Když jsem pracovala 3 měsíce, můžu podat daňové přiznání?

petulka25
26. led 2015

Ahojky holky minulý rok jsem od 1. října do 31. prosince pracovala(3 měsíce), pak jsem dala výpověď a jsem na pracáku! Můžu si podat danové přiznání-vůbec tomu nerozumím.... děkuji

banitram
26. led 2015

Můžete do 15.2.2015 požádat o provedení ročního zúčtování vašeho posledního zaměstnavatele. Pokud byl Váš jediný příjem za loňský rok pouze ty tři měsíce, tak se Vám vrátí celá zaplacená daň.

xpila
26. led 2015

@banitram No, to není tak úplně pravda - aby se jí vrátila celá daň, tak musela taky dostatek na daních odvézt. Což za 3 měsíce není tak moc pravděpodobné.

ivet1987
26. led 2015

@petulka25 nevím jestli požádat zaměstnavatele, ale sama si určitě podej 🙂

ivet1987
26. led 2015

@petulka25 a ještě manžel ať si uplatní slevu na tebe, jestli to vyjde.

petulka25
autor
26. led 2015

@banitram
@xpila
@ivet1987 děkuji děkuji, a můžu se zeptat jak postupovat když si ho chci podat?

banitram
26. led 2015

@xpila samozřejmě vždy za předpokladu, že nějaká daň odvedena byla, to je pravda. Ale to si pisatelka ověří na potvrzení o zdanitelných příjmech, které jí zaměstnavatel určitě poslal. Pokud byl příjem tak malý, že zálohy na daň nebyly provedeny, nemá smysl žádat o provedení ročního zúčtování ani si dělat daňové přiznání ...

ivet1987
26. led 2015

@petulka25 máš potvrzení o zdanitelnych příjmech od zaměstnavatele ? Nejlepší podat elektronicky.

banitram
26. led 2015

když to nechcete nechat na vašem bývalém zaměstnavateli, který by to spočítal za vás, tak si můžete do konce března podat daňové přiznání sama na FÚ. Nejlépe je stahnout si z internetu interaktivní dańové přiznání (třeba na idnes.cz) a vepsat tam hodnoty z potvrzení o zdanitelných příjmech. Pak vytisknout, podepsat a odnést na FÚ

xpila
26. led 2015

@banitram Já jen aby pak nebyla zklamaná 😉 Bohužel hodně lidí s tímhle omezením totiž nepočítá, to samé u odečtu školkovného.

@petulka25 Doporučuji přímo formulář od Ministerstva financí, také si ho tam vyplňuju: https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep....
Vyplníš tam osobní údaje, čísla z Potvrzení, které jsi dostala od zaměstnavatele, a zbytek to dopočítá. Je tam i kontrola chyb...

petulka25
autor
26. led 2015

@ivet1987
@banitram jéžiš to je složité...... 🙂 😉 a když zajdu za mým bývalým zaměstnavatelem tak tam jen vypíšu nějaký papír?

banitram
26. led 2015

@petulka25 zajděte za vaší zaměstnavatelem do 15.2. a podepíšete jen ten růžový papír - daňové prohlášení. Oni to sami spočítají a pak vám pošlou vrácenou daň - pokud se vám tedy vůbec něco vracet bude. Samozřejmě předpokladem také je, že jste u nich po dobu zaměstnání měla ten růžový papír podepsaný a měla jste zálohovou daň. Pokud by za vás v roce 2014 odváděl zaměstnavatel srážkovou daň, tak byste musela jedině na ten finanční úřad ...

petulka25
autor
26. led 2015

@banitram za zkoušku nic nedám....
možná blbá otázka a kdybych ten papír podepsaný neměla? já podepisovala takových papírů že ani nevím ☹

ivet1987
26. led 2015

@petulka25 Je otázka, když už tam nepracuješ, jestli bude ochotný podat za tebe daňové přiznání, ale zeptej se. Kdyžtak si vyžádej potvrzení o zdanitelných příjmech a klidně se ozvi a pomůžu ti s tím. Žádný papír se nepodepisuje, ani růžový formulář do 15.2. protože už tam nepracuješ. Co se týče podepsaného papíru za minulý rok, tak záleží na výši příjmu. Kdyžtak napiš do IP.

banitram
26. led 2015

@petulka25 postupujte následovně - nejdřív zjistěte, jestli jste měla něco odvedeno na dani. To je základ, jestli jste nic neodvedla, nemusíte si s tím lámat hlavu.
Zjistíte to takto -
A) buď Vám zaměstnavatel poslal potvrzení o zdanitelných příjmech (nebo si ho vyžádáte) a tudíž se jedná o zálohovou daň. Na tom papíru si najdete částku, kolik jste odvedla na dani. Když tam bude nula, necháte to plavat. Když tam bude nějaká částka, do 15.2. příjdete do mzdové účtárny, podepíšete se na poslední straně daňového prohlášení a už necháte vše jen na mzdovce. Zaměstnavatel je povinen provést roční zúčtování zaměstnanci, pokud o to zaměstnanec požádá v zákonném termínu a nemá daňovou povinnost. To není na libovůli zaměstnavatele. Totéž platí i případě, pokud o provedení ročního zúčtování požádá propuštěný zaměstnanec, který byl po odchodu v daném roce neměl jiného zaměstnavatele (to je váš případ)
B) jestli vám zaměstnavatel poslal potvrzení o odvedené srážkové dani a vy ji budete chtít zpět, tak v tom případě už byste to musela vyplnit a podat sama na FÚ

j.a.n.i
26. led 2015

@ivet1987 Tak jednak to nezávisí na zaměstnavateli, jestli se mu bude chtít, ale je to jeho povinnost a jednak, pokud bude chtít to roční z´čtování udělat, tak je to podepisuje na tom růžovém papíru.

ivet1987
26. led 2015

@j.a.n.i to právě nevím jak to je s povinnosti zaměstnavatele, díky za info.

hejdita
24. bře 2015

@xpila
@ivet1987 ahoj ženy statečné 🙂 věděli by jste mi poradit? manžel pracoval minuly rok na živnost do 10.3.2014 a pak začal pracovat na slovensku podava přiznání zítra a účetní který nám ty daně dělal tak nám to vyšlo že nám budou vracet bonus na děti ... ale my si myslíme že nám nebudou vracet za cely rok jak to napsal ale jenom za ty 3 mesice..... jak to teda je 🙂 jsme z toho překvapeni a tak trochu skeptický že by se nám poštěstilo...... takže chci vedět zdali se těšit 🙂 což by bylo fajn 🙂 anebo budem mít aspon tech 9 vrácenych 🙂 ??? děkuji moc za odpověď

ivet1987
24. bře 2015

@hejdita Já bych řekla, že sleva na dítě je za celý rok.

hejdita
24. bře 2015

@ivet1987 tak to by bylo super 🙂 zaplatili by jsem si dluhy 😀 .... ale i tak počkáme jestli si ho předvolají nebo ne ..... doufám že ne a že teda by nám to hrozně pomohlo 🙂 počkám jěště na druhou odpověď pokud bude mít paní nebo slečna čas 🙂 a děkuji za povzbudívá písmena 😀 opravdu 🙂 tak snad není účetní hloupy ale on to dělá jako bokovku tak proto se človek radsi ujištuje 🙂 děkuji ještě jednou 🙂