Kamarádka mi dluží peníze, co byste podnikli?

barunkapj
20. srp 2016

Mam kamaradku...tedy mela jsem kamaradku. Ta si ode me kdysi pujcila penize - par tisic. Ano byla jsem naivni a spis moc hodna (blba ne - mam proste moc velke srdicko), ze jsem si neporidila ani zadny doklad o pujce. Je tomu uz par let a ja se momentalne snazim domoci svých penez...ano svých. To já si je vydelala,ja jsem musela makat a odtrhnout si od huby. Kamaradka se ozve vzdy jen kdyz potrebuje zas "vypomoci"...psala mi hotove romany jak se ji nedari...no na to ze se ji nedari,rozpujcovava si kde muze,maji se celkem dobre a manzel take pracuje. Muze jit o nejaky druh nemoci nebo je takova potvora? Neni to typ co udela pruser a pak se jeste smeje. spise se trese aby se nikdo nic nedozvedel. Jak zakrocit,co delat? Myslim normalne v mezilidskych vztazich. Policie je tady bez papiru zbytecna. Lituji jeji deti, protoze tohle jednou praskne a budou mit z ostudy kabat. Ony za matku nemohou, ze si napujcuje a pak nevraci.Samozrejme ze je nas vic takhle naivnich co ji pujcili. Co byste podnikli? Jak ji donutit platit?

lenkaluk
20. srp 2016

Co zkusit to pres jeji rodinu? Manzel, rodice? Pomohlo by to? Nejdriv pohrozit, pak zajit za rodinou... no zalezi hodne, jake maji v rodine vztahy...

barunkapj
autor
20. srp 2016

Je to dobry napad, celkem se da uskutecnit. Ale ja na tohle nemam zaludek. Vim ze je to muj boj,ktery prohravam a uz kdysi jsem se s tim smirila. Ale ted me to stve jeste vice, ze si necham delat na hlavu. Ja jsem na materske, ty penize by se mi doooost hodily,ale i tohle ji je jedno. Uz jsem to resila v dobe, kdy jsem mela pred svatbou, at to vrati, ze potrebuju kazdou korunu. Myslim, ze nemam sanci pokud se poradne nevytocim a nevzepru se.

barunkapj
autor
20. srp 2016

Aaaaa ted jsem se tak nastvala,ze jsem ji napsala uz vystrahu. Tak snad to pomuze....do prkna,uplne se z toho klepu a to nesmim. Jeste mam od doktora zakazany stres a ja si takhle ublizuju....jsem zklamana,jaci lide dokazou byt sv.ne a ne pratele.

evulina77
20. srp 2016

@barunkapj asi bych zašla za jejím manželem a požádala ho, zda by mohli začít splácet peníze, které jsi jeho manželce půjčila tehdy a tehdy. Že bohužel na to nemáš doklad, ale že tě ani ve snu nanapadlo, že by peníze nevrátila. Ale osobně si myslím, že máš peníze pryč. Ale třeba to k něčemu bude, i když je možné, že je manžel stejný ptáček... Aspoň si to příště rozmyslíš. No a za zkušenost se platí...

barunkapj
autor
20. srp 2016

@evulina77 Ano to uz mam v hlave srovnane, ze kazda legrace neco stoji...musim to tak brat.protoze tohle je nejvetsi rana v mem zivote. Tak si rikam, ze se mam porad jeste skvele, kdyz je tohle pro me nejvetsi zklamani.

urtica
20. srp 2016

@barunkapj Zkusila bych se s ní domluvit na konkrétním termínu do kterého peníze splatí. Pokud by to neudělala, nebo ani neprojevila snahu, přerušila bych s ní definitivně veškeré styky. Za rodinou bych nešla, myslím, že není způsob jak ji změnit nebo přimět, aby dluh splatila.
Obávám se, že nejde vůbec o neobvyklou situaci. Mám bohužel stejnou zkušenost z rodiny, a nešlo o pár tisíc, ale o desítky tisíc...
Tady bohužel platí staré rčení , že půjčky v rodině a mezi přáteli, jsou ty nejhorší...

bunny123
20. srp 2016

Jak se říká, dobré účty dělají dobré přátelé. Tady už zmůže jen se s ní v klidu domluvit třeba na splátkovém kalendáři. Pokud bude dělat nadále cavyky, ukončit s ní kontakt, povznést se nad to (jsou to pořád jen peníze) a příště být opatrnější.

barunkapj
autor
20. srp 2016

@urtica jo a je to bohuzel dost smutne, ze tihle lidi umi mistrne vyuzit vasi situaci,kdyz mate penize a reknou vam,jak potrebuji na leky a na jidlo...to by se snad kazdemu zželelo.myslela jsem si jak jsem pomohla v nejvyssi tisni a ejhle...dozvidam se ze na mejdany a darky jsem asi prispela. dokonce i psa si poridila....jo kdyz clovek stahne klapky z oci a popta se,dozvi se hodne.

siiia
21. srp 2016

kdysi jsem tohle také řešila a udělala jsem to, že jsem byla prostě urputná až tak, že ji z toho hrabalo.... neustále jsem ji posílala smsky, klidně i 20 denně, volala ji, chodila k ní před barák a zvonila na ní, když vlezla do okna, tak jsem na celý barák volala, že si jdu pro ty peníze, co mi tak dlouho dluží... nakonec to nevydržela a peníze vrátila po týdnu na účet... prostě jsem ji otravovala až ji to lezlo silně na nervy a neustála asi to, že jsem ji řekla, že to samé ji začnu dělat i v práci, u jejich rodičů a jejího chlapa... já sice na takové divadla nemám žaludek, ale spíš než ty peníze mi leželo v žaludku, že se někdo po dobrém skutku takhle zachová k letité kamarádce.... držím palce, ať se nějak domluvíte a peníze dostaneš zpátky...

urtica
21. srp 2016

@siiia Tak to je hustotka 🙂 - asi bych to nezvládla, ale věřím, že to může zabrat 🙂.

siiia
21. srp 2016

@urtica já to udělala už jako poslední možnost, když nic jiného nevycházelo... vzpomněla jsem si, jak ji mi kdysi v dětství kamarádka ukradla panenku na návštěvě a já něco podobného dělala pak ve třídě a venku a najednou to šlo a panenku mi hodila z okna 😀 tak jsem to prostě zkusila a vyšlo to 🙂 víš jak, denně jsem chodila s malou v kočárku na procházky, bydlí kousek, práci má taky kousek od baráku, její rodiče bydlí dokonce u mne v baráku a já na mateřské fůru času na kraviny 😀 prostě se neměla kde schovat...

horsiee
21. srp 2016

@siiia pěkný. Od tebe bych si nepučila ani pětikorunu 😀

siiia
21. srp 2016

@horsiee to je jenom dobře, já totiž jsem taky ten hodný blbec, co půjčuje dál, ale už jsem měla štěstí na kamarádku... 🙂 známe se teda o dost kratší dobu než s tou první, jen asi 5 let, z toho se hodně bavíme tak ty 3 roky, byla mi i u porodu a půjčovala si nedávno 20tis na zálohu na byt a vrátila bez problému v termínu....a to ani nevěděla o mé předešlé zkušenosti 😀 aspoň se ji dobře spalo 😀

barunkapj
autor
21. srp 2016

@siiia tak ty jsi dobraaaa. ale jeste mazec, ze se s oklepala a pujcis dal. U me si nekdo rict o penize, tak ahoj a uz ho nechci videt. Tohle mi rika manzel tez - porad ji otravuj,at to vrati. Jenze ja nejsem takova povaha. A kamaradka,co ji tez pujcila uz je tak nastvana, ze ma chut u ni zvonit a udelat ji sceny.

Lidi je to vubec mozny??? Citite tu neuveritelnou drzost, ze vam nekdo breci na rameni,ze jeho deti nemaji co jist a ze penize okamzite vrati a mezitim uz ubehne x let a ona stale se k nicemu nema?Pritom vim ze se ma celkem dobre.
Jak tihle lidi muzou normalne zit a fungovat? Me se to stat, tak se hanbou propadnu. Jsem hold moc slusne vychovana. A ted pujdu sprdnout mamku,ze me nenaucila se poradne branit 😀

siiia
21. srp 2016

@barunkapj to je právě to.... ta drzost mě prostě dostala na kolena a udělala ze mě takovou harpii, co se stala vlezlá jak pojišťovák, co vám vrazí nohu mezi dveře než stihněte zabouchnout 😀 já jsem od malička ten typ člověka, co je stydlivý, nerad středem pozornosti, mluvila jsem vždy tiše.... (dcerka je má přesná kopie už teď a to nemá ani 3 roky) ale tohle pro mne prostě byl nějaký takový první moment, kdy se to ve mne zlomilo, celé ty roky, kdy jsem dělala všem blbce, který půjčí, daruje, přiveze, odveze, zavolá, zařídí, pohlídá, zaručí, vypůjčí a nevím co všechno a prostě jsem si řekla dost.... tolik let dělám otloukánka a když chci zpět, co je mé a co právě nejvíce potřebuji (zrovna jsem byla v situaci, kdy můj letitý přítel dítě nechtěl, tak jsem zůstala sama od 5.měsíce těhu, tudiž jsem fakt potřebovala každou kačku) tak jsem jako neviditelná nebo si asi myslela, že blbá, že ji nechám jen tak 8tisíc, jakoby to snad leželo venku na chodníku? Vůbec nejde o to, že jsi SLUŠNĚ VYCHOVANÁ!!! za to buď vděčná... ale člověk se hodl musí v životě naučit i bránit a nenechat se zneužívat... já právě půjčím klidně i dnes, protože vím, že si to už nikdy nenechám líbit... hele navíc jak jste dvě, co jim dluží... o to rychleji by se vám to mohlo podařit.... ve dvou se vám to bude lépe ji otravovat 😀

nedovol ji, ať ji to projde.... zkus veškeré své legální možnosti a nenech se odbýt, jsou to tvé peníze a i kdyby to bylo pár korun, tohle se prostě nedělá

zazrakysedeji
21. srp 2016

Pridam tez trochu zkusenosti s neplatici.Manzel kamaradky si od nas tez pujcil.znali jsme ho,zrovna nam delal koupelnu..Tez navykladal neskutecny pribeh a my blbci mu pujcili 5tis. a dalsi tyden manzel jeste 5.Bez papiru,znali jsme je,ze...meli deti my jeste ne.No kamaradka o tom nemela tuseni a tez se nemela k veci ani po pul roce!!.Ja tehda sla na policii,ti me ubezpecili,ze jsem bez sance,ale chtela jsem to sepsat.Pozvali si ho na koberecek,vse priznal ze strachu a hned jsem mela papir v ruce a pres znameho pravnika dala k soudu.Dnes je to jiz 5let,vse je u exekutora a my stale nemame nic.Uz jsme je davno odepsali,ja jsem spokojena,ze jsem to nenechala byt a dotahla do konce.Byvala kamaradka je rozvedena,chlap sedi za podvody...pekny darek se znej vyklubal a my jsme pouceni.Zadna smlouva vam nezaruci ani u soudu,ze dostanete penize zpet.Penize odepiste,ale udelala bych ji takovou ostudu,ze ji uz nikdo nepujci.Ustni dohoda je take dohoda a u ma se plnit😊tez jsem byla vytocena nasi naivitou a drzosti techto lidi....

barunkapj
autor
21. srp 2016

@zazrakysedeji skvely! aspon mas ten pocit,zes to nenechala byt ze.

Me uz nastvalo to, ze jsem ji urgovala,kdyz jsem mela pred svatbou.pak kdyz jsme se prestehovali, a nejvic pak kdyz jsem byla tehotna a ted na materske. No do prkna,kdyz ja potrebuju vratit,tak to nejde?
Porad jsem si rikala,ze jsem jedina naivka. pak se tech kamaradek naslo vic, co pujcili.dale se dovidam,ze jeste dalsi jsou. no ted uz si myslim, ze se pta kazde kamaradky.

zazrakysedeji
21. srp 2016

@barunkapj
Ja bych knim sla hromadne se vsemi veriteli co znam,pak uz jen policie.Je vas vic,to ji tezko projde

barunkapj
autor
21. srp 2016

@zazrakysedeji Jo taky bych sla,ale porad mam tu jiskru nadeje, ze se v ni mylim a ze to da do poradku - jo naivni a dost. Ale sakra,vzdyt jsme se znaly,kamaradily spolu.rekly si tajemstvi, nase deti se spolu kamaradily. Jak mam pak vysvetlovat synkovi,ze jejiho synka uz nikdy neuvidi? No radeji o nich nemluvim,aby malemu nebylo smutno....ale me je smutno!!! me z toho vseho, co jsou lidi schopni kvuli penezum udelat.

A nejhorsi je, ze se od e doby s nikym moc nekamaradim. chlap mi porad rika,proc si na materske nenajdu pratele...ja uz proste nikomu neverim.

zuzka_b2
21. srp 2016

Ja Muslim, ze smlouvu ani nepotrebujes, staci nejaky dukaz, neptiznala to treba v mailu? Neposilala jste ji to na ucet? Spojila bych se s ostatnimi, kterym dluzi, a sla na policii. A taky bych kontaktovala jeji rodinu a neustale otravovala, klidne delala ostudu u jejiho muze v praci. Nenechte si to libit!

zazrakysedeji
21. srp 2016

Taky mi to bylo lito,meli dvojcata a mela jsem je rada.Kamaradka me cesala na svatbu,ale tohle se proste nedela a my odepsali i je.mohla mi to splacet a vratit cast a cast by me strihala.je kadernice...holt ja takove lidi kolem sebe nechci a i nejlepsim pratelum bychom nepujcili.jen rodine nejblizsi.

radkaem
8. zář 2019

Takhle jsem přišla o kamarádku i o peníze. Půjčila jsem jí 35 000kč. Ona je tenkrát potřebovala na právníka, aby dostala do adopce holčičku z Klokánku. Povedlo se. Radovala jsem se s ní. Roky plynuly a já na vrácení peněz nijak netlačila. Tenkrát jsem je nepotřebovala. Je to asi devět let zpátky. Normálně jsme se vídaly, všechno klapalo. Jenže někdy přede dvěma lety přišla doba, kdy jsem potřebovala svoje peníze zpět. Od té doby se mnou přestala komunikovat. Neodpovídala na vzkazy. Prostě konec. Vím, že ty prachy už nikdy neuvidim. A ji taky ne.

radkaem
8. zář 2019

Jeeee, až teď jsem si všimla, že je to hodně stará diskuse 🙂

klea81
8. zář 2019

Manželův spolužák si tak dlouho půjčoval až skončil ve vězení. Až pak přišel peníze vrátit, samozřejmě ale bez slíbeného uroku, ale alespoň s omluvou. Takže my si počkali 2 roky...