Ahoj,
chtěla bych se optat, kolik jste měli našetřených peněz, když jste šli na RD a MD? My velkou část peněz stále investujeme do domečku, i když vnitřky máme komplet hotové a bydlíme. Ale stále je co zlepšovat, hlavně nyní venku ;) Z toho důvodu si nedáváme moc peněz stranou. Tak by zajímalo samozřejmě jen orientačně kolik jste měli našetřeno vy? Klidně i do SZ ;) Děkuji
No nazor penize budou a my nebideme nesdilim, takze pri materske jsem nemusela z uspir nic brat,mela jsem krasnou materskou.jinak ke dni nadtupu na rd jsme mela nansvem duchodku 40 tis, na zivitku kolem 100. Partbwr na zivotku ted z hlavy netusim, davali jsme totiz penize do bTu behem rekonstrikce. A penizeame spolecne,takze minimalne 140 tis. Nicmene jsme vzali snad jen 20 tis.
Cca 200 000,- máme hypotéku a člověk nikdy neví co se může stát. ..
Nemeli jsme ani floka 😀 miminko prislo necekane a RD byla veeeelmi skormna a ja se za tu dobu naucila s penezma zachazet primo bravurne,po RD jsem se vratila do prace mame ted vse co chceme,kupujeme barak a ja mam z toho obi takovy respekt a tolik me toho a 🙂
Nic 😉 akurat som si setrila cca 10000,- na vybavicku. Stacilo, lebo vela veci sme mali bud za symbolicku cenu od znamych a svagrovcov (kocar, vajicko, fusak,postielku), alebo uplne zadarmo (oblecenie). Nie som narocna, vrazat vela penazi do dietata, ktore rychlo rastie, je podla mna zbytocne.
Naucila ze neutracim zbytecne a nikdo na tom nijak psychicky neutrpel,osobne nechapu trend setrit na miminko,dite ma mit to co potrebuje ne to co chce 😉
něco máme, ale to celý padne komplet na bydlení, pokud seženeme to, co hledáme. Jinak nás normálně uživí plat manžela, úspory kvůli RD neděláme.
Při prvním jsme měla cca 100 tis a utratila jsem to, ale je pravda, že jsem se nijak neohlížela na peníze a ještě jsme do toho kupovali auto, teď u druhého máme tak 50 tis, ale jsem také nově v baráčku, takže pořád je kam peníze strkat. Snad to zvládneme
Nic miminko bylo neplánované ale měla jsem krásnou mateřskou takže jsem nestrádala a rodičák nemám taky špatný
nic, otěhotnění přišlo nečekaně (podle doktorů k těhotenství přirozenou cestou nikdy nemělo dojít), s mateřskou pod hodnotou tehdy nejnižšího rodičáku jsme se naučili hospodařit tak, aby nám nic nechybělo a teď když jsou příjmy ze dvou platů nám ty zkušenosti ohromně pomáhají, takže děti i my máme vše co chceme 🙂
Tak záleží jaké jsou příjmy a závazky, nejde o to našetřit si něco předem, ale zabezpečit dlouhodobý stabilní dostačující příjem. To není jen investice do výbavičky, dítě je závazek na spoustu let...
Neměli jsme vůbec nic,spláceli jsme úvěr na bydlení,které jsme si dodělávali,takže jsme bydleli provizorně v jednom pokojíku u našich,za mé první rodičovské dovolené byl příspěvek 2200,- a dodnes nevím,jak jsme z toho vyšli. Pak se nám narodilo druhé,třetí,čtvrté a pořád nemáme nic našetřeno,protože s dětma se prostě všechny ty příjmy utratí,jídlo,oblečení,školka,škola a pořád splácíme ten úvěr na bydlení. Nikdy nás ani nenapadlo něco si šetřit před tím,než si pořídíme miminko,přijde mi to trošku zvláštní přístup.něco v tom smyslu ještě nemám 100 000,- nebo 200 000,- tak si ještě dítě nepořídím... Buď dítě chci a v tom případě se to samozřejmě dá všechno zvládnout,člověk vystačí s málem,pokud tedy není moc náročný no anebo dítě až tak moc nechce a pak si hledá výmluvy typu ještě nemám dost našetřeno. Na rodičovských dovolených jsem se také naučila (jak už je někde výše zmiňováno) dokonale vyjít i s málem peněz a děti ani my jsme rozhodně nestrádali a nestrádáme. No a co,že nemáme všechno,že nejezdíme na drahé dovolené,že nemáme značkové věci,vždyť to člověk k životu vůbec nepotřebuje,to neznamená štěstí... Děti mají vše,co potřebují a i něco navíc,s manželem máme skvělou rodinu,domeček ,milujeme se a jsme šťastní 🙂
Js mela rezervu cca 100 tis,ale nemusela jsem na ni sahnout, mela jsem stesti, ze jsem kojila a plenky a kocarek jsem dostala. Navi! Jsem mela solidni.materskou,.z te se dalo take usetrit. . Ale ty penize se mi hodoly.ted, kdy jsem dobrala rodicak a jeste.zustala zadarmo dalsi rok doma, zkousim podnikat a ta rezerva je super, nemusim mit strach. JA jsem strasne konzervativni a mam rada jistotu..urcite to jde zvladnout i bez,ale ja bych na to nemela nervy 🙂
@kamino Můžu se zeptat, když mi skončí rodičák, zajdu na pracak, pro papíry, že už nepobiram příspěvek a s tím zajdu na pojišťovnu a ten další rok, mi zdravotní, bude platit stát? Takhle mi to řekli na pojišťovně.
Já budu mít celkem solidní mateřskou, takže jsem celkem v klidu. Ale stejně, už ted se snažíme neutrácet a šetřit. Manžel nevydělává málo, zajistí nás. Při nástupu na MD mi budou vyplácet důchodko a tam mám pár desítek tisíc, takže to bude taky fajn rezerva.
@maqggienka ano, je to tak.. ale. Jen do 4 let veku ditete. Kazdopadne na.tom pracaku te nasmeruji. 🙂
Nula, dcera byla neplánovaná. POmohla nám rodina... tchánovci nám pomohli finančně, naši zase materiálně (oblečky apod.) Vzali jsme hypotéku a zvládáme to
Nic, dva měsíce před otěhotněním jsme sepřestěhovali a peníze byly investovány do domečku. A i po celou dobu, co jsme doma - 6let to jde, není to na šílené utrácení, ale nežijeme si špatně🙂
My máme rezervu 200.000,-- ale to ani tak nesouvisí s očekávaným miminkem. Rezervu by člověk prostě měl mít, kdyby se dostal do neočekávané životní situace. Teď jsem těhotná a dělá mě to o dost klidnější.
V Básnících je takový ženich, který má jakýsi plán-kdy dítě, pak dovolená v Jugoslávii... 😀 Byla to docela legrace-tedy pro mne, protože jsem takový neplánovač. Asi mám štěstí, že se mi to zatím vždy vyplatilo. Řídím se intuicí, srdcem, rozum pokulhává.
Přítel má našetřeno asi 30 tisíc. Já mám něco na stavebku taky asi 30 tis., ale to mám ještě na dva roky takže dřív s tím nepočítám. A co se týče mít vyloženě něco stranou nejlépe aspoň 3 platy. Ona myšlenka je to hezká, ale realizuje se dost těžko. Málo kdo to má ať už dítě plánuje nebo ne. Vždy se (alespoň u nás něco najde) našetřili jsme deset tisíc a bum lednička, našetřili jsme dalších deset a počítač... proště to vždy někam musíme dát a bokem to není. 😀
@kamino Tak mi to řekli správně 🙂 Mám RP do 2 let a RD do 3 let.
U nas pres stotisic padlo jen na umele oplodneni, a kdyz se konecne povedlo, tak rezerva nic moc. Ale taky myslim, ze se da vybava poridit za par korun, ja ji poridila komplet za 15000 a jeste v tom byly plenky na 3 mesice. Fakt neni moc potreba.
Spis si spocitat, jak budete vychazet potom, secist partneruv prijem a tvuj rodicak, odecist od toho vydaje, ktere mate a uvidis, kolik ti toho zbyva. Mimco stoji tak 2-3000 mesicne..pokud vam to bude vychazet, tak do toho klidne jdete..vybava se urcite da sehnat na bazarcich za par korun, kvuli ni bych extra nesetri!a. Jinak klásickou rezervu, kdyz se neco stane, je dobre mit, ale nwjaka specialni skrz mimco byt urcite nemusi,
Peníze budou a my nebudem! (takže ani ň)