kocour1
6. kvě 2015

Dobrý den, mám doma dvouletou holčičku a myslím, že když na to příjde, tak nepotřebuje v podstatě nic jiného, než my ostatní. Svůj pokojíček nemá (máme malý byt a spíme všichni v ložnici i s miminkem ještě) a i kdyby ho měla, stejně by ho nejspíš nevyužívala, protože chce být s námi. Hraje si tam, kde jsme a s tím, co ji ukážu. Klasické hračky ji v podstatě ani nebaví - ráda mi pomáhá - vaříme spolu (nechám ji na jejím prkýnku krájet dětským nožíkem, míchat svůj kastrůlek vařečkou, dám ji třeba nějakou rýži, hrách a ona s tím vaří). Má ráda písničky na počítači, pak je spolu zpíváme. Nejraději je venku, chce chodit na procházky, jezdí na odrážedle, na kole, koloběžce, hraje si na pískovišti, chodí ráda na dětské hřiště, kde leze po prolejzačkách a houpe se na houpačkách. Pleny má ještě na noc, přes den se nám je čerstvě podařilo odbourat. Máme poměrně velkou spotřebu oblečení, je pořád pocintaná, umazaná, občas se počůrá🙂...používá ještě dudlíka a je na něm závislejší, než kdykoli předtím. Miluje sunar - určitě ho chce pít večer a někdy i ráno. Stejně tak pije i obyčejné mléko, kakao. Spí s námi v posteli, je hodně kontaktní a neumí se ještě moc zabavit sama. Myslím, že více než krásný pokojíček ocení spíše vaši blízkost - nechtějte po ní, aby byla sama, je na to ještě příliš malá a čas na samostatnou hru teprve příjde. Budete to mít těžké, protože najednou vklouznete do role matky bez předchozích příprav, stejně tak se dá očekávat, že ona bude malinko "problémovější". Ale jediná šance jak to všechno zvládnout je mluvit na ní, mazlit se s ní a věnovat se jí na tisíc procent...držím palce a máte můj obdiv, že do toho jdete!

packaf
25. kvě 2015

a tady jde jasně vidět,proč je pěstounství výhodné. Za to, že se pěstouni starají o dítě, dostanou peníze. Jak k tomu přijdou rodiče, kteří si pořídí vlastní dítě? Pokud se někdo chce stát pěstounem, tak se jim chce dobrovolně stat a myslím, že příspěvky nejsou třeba. Na vlastní dítě člověk peníze nedostane, na dítě, které dostane do péče ano? .... Ano, je tady to podstatné, a to že vlastní dítě nemůžou třeba mít, ale stává se z toho docela dobrý byznys, příspěvky dosahují k 11. tisícům na dítě. Jak k tomu přijdou rodiče vážně postižených dětí, kterým stát nechce uhradit léčbu? Tohle se mi zdá nefér. Paní @vmichaelamich22 určitě neobviňuji z toho, že to dělá pro peníze, určitě taky touží po svém dítěti a toto je jedna z možností. Poukazuji na to, že na výchovu dětí pěstouni dostanou dávky, rodiče, kteří si vlastní děti pořídí, nedostanou většinou nic!

koolombina
25. kvě 2015

@packaf Jenže o to dítě by se jinak musel postarat stát formou dětského domova atd, což stojí mnohem víc než 4000 Kč měsíčně. Pro stát i pro dítě je to velmi výhodná služba.

packaf
25. kvě 2015

jenže se z toho stává bysnys do podstatnou část nepřizpůsobivého obyvatelstva! Kdyby to bylo bez příspěvků, tak by se ukázalo, kdo skutečně o dítě má zájem a kdo ne. Běžná praxe je, že matka dá dítě do ústavu, že se " neumy postarat", do pěstounské péče si jej vezme babička, udělá to tak na 2-3 děti a peníze se sypou. A dětí dál žijí v rodině I s rodiči, který se jich papírově zřekli! Toto není správně!

kamino
25. kvě 2015

@packaf neda mi to.. zakladatelka psala,ze se pestounem stane z rodinnych duvodu... takze myslim,ze je Vas prispevek mimo. 4000 je podle meho slusna castka,kazdopadne,jak bylo psano vyse,tak naklady na pleny,ci UM jsou vysoke,takze zisk z toho asi moc nekouka.. drzim zakladatelce palce,citim.z prispebku,ze k holcicce prisla necekane,tak preji pevne nervy...

elielizabeth
25. kvě 2015

@packaf když si vezmete do pěstounské péče rodinného příslušníka, tak nárok na "pěstounské" příspěvky nemáte. Navíc celý proces, než se pěstounem stanete není nejlehčí, takže pochybuji, že to lidé absolvují jen kvůli pár tisícům a testy a zkoušky určitě odhalí lidi, kterým jde opravdu o ty děti a ne o peníze...

packaf
26. kvě 2015

Chápu, že ten příspěvek jde určitě na náklady jako ošacení, strava, apod. Jen poukazuji na to, že když si dva lidé pořídí svoje, tak to nikdy nikde nedostanou, na to si musí vydělat. Dokonce v TV jsem viděla příběh, že se pěstouni starali o 2 děti a ta žena samozřejmě do práce nechodila, protože pěstounství je podle ní práce! Takže ty páry, co si pořídí vlastní děti jsou asi na dovolené a ti, co se o ně starají jako pěstouni, tak pracují? 😀 prostě, když se chci stát pěstounem, tak kvůli tomu, ať má dítě zázemí, vyrůstá v rodině. A na to nepotřebuji příspěvky.

kamino
26. kvě 2015

@packaf pestounstvi je dle meho prace,staras se o cizi dite,ktere by jinak muselo byt nekde v ustavu,kde naklady jsou daleko vyssi a neni tam individualni pristup,acse tety snazi,ale pri tak vysokem poctu nelze stejnou peci zajistit . Ja osobne pestounum nezavidim,potykaji se vetsinou s ruznymi sramy na dusi prcku,genetikou..

A nic ti nebrani si par deti do pece vzit 😃

packaf
26. kvě 2015

@kamino 😀 kdybychom se rozhodli snad někdy pro pěstounství, tak určitě ne kvůli příspěvkům. Prostě se z toho dá udělat docela slušný byznys a to nikdo nepopře. Ano, geny v tomto případě nepopřeš, znám lidi, co si vzali do péče holčičku od miminka, měla vše na co si vzpomněla a vyrostla z ní holka závislá na drogách a došlo to až tak, že doma vykradla byt. Prostě to jde bez příspěvků, kdo má zájem si dítě vezme.

kamino
26. kvě 2015

@packaf ano,ale bez fincni motivace by si lide pestounstvi jeste vic rozmysleli a tolik by si je do rodin nebrali a ustavni pece se s rodinou neda srovnat.. pestounstvi je rozdil od adopce, tady se muze ozvat biologicka rodina kdykolI. Tohle je sluzba spolecnosti..

sinorina
7. čer 2015

@packaf Já nevím, ale když si člověk pořídí dítě, tak pobírá rodičák. To je taky příspěvek od státu. Nebo ne?

bjoucik.15
7. čer 2015

Ahoj tak dvouleté dítě už nic moc nepotřebuje... Pokud už nenosí plínky a nepije UM jí to co ostatní, jen v menších porcích, pije to co ostatní (krom coly,alkoholu apod. ale to snad udávat nemusím) Pokojíček zařiď jako by to bylo předškolní dítě - tj. postel, koberec, nějaký stolek,nebo dětský s židličkou, bednu na hračky,skříně. Myslím že je i příhodné nějaké dětské obrázky (malá má v pokojíčku plakáty z pohádek) a povlečení s Disney - líp se jí chodí spinkat,když je na povlečení Medvídek Pů než do bílého povlečení bez obrázku... Super je třeba pořídit i polštářek s dětským motivem... Vzdor je v plném proudu, jak už tady bylo psáno - je to samé ne, nechci, neudělám a když není po jejich končí to mnohdy řevem a vztekáním se na zemi,či házením hraček 😀 Taky dvouleté dítě hodně zkouší co může a kolik toho maminka vydrží 🙂 Ale pokud holčička má za sebou něco špatného bude to pro ni i pro vás jako pěstouny velice těžké, je potřeba vydržet a nezbláznit se... K hračkám nemusí jich mít milion! CHce to nějaké knížky pro ni (hodně obrázků, barevných, třeba zvířátka rovnou se bude učit jak vypadají co dělají apod.) a jednu či více pro vás na noční čtení, nějaké plyšáky, kočárek a panenku,něco co vydává zvuky - my třeba máme Pafíka, nebo hrací želvičku, auto co vrčí apod. - a malé se strašně líbí v dětském stanu... pak má ráda odrážedlo a míče, ale každé dítě je jiné, sama vám dříve nebo později řekne, co se jí líbí 🙂 Přeju klidný a radostný život 🙂

bjoucik.15
7. čer 2015

jo ještě přidám hračky na písek, chodit na pískoviště a pořídit pastelky a papíry 🙂 a my máme v zásuvkách chrániče, jinak chrániče skříněk už si sama otevře a zavře 🙂 A nevím zda budete mít kočárek, a zda bude ještě v kočárku chtít být. Naše malá ve 2a 4m už odmítá kočár, takže kdyžtak na rychlejší převozy pořídit golfky nějaké levné a obyč 🙂 a určitě autosedačku 🙂

kaijko
7. čer 2015

@packaf prijde mi, ze sis asi spatne precetla tema diskuze 😲

kaijko
7. čer 2015

@michaelamich22 co se tyce jidla, tak dvouletak ji vse co my dospely. Takze bych netekla, ze by se nejak moc zmenila castka nez na kterou jste zvykli ve dvou 🙂 Ano, pleny neco stoji, ale v tomhle veku jich uz moc nepotrebuje a treba bude a nebo se Vam podari odplenkovat, takze to budou max 2 plenky na spinkani. Co se tyce UM, tak to uz v tomhle veku piji prcci mnohem min (treba 1xdenne) a nebo vubec 🙂 S pokojickem bych si hlavu nelamala-jasne, ze bude "neco" stat, ale stejne v tomhle veku je jim jedno jestli maji pokojicek jak ze zurnalu a nebo proste jen tak, aby meli kde spinkat 🙂 Stejne v tomhle veku a bez maminky bude spis nejdulezitejsi laska co ji s partnerem date 🙂 Drzim moc pesti, aby vzdor nebyl nejaky brutalni a aby si u Vas holcicka zvykla a vy na ni 🙂

chris_n
7. čer 2015

@elielizabeth je to bezna praxe u rodin ciganskych. Videla jsem to pri praxi na ospod. Babicky maji vnoucata v pestounske peci.

packaf
7. čer 2015

@kaijko já autorku diskuze nijak neodsuzuji, nezávidím ji ty peníze! Jak ale uvedla @chris_n, tento byznys zneužívají zmiňované rodiny a rýžují na tom docela slušně! Pokud má michaelamich22 příspěvek 4 tisíce, tak kolik pak dostane taková "trvale opálená" rodinka o 3 a více dětičkách, které si vezme do pěstounské péče babička? Nezlobte se, ale toto prostě byznys je! a příspěvky bych aspoň omezila na minimum, když už jsou zde takové zastánkyně vybírání státní kasy! :-/ ...
@sinorina ano pobírá rodičák, ale kolik před mateřskou odvedla za SP a ZP a daních? Vylučte z toho ty nemakající, samozřejmě, ti si najdou způsob jak se dostat k dávkám, jako třeba zmiňovaná pěstounská péče + příspěvek na bydlení atd atd. A náhle jsme 5timístné částce, na kterou si pracující bílý člověk musí vydělat!

kamino
7. čer 2015

@packaf A co to má společného s otázkou zakladatelky? Ona se ptala na náklady spojené s dítětem.. fakt nechápu tvou reakci. Co ty víš o důvodech, jaké jsou k pěstounství v jejím případě? A myslím, že uživatelky MK zákony nezmění. Založ na toto téma diskuzi, či si posteskni v KZ, ale toto sem vážně nepatří..

kaijko
7. čer 2015

@packaf ja, ale netvrdila, ze to tak neni a ze s tim souhlasim! Nevim jak to funguje s davkami ohledne pestounske pece a je mi to docela jedno. My s tim nic neudelame.. Muze mne klepnout pepka z rozcilovani se na stat a na jeho "bezva system", ale stejne to nezmenim!!
Zakladatelka diskuze mela jasnou otazku a Ty tady neco placas o zneuzivani davek a ze pak bychom tedy my co mame deti meli taky neco dostavat 😀 Ja nevim jak Ty, ale ja nic od statu navic za to, ze mam prcka nepotrebuju a nechci! Moje odmena je moje dite! 😉 Pestounstvi urcite neni sranda. Ja nevim, ale kdyz bezdetny par "prijde" k dvouletymu spuntovi, ktery uz prosel nejakou "vychovou" tak to je makacka.. A v zadnym pripade by me nenapadlo tady vykrikovat, ze neco za toho drobka pobiraji!!! Uff..

lilibeth
7. čer 2015

Já si myslím, že 4tis. náklady na 2 leté détě pokryjí s přehledem. Pokud je dvouleté détě na plínkách, tak jich za den moc nespotřebuje (daleko méně než třeba miminko, které jich zvládne i 12 za den). UM jsem už dceři ve dvou letech nedávala (jednak si myslím, že to není při vyvážené stravě potřeba a navíc to stojí opravdu dost). Pokud nemáte doma žádné děti, tak vás čekají momentálně spíše takové jednorázové výdaje, jako zmiňovaný pokojíček ( opravdu je teď potřeba jen postel, skříň na oblečení a něco na hračky, + třeba obrázky na zeď ... děti jsou stejně nejčastěji v obýváku, jídelně), autosedačka ( cca 2-6tis), kočárek sporťák (cca 2-10tis. -pokud není holčička zvyklá chodit sama), nějaké dětské nádobí, jídelní židlička. Hračky a knížky budete kupovat postupně, ale pokud jste rozumná tak to na moc nevýjde ( my třeba hračky téměř nekupujeme - existují babičky, dědečci, tetičky ... hračky proudí), knížky půjčujeme převážně v knihovně a když se nějaká zalíbí hodně, tak ji koupíme.
Co se týká jídla, tak pravděpodobě začnete nakupovat více ovoce a mléčných výrobků (jogurty atd).
Občas bude nějaký výdaj v lékárně a za kosmetiku (šampony, mýdlo, krém).
Ve dvou letech už žádné pojistky na nábytek potřeba nejsou, dvouleté děti už jsou rozumné a spousta věcí jim jde vysvětlit.
Oblečení může a nemusí být velký výdaj. Pokud budete kupovat nové všechno oblečení, tak s rozmyslem. Dvouletá holčička potřebuje spíše tepláčky než šatičky, stejně tak není potřeba mít pět různých zimních čepic, když stačí dvě atd atd. Na to příjdete časem. Nemůžu si vynachválit dětské oblečení z Lídlu, kvalitní, pěkné, levné.
Já jsem na dcerku od narození do roku měla 3 tisíce (velké výdaje třeba za zmiňovanou autosedačku nepočítám) a od roku, kdy už jsme nekupovala UM to byly 2 tisíce a ty mám pořád. Víc nepotřebuji a kolíkrát mi ještě nějaké peníze zůstanou.