Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi svolením k inkasu a trvalým příkazem. Řeším půjčku profi-credit a potřebuji k tomu svolení k inkasu a na poště mi to udělala jako trvalý příkaz. Za hodinu mi má volat pán a dozvim se teda víc, ale zajímalo by mě jestli je v tom nějaký rozdíl a pokud možno jestli s tím máte někdo zkušenosti. Děkuji za odpovědi 🙂
Děkuju moc, pán chtěl právě svolení k inkasu, a na poště mi řekla ať to udělám jako trvalý příkaz a ať si to udělám doma na IB, na to pán, že potřebuje razítko, tak jsme jeli do jiné pošty a tam jsem si teda nechala udělat ten trvalý příkaz, teď se mi má ozvat po obědě jestli to bude stačit, ale nevím no možná budeme muset jen na poštu znovu.
@furka Trvalý příkaz se dá kdykoli zrušit, takže proto budou s největší pravděpodobností trvat na inkasu.
@somalicats @furka souhlas k inkasu se dá zrušit kdykoli stejně jako trvalý příkaz, popis jak se obě liší od berenika39 je přesný, jen pozor na pojmy "inkaso" a "souhlas k inkasu" - první je, že si Ty od někoho inkasuješ (běžný člověk to téměř nikdy nepoužívá), tvůj případ k úvěru je "souhlas k inkasu", kde nastavíš limit a četnost, kolik maximálně a kdy si může daná firma svým účtem inkasovat z tvého účtu
@eileenk To sice dá, ale inkaso se standardně nedá zrušit "od stolu" v internetovém bankovnictví, alespoň u těch ústavů typu Poštovní spořitelna a spol, zatímco trvalák ano. Čili se tím ty nebankovní instituce jistí, že budou mít každý měsíc možnost strhávat peníze z účtu. To, že už je to dneska taky obejitelné, je věc druhá.
Trvalý příkaz zadáváš ty přesnou částku, kam, kdy. Banka nic jiného neudělá, než že každý měsíc pošle to, co chceš ty a kam.
Inkaso je, že povolíš, aby si firma, které splácíš, mohla vzít peníze podle tvých instrukcí .
TP je pro tebe jistější a bezpečnější. Ale pokud věřitel bude chtít inkaso, asi to bude mít v podmínkách, budeš muset, no. Dej si tam co nejvíce omezení, do kolika mohou inkasovat a tak.
V obou případech musíš ty hlídat, aby na účtě peníze byly v dostatečné výši, jinak se neprovede ani TP ani inkaso. A nemusí tě na to upozornit.