Kde dělám chybu?

28. zář 2024

Ahoj holky, je tady vůbec někdo, kdo nemá stovky tisíc korun na účtu? Já už nevím kudy kam, pracuji, snažím se a stejně se mi nedaří šetřit. Je to určitě i tím, že moje práce je bohužel podhodnocená, z každé výplaty něco málo odložím, ale přijde mi to málo. Nemůžu si dovolit ani kadeřnici, jít na kosmetiku. Protože to jde do peněz. Když konečně naškudlím, tak třeba něco koupit, opravit, zaplatit… a peníze pracně ušetřené zas v tahu. A jedu od začátku… už mě to nebaví. Jestli je to normální nebo já dělám někde chybu, nevím. Studuji ještě dálkově, druhá práce asi nepřipadá v úvahu, to bych se asi zničila a nevím ani, jestli bych měla čas.

veronicka89
28. zář 2024

Tak pokud studujes a vyhledove by to po studiu melo jit platove nahoru , zatla bych zuby..
Nebo nasla jinou praci ...( pokud ti tahle zas treba nepomaha diky praxi k tvemu vysnenemu zamestnani)

Jinak ja na setreni moc nejsem...nerikam mit rezervu nejakou ...ale uplne si nic dovolit abych mela bokem statisice ...v tom nevidim smysl...

lv
28. zář 2024

Statisíce na účtech, dostačující rezervu, která je doporučovaná nemají zdaleka všichni. A ani na úspěch, štěstí na dobře placené místo není automaticky nárok, jak může někdy svět okolo, na netu vypadat. Udělej co můžeš, co je v tvých silách - dobře plánuj, rozvrhni si výdaje na měsíc (i s podložkou nepravidelný výdaj, to je furt něco), 10% platu odlož, na kadeřnici/kosmetiku apod. Taky, po troškách.

areh
28. zář 2024

Já jsem si udělala rezervu z vratky daní. Nejsou to statisíce, ale něco málo. Základ. Jsem s dětmi sama a začínala jsem znovu. Když z toho něco vezmu, snažím se to co nejrychleji doplnit. Práci,co mám změnit prakticky nemůžu (nebo jsem zatím nenašla). Mám tam výhody, které jsem jinde nenašla (HO, nadstandardní množství dovolené). Taky bych si představovala víc peněz, jinou lepší realizaci. Ale co mám vystudované, tak bych hodně klesla s penězi. Ke kadeřnici chodím asi 2x ročně jen na základ. Kosmetika, nehty a pod. vůbec. Občas někam s dětmi, sama prakticky ne... To je život.

zmrzlinka
28. zář 2024

Já taky nemám nic našetřeno.Něco vždy našetřim a pak z toho zaplatím kroužky nebo příměstský tábor nebo koupím dárky nebo zimný boty.
Vzhledem k nízkým platům v ČR a vysokým cenám potravin a bydlení to má tak spoustu lidí.

barumrallyebum
28. zář 2024

Nemusis delat nikde chybu. Ja bych byla bez manzela taky v haji. Ale je nam 40. Kdyz nam bylo 20 tak to taky nebyla zadna slava!

exbordelar
28. zář 2024

Taky nemame stovky tisic 😅 Teda ja bych rada, ale to je furt neco akutniho, do ceho vrazet prachy. Do toho zivit tri deti, nejak je vzdelavat a delat s nimi smysluplne aktivity, neco holt stoji. Ja ted financne vstavam z mrtvych, kdy jsem jeste na rodicaku, ale uz muzu chodit vice do prace a vydelat si. Rodicovsky prispevek mam 8800, a to je pri dnesnich cenach opravdu jen prispevecek, aby se nereklo.
Jinak idealni je - pro nas amatery - na dlouhodobe setreni stavebni sporeni. Uz pri sjednavani si se ti automaticky zridi trvaly prikaz. Minimalni vyse je 500 Kc. Neni to moc, ale ani malo. Za rok mas usetreno 6000 Kc, coz neni zadna darda, ale aspon neco. Vyhoda je, ze na to nesmis minimalne 2 roky sahnout, ale optimalne 6 let, abys z nej vytezila veskere benefity (statni prispevky, uroky, pripadne bonusy za sjednani). Za tech 6 let nasporis s petikilem mesicne cca 40 tis.
Samozrejme je lepsi, tam davat vic. Ale kdyz si vic proste nemuzes dovolit, tak porad lepsi neco nez vubec nic, ze jo.
Ja to delam tak, ze mam nastavene to petikilo a jakmile mam nejaky mimoradny prijem (napr. od babicek, vratky dani, vetsi vydelek, apod.) tak tam soupnu mimoradny vklad.
Az zacnu po rodicaku vice makat, tak se bude sporit daleko lip.
Dale vyuzivam terminovane vklady - vetsinou je minimalni vklad 5000 Kc. Takze kdyz mam k dispozici volnych 5 tis, tak to dam na nej a podle nabidky uroku si tam ty prachy odlozim bud na mesic, tri nebo sest mesicu... a aspon trochu se tam ty prachy uroci. Sice malo, ale aspon neco.
Klasicky sporici ucet je sice fajn, ale je neustale k dispozici, a kdyz clovek jede od vyplaty k vyplate, a porad je co duleziteho platit, tak se z nej furt bere a nic se nenasetri.
To stavebko beru jako povinny nutny vydaj, pres ktery nejede vlak.
Zkratka zadna usetrena koruna neni malo. Hlavne navzom setreni je nejdulezitejsi pravidelnost.

emillyhk
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
28. zář 2024

Tak sama jsi si odpověděla, tvoje práce je podhodnocená. Ono se dá ušetřit i s menším platem, ale musíš třeba zdědit byt po babičce a žít low cost, ale ne každému spadne do klína nemovitost. Když platíš nájem/hypo a jsi na to sama a nemáš extra velký plat, je to znát.

Možná je klíčová otázka, jestli žiješ sama, nebo s partnerem. Občas se tady stává, že žena vydělává méně peněz, platí hodně věcí, nic neušetří a partner si dopřává, má rezervu.

nazka
28. zář 2024

Já taky nemám nic nasetreno. Co jsem měla nasetreno před mateřskou, šlo na operace psa, kterého jsme lecili 3 roky z rakoviny (a nikdy nebudu litovat, že jsem do ní dala vše, co jsem mohla). Po návratu do práce zas byly Vánoce, pak jsem doplnila všechny možné zásoby do domácnosti, co jsem při mateřské odbyvala a pak přišlo léto a milion výletů a dovolených a teď se teprve začínám oklepávat. Moje práce je taky podhodnocená, ale opravdu mě baví a vychází vstříc k dětem a mému dojíždění (3 hod denně). Jdu na to pomalinku, ale snažím se pravidelně a snad se něco ušetří.
Manžel nasetreno určitě má, ale jedeme oddělené, takže toto nepočítám.

tasimia
28. zář 2024

Taky nemáme stovky tisíc. Ale něco našetřené máme, hodně jsem odkládala když jsem pracovala při rodičovském.
Odložila jsem celý RP, jako kdybych ho neměla.
A teď když jsem skončila v práci, a hledala si novou nám to bodlo.
Jinak každý měsíc se snažíme odložit aspoň něco. Někdy to klapne, někdy máme větší výdaje např. Auto, teď nám odešla lednička.

Ale kdybych byla sama, jen s mým platem neušetřila bych lautr nic.

cherie24
28. zář 2024

Ke kadeřnici nechodím, stříhá mě občas sestřenka jen konečky. Mám dlouhé vlasy a nějaký melír na ně, to se na 2 tisících nezastavím, tak mám vlasy na přírodno. Říkám si, že ty peníze dám raději jinam. Třeba do masáže nebo fyzio. 🙂 U nás docela lítá veterina, ale zvířata miluju, bez nich si to neumím představit, i když uznávám, že bez nich by jsme šetřili jedna báseň. 😄 Nejhorší výdaje jsou pro mě u zubaře. Tam jsem teď nechala půlku svého rodičáku, z toho člověk fakt radost nemá. Nechat si rozřezat pusu, trpět jak zvíře x dní a ještě jim za to zaplatit tolik peněz... 😃 Znám celkem dost lidí, kteří žijí z výplaty do výplaty. Co se teď hodně zdražilo jídlo a hypotéky, nájmy a vlastně úplně všechno, tak to opravdu každý s přehledem nezvládá. Zejména rodiny s malými dětmi a mladí před založením rodin jsou na tom podle mě nejhůře. Nájmy jsou vysoké, platy nízké a vlastní bydlení v nedohlednu. 🙂

pilzzee
29. zář 2024

Mam, ale na uctech, kam nemuzu. Jinak bych se zblaznila, nemit aspon nejakej financni polstar. Kolik ti je? Jako ja jsem taky zacla setrit az od asi 28, az se ta vyplata prehoupla pres nejakou rozumnou sumu. Najdi si lepsi praci. Vsak studujes, tak si najdi neco v oboru.

pilzzee
29. zář 2024

@levandule_k Ja mam takovy nehezky nazor, ze tyto podhodnocene prace si muze dovolit jen ten, kdo si to muze dovolit 🙂 Nekdo, kdo zdedi nemovitost napriklad. Nebo kdo ma partnera s vetsim prijmem. Na toto je proste potreba myslet.

squezy
29. zář 2024

Odkud jsi,co mas za práci a kolik bereš? Klidně do sz. Práce je všude dost a rozhodně nemusí být podhodnocena. Jestli chceš pomoct, písní do sz,jsem personalistka/naborarka. Třeba můžu dát nějaké tipy,kde si najit lepší práci.

konidana
29. zář 2024

@squezy no nektere obory jsou podhodnocene celkove. Vyberem napr. ucitele, zdr.sestry, geodeti, ... jo jsem geodet, a na to jit delat realitaka ale fakt nemam. Proste jsem technik, a ne obchodak. Nebo byt na stavbe i o vikendech, to taky platej dobre (i kdyz nevim zda to stoji za to, ty mraky hodin prescasu) , ale to taky nechci. Tak holt musim vystacit s tim co mam.

Pro zakladatelku, sama jsem si byla i schopna usetrit par desetitisicu, co mame rodinu, tak ani omylem. Jako jo usetri se, ale okamzite to zas vsechno leti na nutne vydaje, kdyz se neco rozsype, nebo na zac.sk.roku do deti, na tabory...

konidana
29. zář 2024

@exbordelar stavebko se davno uz hodne nevyplati. To je lepsi si odkladat na nejaky sporici ucet, virtualnich obbalek apod. Stavebka jsme zrusili davno. Penize, ke kterym nemuzes kdyz to je potreba, jsou fakt naprd. Na co mi bude 50tis na stavebku, kdyz se mi vysype auto a budu potrebovat min.20 tis.ted hned, a nebudu je mit? To jako budem jeste x let bez auta.... To fakt ne toto.

exbordelar
29. zář 2024

@konidana ano, mas pravdu, ze z celkoveho hlediska se stavebko nevyplati, protoze uroceni je tam horsi. Ale je dobre pro ty, kteri si chteji postupne sporit na cokoliv a maji tak ty penize schovane sami pred sebou. Takhle to mam ja. Tam sporim sobe i detem pravidele po tech petistovkach, ktere me v tu chvili nezabijou a zaroven tam pravidelne odkladam a vim, ze nemam sanci na to sahnout. Coz je dobre. Sporici ucet mam samozrejme take. Tam odkladam penize, ktere nepotrebuji na bezny provoz, ale zaroven je chci mit po ruce, bo furt jsou nake mimoradne vydaje 😅 Penize, co vim, ze vradech nekolika mesicu nepotrebuji, nechavam urocit na terminovanych vkladech.
Kdybych byla financni expert, tak se nebojim investovatdo akcii, podilovych fondu a ruznych startupu, ale protoze jsem stale ve fazi, kdy tomu jeste poradne nerozumim, tak volim tyto konzervativni postupy - tj. nejde mi primarne co nejvice vydelat na urocich, ale mit ty prachy schovane sama pred sebou, abych v dlouhodobem horizontu vubec neco usetrila.

konidana
29. zář 2024

@exbordelar tak ale pokud nemas na beznym sporaku ty statisice(nebo aspon skoro jeden) tak to je fakt mimo. Protoze nikdy nevis, co se stane. Muze nastat i takova tragicka situace, že treba ze dne na den budes bez manzela. Nebo ted ty povodne...

lauriak
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
alexandria80
29. zář 2024

@veronicka89 mohu se zeptat,proč v tom nevidíš smysl,mít ušetřeno statisíce??Mám to stejně,ale bohužel si na to neumím odpovědět🤔

konidana
29. zář 2024

@alexandria80 pise, ze nevidi smysl ve skudleni kazde koruny, nic neutracet, jen pro to, aby mohla byt ta statisicova rezerva. Uz jsem k tomu taky dospela. Neminim si odrikat a odrhavat od huby (zejmena dobre kvalitni jidlo, na zkraslovani moc nejsem) , jen proto, abych mela nasetreno. Radsi si vic uziju tady a ted.

podaji
29. zář 2024

@pilzzee nesouhlasím s tebou. 2 Děti 6 a 8 ve společné péči. Taky bych mohla zmenit praci, mit o par tisic víc, ale...takhle mám HO, extra navíc dovolenou, různé jiné benefity. Supr šéfa který chápe že mám malé děti a to je pro mě daleko víc než brát o 5tis víc, ale být v práci 8-17, děti celý den družiny, o víkendu dohánět obchody, domácí práce...ani náhodou! Vidím jak některý ženský padají na hubu

odula
29. zář 2024

Hele, ja myslim, ze je strašně důležitý začít investovat. Zkus se poradit s nějakým finančním poradcem - projít příjmy, výdaje atd, a kolik by se dalo začít s investicí,.... a postupně to budovat. Asi to nebude hned návratny, ale za pár let uz by se mohlo začít dařit. A opravdu stačí začít s par stovkama. Zkus se informovat,nastudovat.

pilzzee
30. zář 2024

@podaji No tak idealni je samozrejme mit dobre placenou praci na HO 😀 Ale pokud clovek ty deti zatim jeste nema, tak ma makat na tom, aby potom s detma ty vyhovujici podminky mel (nasetreno, vetsi plat, HO - cokoliv z toho co potrebuje)

exbordelar
30. zář 2024

@konidana vsak proto tam taky neodkladam zatim zadne vetsi sumy. Ty tam budu davat az po uplynuti tech sesti let, kdy se k tomu budu moci dostat do tydne, ale zaroven ne tak snadno.
Takhle jsem si od rane dospelosti sporila na stavebku trvalym prikazem po par stovkach a ejhle, jak se pak hodilo nedavno tech sto tisic, co jsem tam mela 😁

misulka84
30. zář 2024

Důležité je odkládat pravidelně alespoň malé částky, co nějaká brigáda?

brunetka11
30. zář 2024

Zaznamenej si a projdi si své výdaje. Zkus se rozhodnout, ze kterého z těch zbytných přesunout danou částku na spořák a část do investic. Odkládej tam i peníze, které třeba dostaneš od rodiny na narozeniny nebo Vánoce.
Základ je - odkládat peníze tam, kde na ně nebudeš sahat. A jak ta částka bude růst, můžeš s nimi už nakládat dál, část třeba vložit do stavebních fondů atd.
Hele, i kdyby to znamenalo, že ze začátku budeš házet do prasátka dvaceti nebo padesátikoruny, i to je dobrá cesta pro začátek. Pak peníze přesunout tam, kde ti budou produkovat zisk.

exbordelar
30. zář 2024

A plus - zamerit se na zvyseni prijmu. S platem nula nula nic se setri opravdu blbe. Jestli mas spatne placenou praci, tak se zkus poohldnout jinam.
Ja jsem zdravotni sestra a o podhodnocene praci neco vim 😅 Ale i ve zdravotnictvi se da celkem slusne vydelat, ale zase za cenu stresu, obrovske zodpovednosti a prace na smeny, coz se zase uplne dobre neslucuje s peci o male deti. Ale vsechno se da, jen jde o to, si stanovit priority. Pripadne najit nejaky vhodny komromis.

pilzzee
1. říj 2024

@exbordelar Ona ale o detech nic nepise, pise ze studuje, takze asi deti ani nema. Ja jsem taky studovala dalkove magistersky pred detma a mela praci na smeny, ty priplatky za nocni a vikendy byly proste bomba. Tak at proste ted makne, s deckama uz to nepujde 😀

exbordelar
1. říj 2024

@pilzzee me teda nenapadlo, ze by deti nemela 🧐 To prave ty decka muzou za to, ze clovek nic moc neusetri ☝🏻🤣
Jako svobodna a bezdetna bych byla bohac 😅