Jaké částky jste ochotní zaplatit za veterinu pro vaše mazlíčky? Máme doma králíka v poměrně hezky dožitém věku, na svůj věk je stále vitální a zdravý, děti ho milují, máme ho v podstatě na volno (zavíráme ho jen, když nejsme doma). Jenže asi 2 měsíce zpátky se mu udělal zánět a absces v čelisti, po dlouhém léčení antibiotiky a léky na bolest nám veterinářka řekla, že jediná možnost je operace zhruba za 6 tisíc nebo utracení. Operace s nejistým výsledkem vzhledem k věku. Manžel je dost proti, tvrdí že je nesmysl operovat králíka a ještě ke všemu starého. Děti to hodně prožívají, že je králíček nemocný a chtějí, aby mu doktor pomohl. Chtějí i jezdit na veterinu se mnou, u všeho být, mazlí ho a říkají ať je statečný a zvládne to a mě je líto to alespoň nezkusit. Jsem spíše rozhodnutá, to zkusit, ale velká část rodiny na mě kouká, že jsem snad úplný blázen, vždyť je to jen králík, vyhodit tolik peněz a trápit ho, když si můžeme za pár korun koupit nového... Je to vážně takové bláznovství?
Za částky, které jsme už vynaložili za veterinu (3 kocouři, morčata, pes) bychom měli zcela nové auto.... Aktuálně máme po operaci morče, kterému je 6 let - jednalo se o retrobulbární absces oka s rozsáhlým zánětem do zubu. Dosavadní léčba cca 8 tisíc. Morče je již v plné kondici (2 týdny po operaci) a určitě bychom to absolvovali, i s ohledem na věk, znovu...
Já dala operovat džungarského křečka, takže....🌈
bláznovství to není, ale...
každopádně ti to nezávidím, přeji králíkovi, aby to zvládnul a ještě chvíli s vámi pobyl.
Určitě operovat když vám na něm záleží (a především když i dětem). My loni v létě a letos koncem ledna dávali operovat naší 11letou fenku, a i když to sežralo spoustu peněz, nelituju 😊
Já mám dva králíky a žádný vztah k nim nemám, takže já ne 😀 Ale pokud bychom to měli jako Vy, dala bych to. 6000 mi nepřijde zas tak příšerná částka.
Já řešila to stejné asi čtyří roky zpět, když se našemu králíkovi ucpal žaludek, no hrůza, on s náma i spal, prostě totální láska, neměl ani klec, takové naše mimono, dala jsem za něj hrozně peněz tenkrát s tím, že jsem věděla, že šance je malá, ale on to dal a odvezla jsem si ho dom a tam teda večer pak umřel v podstatě doma na mne v posteli při spaní...jen to píšu už zas řvu...prostě asi chtěl být s náma doma a ne u doktora, tak se ještě rozhodl, že to domů nějak dotáhne po té operaci...manžel byl taky proti kvůli té ceně, když jsme věděli, že šance je minimální, ale v noci jsme pak řvali oba, ale sám říkal, že je rád, že jsme to aspoň zkusili, že ten večer kdy jsme byli všichni spolu byl prostě náš..upřímně, dala bych klidně mnohem víc...podle mne si budete vyčítat, že jste to nezkusili prostě, já bych to tak teda měla. A šest tisíc je sice dost, ale za blbosti člověk za pár měsíců utratí víc..já tehdy za ten týden lítání po veterině a operaci dala snad celkem patnáct.
Pocitově? Zaplatila bych. Rozumově? Ne. Bohužel, v mém okolí nejsou veterináři, kteří by se specializovali na hlodavce a ačkoliv jsme se takhle pokoušeli skrz operace prodloužit jim život, tak většinou následující den zemřeli. I když je operace úspěšná, často je zabije náročnost nárkozy, či pooperační stres. Nemluvě o tom, že když pak doma nastanou komplikace, tak už je na "bezbolestný odchod" pozdě a mazlík zbytečně umírá v bolestech.
Takže pokud máte ve svém okolí opravdu špičkového veterináře, který hlodavcům rozumí, tak to možná za zkoušku stojí, ale pokud jde jen o klasického odborníka přes psy/kočky, tak tam se obávám, že bude jen falešná naděje.
Pokud ten králík není vyloženě na umření, tak bych ho operovat nechala. Pokud bych věděla, že je to beznadějné, tak bych ho nechala uspat.
My máme 2 kočky a bereme je jako součást rodiny. My jsme zatím velké výdaje neměli - jedna kočka brala antidepresiva, ale to je částka do tisíce a druhá měla vykloubene žebro a tam se platilo za rentgeny a ultrazvuk, pak léky, takže taky cca do 2500,
Dokud jsem byla presvedcena, ze je naděje, ktera ma smysl, léčila jsem, platila jsem (ač jsme meli slozite obdobi bez penez). Bylo mi uplne fuk, co si mysli zbytek sveta. Moje zvíře, moje zodpovědnost, moje svědomí.
Dalas. Teď jsme zaplatili raketu za operaci pejska. Druhý den umřela, ale nelituju, ani koruny, protože vím, že jsme udělali maximum. A vím, že bychom si vyčítali, že jsme jí tu šanci nedali...
Jestli je naděje, dala bych ho operovat, zkusila bych mu dát tu naději. A taky bych neměla to srdce říct dětem, že necháme ho uspat, vždyť vám můžu koupit zítra novýho králíka. My jsme léčili kocoura, dali jsme za veterinu raketu, že by nám to zaplatilo auto, ale nelituju, že jsme to zkusili. Dali jsme mu naději, o pár dní prodloužili život.... Kdybysme ho nechali rovnou uspat, celý život bysme si to vyčítali, jestli třeba náhodou tu nemohl ještě být s námi.
Ja zaplatila 250 tisic za lecbu stenatka po mrtvici, byla hlucha, slepa, ochrnuta, inkontinentni. Nyni je to stastny pes, beha, slysi, vidi hure, nikdo by nepoznal. Vzdy bych dala vse, co mam za zachranu zviratka, clena rodiny
My jsme měli kocoura s nemocí krve, léčba by vyšla na cca 50.000. To jsme nedali... ikdyz jsme to obreceli. Ale 6.000 bych dala.
Ano, dala. Operovali jsme potkana, měl nádor, okolí si taky myslelo, že jsme blázni, ale po operaci žil ještě půl roku spokojený život. (Průměrná doba života jsou 2 roky, takže jsem říkala pak, že to je jako kdybychom mu tím získali 20 let navíc.)
No, takhle.... Za neurologicka vysetreni obycejne, u popelnic nalezene, ale milovany kocky jsem dala castky, za ktere bych mohla mit male auto 😂 (prvnotni operace byla za 50t., ale pak se k tomu pridruzovalo dalsi a dalsi...). Kocka se vylecila, ja byla stastna a ta mrche se, kdyz se nam narodilo prvni dite, odstehovala o ulici vedle a syci na me 😒
U kralicka bych hodne zvazovala vek. Jaky je nazor veta? Spis by operaci doporucil nebo spise ne? Pokud ano, tak bych do ni sla, ale taky plati,ze 6000,- jsou pro kazdeho jine penize :(
@palja Kočka brala antidepresiva?😮
@klokanka31 ano. Po narození první dcery se začala vyškubávat. Já jsem si toho všimla, až byla vyškubaná už půlka kočky. Dělala to hlavně na břiše a tam, kde to nejde moc vidět, na zadních nohách vypadala jak nemocná srnka. Takže jsme šli na veterinu, popsali situaci a udělaly se odběry, vzorek srsti a další vyšetření, všechno měla v pořádku. Takže vet připustila, že to bude kvůli té dceři a napsala jí antidepresiva. Ta brala asi trictvrte roku než zase celá obrostla a pak se to postupně vysazovalo. Dcera byla strašně ubrečená, řvala jak pavián a ta kočka se šla někde do klidu vyškubnout 🤦♀️. Pak už byla kočka v pořádku, ale když to na ni zase šlo, tak jsme jí dali kosticku alavis calmig (to je volně prodejné proti stresu) nebo máme sprej noo stres. Ale ta antidepresiva už nebere. Asi to pro ni byla velká změna, když se narodila dcera.
My totéž řešili u starého morčete. Jedna veterinářka nám nabídla nejistou operaci za 6 - 8.000,- a druhý veterinář říkal, že operovat ho je nesmysl. Měli jsme ho 3,5 roku, ale brali jsme si ho z utulku, takze jsme netusili, jak je stary.
Dali jsme na radu druheho veterinare, ten obsces odsaval (nejprve stacilo po pulroce, pak jsme chodili kazdy druhy mesic). Dozil se ale jeste asi rok a pul a umrel minuly tyden. To uz nam lekar dal i lek na bolest, co jsme mu sami doma davali kazdy den. Dohromady nas ten rok a pul stal cca 2.000,-.
Asi byt na vasem miste, chtela bych nazor i jineho lekare.
Záleží na finanční situaci. Pokud bych si to mohla dovolit, zaplatím cokoliv.
Zrovna to řešíme, krásnej 8kg kocour brutálně zhubnul, nejí, nepije… zatím jsme tam „jen“ za cca 5000,- ale dneska doktor bude dělat dvojtest na FeLV / FIV a když něco z toho bude pozitivní, patrně půjde uspat, protože paliativní léčbu kocoura si nemůžeme dovolit. 😔 A to není tak starý, letos mu bude teprve 9.
No, u kralika, morcete, mysi, krecka bych byla pro utraceni,protoze 6 lety kralik uz moc nepozije, muze umrit i po operaci, takhle jsme to meli s kotetem,umrelo po operaci hned po probuzeni.Jinak stare kocky i psy bych tez sla utrarit,madou kocku a psa s dobrou prognozou ne. Ja to beru tak, ze v prirode by stejne to zvire bez zasahu lekare neprezilo, ale chapu, ze to ma nekdo jinak. Jinak sestry kralici porad nemocni a nakonec umreli na mor,meli 3 roky ☹ Poridila bych na tvem miste nove zvire.
Já za dobu 14let,co jsem měla jorkšírku,nechala na veterině částku blížící se 100 tis.takže já bych operovat dala.dokud jsem měla alespoň malou naději,že jí to pomůže,šla jsem do toho.držím palce.
Dala jsem 21000 za operaci psa. Ale mám ho pojištěného,takže se mi peníze vrátily. U králíka navíc tak starého bych už asi neriskovala. Podle mě by ho to dost stresovalo. Raději ho nechat v klidu odejít.
@kryany Takže bys utratila třeba psa co může mít i třeba ještě 5 let života, jen proto že se ti zdá starý?
@klokanka31 ja nerekla,ze 5 lety pes je stary,ale kralik zije jinou dobu nez pes, proto 6 lety kralik je stary stejne jako treba 12-13 lety pes
@kryany Já taky neříkám 5 letý pes, ale kdyby ten pes měl šanci ještě na třeba 5 let. Naší fence je 11, a fakt ji nepovažujeme za tak starou, abysme ji nedali operovat.
@klokanka31 11 lety pes ti ale uz 5 let bohuzel nepozije...tvoje fenka je jak duchodkyne,u nich taky nevis od urciteho veku co vypovi sluzbu a ze se ti v primeru k tvemu zivotu nezda stara je jedna vec,bohuzel biologicky uz stara docela je a co bude 2 roky,jak s emuze zhorsit jeji zdravotni stav nevis, ale musis s tim uz pocitat.
@kryany Nám veterinář říkal že klidně dalších 5 let může mít, úplně v klidu. Jako jo, je to dost, ale babičky pes se dožil 18 let, sousedky pes nějak 17-18, známého pes kolem 16, tak to opravdu není nereálný.
@klokanka31 ja zas vidim v okoli psy tak 13, vemax.14 let,ty vyjimky jsou, ale asi tez rozdil jestli je pes doma v byte nebo na zahrade nebo jake to je plemeno...
Já bych dala své zvířátko operovat. Vždy jsme platili, kolik bylo třeba, dokud byla naděje.