Zdravím všechny 🙂 jdu s dotazem za svoji sestru - je reálné vstoupit do insolvence na mateřské dovolené? Ráda bych ji něco poradila, ale na netu nemůžu nic najít.
A myslíte, že je ňáká šance, že ji schválí? Posílám ji k nám na červený kříž, ale chce se před tím informovat co a jak...
Ahoj, za prvé se zaháčkuji, protože mě to také zajímá a za druhé mám zjištěno, že to lze, ale musí na splátky z příjmů (i z mateřské či rodičovské) zůstat alespoň 2200,- Kč nad rámec vypočteného nezabavitelneho minima a splácet alespoň 5 let. Samozřejmě záleží také hodně na dlužné částce a o kolik dětí se stará. Pokud takový příjem nemá, lze to vyřešit darovací smlouvou někoho ze známých a příbuzných, že jí budou částkou co chybí měsíčně přispívat. Jen nevím, jaké podmínky musí ten přispěvatel splňovat (jakou prac. smlouvu, kolik musí mít příjem a pod.)
To si opravdu nejsem jistá těmi částkami.Ale na netu jsou různé kalkulačky. Ono asi také záleží na té dlužné částce, pokud je dlužník schopen do 3 let splatit alespoň 60% dluhů, nebo do 5-ti let 30 %, možná stačí i méně než 2200 Kč. V mém případě toho schopná nejsem tak mám info jen k mému případu...Určitě se poradit s odborníky. Já mám docela dobrou zkušenost s organizací Člověk v tísni.
Ono ani tak nejde o ty částky, to sem psala jen orientačně... Spíš jestli má cenu se na mateřské vůbec o něco takového pokoušet.
Já nevím zatím přesně detaily, ale počkám s tím až třeba za rok, kdy si budu moct přivydělat. Teď sice budu mít mateřskou poměrně vysokou, ale s rodičákem bych to nedala, i když si ho dám asi na dva roky. To právě plánuju jít tak v 18 měsících prcka alespoň na DPP, abych ten příjem na to měla. Nicméně byla jsem v Občanské poradně Diakonie Střed, co tu u nás funguje zdarma kvůli rozvodu a mimo jiné tam radí i s insolvencí. Třeba mají pobočku i někde u vás, je to teda pro střední Čechy. Teď jsem koukla na stránky : www.diakonie-stred.cz. Tak zkuste.
@zuzan88 ano lze