Ahojte můj momentální příjem je 56 tisíc korúna po odečtení nákladů mi zbude 45 tisíc eur přemýšlím kolik dětí si mohu dovolit, respektive z jakých příjmů živíte vaše děti?
Czk
@zmrzlinka czk
Tady záleží na spoustě proměnných.. někdo chce pro děti spoustu kroužků, někdo se bez nich obejde, někdo rád cestuje i s dětmi do zahraničí i po Česku, někdo na výlety a cestování není nebo se bez toho obejde, někdo chce pro každé dítě vlastní pokoj, někomu na tom nezáleží s stačí pro vícero děti jeden pokoj, tak i na bydlení se dá ušetřit. Někdo má vlastní bydlení a někdo je v nájmu... z tohoto jde těžko soudit, každému stačí něco jiného. Pro někoho je hodně, když vydělají dohromady s partnerem 30 a mají hodně dětí, pro někoho je i 100 málo a mají třeba jedno.. vždycky je potřeba posoudit vlastní podmínky a život, a dle toho se rozhodnout.. My máme 2 děti, další ani jeden nechceme, manžel vydělá do 80 měsíčně a já jsem zatím na rodičáku, řekla bych, že se nijak neomezujeme. Ale i když za pár měsíců začnu také přidávat do rodinného rozpočtu, tak víc deti nechceme (auto, místo v bytě, náklady dětí na kroužky a jejich potřeby, cestování a naše koníčky). Na nás jsou dvě akorát (jsem prostřední ze 4 sester, a vždycky jsem jako prostřední byla opomíjená a hlavně u nás dle rodinných zkušeností jsou třetí těhotenství dvojčata a o to tedy nestojíme vůbec 😆).
Náklady 11tis, co vše zahrnují? Těžko všechny možné - bydlení, net, mobil, auto se svými náklady/dopravu, pojistky atp. Pokud jo a zůstane 45 tis na jídlo, drogerii, spoření, zábavu, oblečení.. Tak to není málo. Jen počítat s tím, že navíc po dobu kdy je dítě malé, příjem klesne, pravděpodobně.
Rekla bych, ze nejvetsi polozka je za bydleni a jidlo. To davas jen 11 tisic se vsim vsudy? Mas vlastni nemovitost bez hypoteky?
ted mas plat sice 56 tisic, ale az budes mit mimco, prijem se podstatne zkrouhne, a na rodicaku budes mit cca cca 11 tisic... a dale, dokud budou deti male a nebudes mit treba zadne hlidani, tak uvazek na full time bude mozna scifi. Takze zase nizsi prijem.
Plus co otec? Pocita se s nim do rozpoctu? Nebo planujes byt samozivitelka se vsim vsudy?
Jak se pise nade mnou, je zde hodne promnennych, ktere je potreba zohlednit.
Plus cim jsou deti starsi, tim jsou vydaje vyssi...
Ale dejme tomu, ze matka ktera ma zhruba dve desetilete deti, bydli ve vlastnim bez hypoteky, tak prijem 56 tis. Je hodne v pohode. Kdyz nemate nake drahe konicky, ale proste normalni klasicke v DDM, v lete tabor, nejaka dovolena, pekne vanoce.
To je nadprumerny prijem v cesku. Takze zalezi akorat na tve narocnosti. Statisticky jsou v minimalne pulce rodin nizsi prijmy a obcas urcite maji i vic deti (3 nebo i 4)
Záleží jaké budou fixní výdaje. Navíc nějaký příjem má na md a rd i žena. Pořád je to plat nadprůměrný. 2-3 děti v pohodě.
Já teda mám za to, že zakladatel je chlap. Protože u ženy, která obvykle z pracovního procesu více či méně vypadne, se nedá počítat,že při dětech bude mít stejný příjem jako za bezdětna ( s rodinným příjmem pak většinou hybnou i OCR)
@andelka no i kdyby chlap, tak místo nemá člověk nikdy 100% jistý, takže je potřeba počítat s rezervou, hl. v případě, kdy je na to jen jeden člověk, zda-li jsem příspěvek pochopila správně (kolik si mohu dovolit, není tam můžeme), nevím, v jednom je to vždycky náročnější i při vysokém příjmu
Jako je fajn přistupovat k rodičovství zodpovědně a nepořizovat si děti, pokud bych je měla živit ze sociálních dávek, ale uvažovat nad počtem dětí z hlediska momentálního příjmu je taky hloupost. Je rozdíl, jestli chceš mít pro děti vše nové, ideálně značkové, platit jim soukromou školu a dopřát drahé koníčky nebo ti budou stačit poděděné věci atd. Ale každé dítě potřebuje spoustu času, pozornosti, energie, přemýšlela bych spíš, kolik jich fyzicky a psychicky zvládnu. Pak jsou taky děti náročnější na péči a to člověk kolikrát svou původní představu třeba i přehodnotí🙂
@moudivlacek to určitě. Též úplně nechápu dotaz. Pokud žena za sebe, tak musí počítat s poklesem příjmu, dost citelným.
Lidi s nadprumernym prijmem se ptaji, kolik si muzou dovolit deti a bezne skonci maximalne u 3, jestli vubec nejaky … A socky s davkama na vsechno mozny se mnozej o stosest a maj to na haku 🤣 Pokud ma zakladatelka i chlapa, tak to ma vpohode. Myslim ze v tomto pripade i kdyby mela ty 3, tak jednou na smrtelny posteli nebude tech penez litovat.
A ty jsi muž žena , žiješ sám/sama... Kde ...kdo bude s ditetem doma ..atd ...? Chybí hl. Fakta
Holky mají pravdu... Když vezmu příjem před narozením dítěte, tak na stejné peníze jsem se zpátky dostala až v jeho 6 letech. Babičky nemám hlídací. Byla jsem hodně limitovaná otevírací dobou školky. Do staré práce jsem se nevracela. Ne každá práce se dá dobře skloubit z rodinou, zvlášť když člověk nemá moc podporu okolo.
@pilzzee Co tím myslíte socky s davkama? koho ste přesně myslela? Já pokud vím tak tady padají diskuze o příspěvku na bydlení a vše možný a žádají si o to Češi! Nevím možná ste myslela všeobecně ale píšete to špatně co si mají lidi pod tím představit jako socky? Prej se množí ostošet 😆 nevím jestli znáte jednu paní co tu je má 6 děti a plánuje 7 a nikdo sní problém nemá , " ale kdyby to byla romka jéžís tak to by ste se na ní vyřádily co? 😄 Takhle jde aspoň vidět jaký děláte rozdíly a házite furt do stejnyho pytle 🤮
@lujhu Špatně jsi se dnes vyspala? Každý normální člověk tu větu pochopil úplně v pohodě. Ano, naráželo se "především" na romské ženy, které vrhají jedno dítě za druhým jak kdyby to byl olympijský sport a jen natahují ruce pro prachy od státu, přesto že většinou samy nikdy nepřispěly (rozuměj nepracovaly) a ani to nemají v plánu.
Jistě to nebylo myšleno na holky, co žádají o nějaký příspěvek, protože se třeba momentálně dostaly do tíživé situace 😎
Ale tak potrefená husa vždy zakejhá 😅
@evina92 Vyspala jsem se naopak výborně, 😙 Já jsem ji taky pochopila normálně, Já stím problém nemám jenom mě vadí že do toho pletete neustále jenom Romy, A co když i my se dostaneme do špatný situace? To už toho pak využíváme? Nebo jak nejste jediný co se dostanete do špatný situace ? Ste bez práce nebo něco jinyho ? To si myslím asi že jo, jenom si to nechcete přiznat aby ste nepatřily v těch okruhu socek vít? 🤭 nebuďte trapný každý člověk vás vidí jak ste na úřadě a ještě víc než Romy a už vůbec nemluvím o Ukrajincich ty toho zneužívájí až moc o nich máte psát , Prej holky co se dostaly do tíživé situace 😄 Těch je a už ani ten stát jim nepomůže dneska už je všechno jinak přísný, pokud si nevydelaš tak nemáš, a ani nevím proč my tykate? Nemám ráda lidi co my začnou tykat bez dovolení, Vím že přes net se to dneska neřeší ale je to nevychovaný 🙉,, A jak můžete vědět že to nemají v plánu vy se snímá bavíte? Nebo máte nějakou věšteckou kouly? 😆
Začala bych s jedním a pak uvidíš, příjem asi slušný, záleží na mnoha okolnostech - výdaje, podpora partnera, kdy zpět do práce, podpora rodiny. Druhé dítě sice dědí kočár atd., ale s věkem výdaje rostou a víc než 2 už člověk pocítí, ale taky většinou plat roste a lze se nějak přizpůsobit. Jsou okolnosti, kterš člověk neovlivní, ale je fajn mít rezervu taky.
@lujhu Pokud se ti to nelíbí, nechoď na fóra, tady se to tak dělá a tečka, přečti si pravidla 😎
Dávky Romové dostávají neustále, má se to změnit, ale oni si zase vykřičí svoje.
A ano, pro dávky si chodí buď chronická netáhla nebo lidi, co jsou v těžké situaci, popřípadě třeba samozivitelky. Pracující člověk dávky za a) nepotřebuje a za b) nedostane.
Tak nepracuj a bez si žádat, 😁 není to pravda můžeš chodit do práce a nějakou dávku nárok máš určitě nemůžeš jenom vydělávat rance ,
@lujhu Smarjapano, to se mi snad zda 😀 Tady jsem vazne vubec nenarazela na zadne etnikum. Jen je proste fakt, ze cim mensi IQ, tim vic maj lidi na haku, kolik deti si vyrobi, a neresi, ze na ne nemaji. Naopak ti, co by je s klidem uzivili, si to prepocitavaji a jednaji rozumne. Pricemz by to melo byt presne naopak. Toto byla moje myslenka, takze klidek, madam.
@evina92 ale dva nizkoprijmovi pracujici se tremi detmi davky dostanou taky a to je podle me spravne, prptpze i ty malo placene profese jsou pro spolecnost potreba. A jasne, nemusi si porizovat 3 deti. Ale co kdyz v dobe kdy se deti narodily muz vydelaval dost, pak se vinou ruznych okolnosti dostal treba na polovicni prijem. Mozna se tohle brzy stane nam, holt takovej je zivot, deti do babyboxu kvuli tomu cpat nebudu, ony by se tam uz nevesly 😅
@pilzzee akorat to ne vzdy je o IQ, to mam muj muz nadprumerne a stejne mu financni gramotnost nic moc neriká 😀
Tak korun nebo eur?To je dost rozdíl 😂