Rozumite tu nekdo jak je to se zdravotnim pojistenim u nas? Je povinnost ho platit? Manzel nove pracuje pro EU, bydli a pracuje z CR, nicmene jeho plat nyni podleha uplne jinym parametrum i co se tyka zdaneni nebo socialniho pojisteni. Zdravotni pojistovnu maji nejakou smluvni s tim ze by mel byt v CR jako samoplatce a pak si to vsechno nechavat proplacet zpetne, tak napsal do VZP ze u nich konci pojisteni a vypada to ze to neni tak jednoduche...
Kdo má ze zákona povinnost být zdravotně pojištěn?
Ze zákona musí být v České republice povinně zdravotně pojištěna každá osoba, která má na území ČR trvalý pobyt (bez ohledu na státní občanství této osoby).
@klokanka31 Oni maji v ramci EU (ted myslim doslova te instituce) nejakou nasmlouvanou pojistovnu ale ta funguje jinak, napr. manzel by sel tady k zubari na prevenci, kterou by ale zaplatil a pak si to nechal proplatit zpetne. Jenze to prave vypada ze to u nas asi tak uplne nejde.
@grelen nemusi byt pojisten v CR: https://kancelarzp.cz/zamestnani-podnikani-mimo...
Manžel má hlavní ekonomické zájmy jinde než v čr, ergo podle mě být pojištěn nemusí, je pojištěn v jiné zemi. Nevím ale, proč by neměl mít nárok na tzv. Žlutou kartičku. Tady pak může mít normálně všechnu péči v rámci tzv. Nepravidelné. Mám kamarádku, která žije s mužem v německu, on je top vědec, mohla by mít pojištění přes jeho zaměstnavatele v rámci bonusů, ale protože tu má půluvazek, tak platí zdravotní v čr a když jede domů do německa, tak si tam platí komerční cestovní pojištění.
Ale já jsem v tomhle poučený laik, ráda si počkám na fundovanější odpovědi
@drep Diky, divala jsem se na ty typy karet na stranky vzp a opravdu to vypada, ze by se ta zluta karta na nej mohla vztahovat, jen nevim jak to pak je s komunikaci mezi temi pojistovnami, protoze podle me to jejich pojisteni co maji je komercni... Zitra se na to zepta v praci nejake kolegyne ktera ma stejny typ smlouvy jako on, jak to resi, protoze na HR jedou svou o tom ze si ma vzit fakturu kterou mu pak proplati 🤷♀️ Dekuji za poznatky 🙂
@grelen Každý musí mít zdravotní pojištění. A on ho nechce platit nebo je problém že chce přestoupit k jiné?