Jaký je pro vás optimální příjem domácnosti?

resare
14. zář 2024

Jaký je pro vás optimální příjem (obou partnerů) v domácnosti? Vím, že se to odvíjí od mnoha faktorů, ale zajímalo by mě, jaký peněžní příjem vnímáte jako ten "optimální". Pokud se to tak dá vůbec říct.

martinka_33
14. zář 2024

Tak aby po zaplacení bydlení atd. zbylo 10 tisíc na člena domácnosti (takze pro 5ticlennou rodinu 50), to je z meho pohledu na pohodový nezhýralý zivot 😀

lauriak
14. zář 2024

Pre mna je optimalny prijem ked z vyplaty dokazem zaplatit:
1. vsetky fixne vydaje
2. kvalitne potraviny
3. obcastnu navstevu restauracie, kina, divadla, koncert, vystavu, vylet
4.nepravidelne vydaje (kruzky, pokazeny spotrebic, nedoplatok)

A k tomu dokazem odlozit peniaze na pripadne dovolenky a prerabky ☺️

martinka_33
14. zář 2024

@lauriak to mam uplne stejne 👍

konidana
14. zář 2024

@resare optimalni prijem je vzdy vyssi nez ten aktualni. Asi tak.
@martinka_33 aby zbylo 50, ze jo? Jsem se lekla ze nekomu staci pro rodinu 50. Tak jako nekdy stacit asi musi, ale...

martinka_33
14. zář 2024

@konidana jo po odecteni tech fixnich vydaju kdyz zbude 50 tak to uz je na pohodlny život, kde se nemusi otacet kazda koruna a vetsi vydaj neznamena pul roku nejist 😀

moudivlacek
14. zář 2024

oslíčku otřes se :D a byl by klid

veroniquecz
14. zář 2024

@konidana tak někde stačit opravdu musí. I méně.

drep
14. zář 2024

Optimální lingvisticky vnímám jako ten nejlepší ze všech možností. Čili co se příjmu týče, byla by to vysoká suma, tak, aby pokryla bydlení, kvalitní jídlo, dovolené, které nás baví, udržitelné nákupy spotřebního zboží, provoz auta, koníčky a kroužky a vytváření rezerv, šetření na důchod. Čili bych byla někde dost nad 100000. Ale znovu říkám, optimální považuju za ten nejlepší, nevím, jestli autorka @reeza nemyslela spíš třeba dostačující…

cilkat
14. zář 2024

Mě těch 50 taky přijde jako "dostačující proto, abych se necítila ve finanční tísni". Optimální ještě tak o 10-20 vejš, aby vznikala solidní rezerva do budoucna a třeba jednou děti mohli řešit bydlení pohodlněji, než full-price hipotekou. ... O moc víc už by mě vedlo ke změně životního stylu, který mi teď vyhovuj a ke kterému chci vést i děti (že ne všechno jde koupit hned).

hojda
14. zář 2024

@lauriak ještě mi tam chybí spoření na důchod🙂.

glitterglue
14. zář 2024

@cilkat co treba bys "vychovne" nechtela kupovat hned? Protoze ja jsem velmi vdecna za to, ze veci bezne potreby si muzu koupit vicemene bez premysleni.

95newmommy2020
14. zář 2024

My máme kolem 83 tisic při dvou fulltimech, 1 dítěti, hypošce v paneláku - splátka 14 + energie. Dvě stará auta bez splátek. A je to tip ťop. Na dvě děti mi to už třeba nevychází. Standard máme takový střed. 1 dovo u levnějšího moře jako Egypt a jedna lyžovačka v Rakousku/Italii. Neomezujeme se v jídle ani výletech, ale zase dost ušetřím na vstupném, protože manžel s náma na výlety nejezdí. Tam důvod nejsou finance, ale jeho lenost. :D A od doby, co jsem v odborech mám třeba ZOO, Aquapalace v rámci volňásků zdarma.
Takže zs mě záleží i na velikosti rodiny, děti jsou brutálně drahá záležitost, a lak to leda násobit.

anetka1701
14. zář 2024

Čím víc člověk má, tím se nějak zvyšují náklady 😅 někomu stačí málo, někdo má tři koně (ehm... 😅🤣🤣🤦‍♀️) a potřebuje víc... Někdo vaří, někdo se stravuje rád venku... Pro někoho je standart lítat 2xrocne na dovolenou, jinej je rád za dovcu pod stanem...

Za mě ideal aby po poplaceni nákladů zbylo těch 50-60... něco na spoření, něco na život... Umím žít i s málem, ale kdo by nechtěl občas zahřešit a udělat si radost, zejo...

lauriak
15. zář 2024

@hojda to ratam do fixnych nakladov.
Ale chyba tam oblecenie 😉

te_reza
15. zář 2024

Někdo vyžije na pohodu s 50, někomu nestačí 100🤷 samozřejmě, že by se mi líbil příjem v čistém pro oba třeba 80tis+, ale jsme pod ním a žijem si v pohodě.

dura175
15. zář 2024

Nic jako optimální příjem neexistuje. Člověk totiž nikdy nemá dost peněz. Nikdy. Se zvyšujícím se příjmem v drtivě většině případů rostou i výdaje, málokdo to umí ukočírovat. Vždycky si totiž můžete koupit lepší dům/auto/telefon/jídlo/koníčky, zkrátka všechno.

cilkat
15. zář 2024

@glitterglue Pětileťák by neustále "něco kupoval" ... prostě proto, že rád nakupuje. Jsou to blbůstky, jako sliz, balonek, autíčko... tisící plastový nesmysl... Položky v řádu kolem stovky, že... Ale udělat z toho každodenní rituál po cestě ze školky, jak by si dítě přálo, není pro mě možné ani finančně, ale ani z pohledu skladování těch věcí, ani to není za mě prostě vhodné.
Podobně třeba nový telefon, kávovar, počítač, auto... fakt nechci kupovat jen proto, že "ale tamten je novější a má funkci navíc," ale chci stávající pár let používat.
Ano, nemoct dětem koupit na podzim nový boty, nebo nemoct objednat večeři z restaurace ve chvíli, kdy nestíhám vařit, by mi už vadilo... to už považuju za to "necítit finanční tíseň".

drep
15. zář 2024

@cilkat my máme na poměry modrého koně nadprůměrné příjmy, ale taky máme s mužem tři roky starý telefon (ano, v té době to byl top model, ale nevyměníme je dokud budou fungovat) a plastový číčovinky nebo sladkůstky nekupujeme. To se podle mě nevylučuje. Naopak si můžu koupit dražší šaty nebo trekovou bundu (za to první kdovíjak moc neutrácím, přijde mi to zbytečný, když jsem v tom stejně půl hodiny než se v práci převleču do montérek, za to druhé jo, jednak turistiku milujeme a hlavně je to to, co mě uchrání na výletě před zimou/vlhkem) a vím, že mi vydrží deset let. Je mi 38 a dodnes nosím pár věcí z gymplu. Čímž samozřejmě neříkám, že někoho peníze nezkazí (mám kolegu, co si musel půjčit na velkolepou svatební cestu, protože všechny peníze utratil za velkolepou svatbu), ale nemusí to tak být. Já třeba svůj příjem vnímám jako velkou svobodu, která mi třeba umožnila vzít na chvíli hůř placenou práci, když jsem na chvíli potřebovala odejít z původního místa a neřešit, jestlu vyjdeme.

swan42
15. zář 2024

Za optimalni povazuju, kdyz jsou vydaje v pomeru max 50% prijmu (ale lepsi 45%, samozrejme cim min tim lip, ale pod 40% uz by to musely byt hodne vysoky prijmy) na nutné naklady pro preziti (hypoteka, najem, zalohy, energie, pojisteni, mobily, internet, odpady, dalsi nutny poplatky, jidlo, hygiena ale taky skola/skolka a krouzky),
pak 25-30% na obleceni, vylety, dovoleny, koncerty, zabavu, darky...
a 20-25% zbyde na setreni, investice, pripadne necekany vydaje, novy auto, pracka...

konidana
15. zář 2024

@drep souhlas. Mame kamarady, kteri maji hodne nadprumerny prijem a jedno dite. Vubec nekupuji nesmysly, doma vari, pecou, protoze chodit do hospod je podle nich zbytecne atd. A holt si leti nekolikrat za rok na dovolenou, protoze na to maji a chteji si uzit. Na druhou stranu to jsou i vandraci, kteri dokazou cely vikend stravit venku bez hospod a spat pod sirakem.

lauriak
15. zář 2024

@glitterglue ja si myslim, ze dietatu prospeje ked si musi na obcas na hracku alebo sportovu vybavu pockat. My mozeme tiez vsetko kupit hned. Ale deti si to potom vobec nevazia. Cize ked chce nieco nove tak skusim pockat par tyzdnov ci to je len chvilkovy osial alebo to naozaj chce. A pokial po tom stale tuzi tak kupime. Alebo ked ma trebars za mesiac dva narodeniny/meniny/vianoce tak radsej pockam na prilezitost aby nedostala za 15k kolo a potom o mesiac neviem co jej dam na narodky. ☺️
U seba tiez praktikujem, ze si nekupim vsetko v momente ako po tom zatuzim. Naozaj niekedy clovek par dni pocka a zisti, ze tu vec zas tolko nepotrebuje 🤷🏼‍♀️

ai30
15. zář 2024

@dura175 S timto uplne nesouhlasim, zalezi to na hodnotovem systemu a na povaze. Mam kolem sebe nekolik vysokoprijmovych rodin, kde vyssi vydelky aktivne meni za vyssi kvalitu zivota (ve smyslu kdyz si muzou vybrat mezi penezi a volnym casem, berou cas). Jsou zajisteni v oblasti bydleni, investic a konicku a nic je netlaci jezdit na radove luxusnejsi dovolene nebo k porizeni luxusnejsiho bydleni, jsou proste financne v pohode a vazi si toho, ze si muzou dovolit nesnazit se vydelavat vic. Naopak treba v pripade jednoho paru, kde manzel vydelava hodne, zena opustila vysoce placenou pozici a dela si rekvalifikaci na pecovatelku, protoze chce delat neco, co ji dava vetsi smysl, nez dalsi hromadeni penez.

brunetka11
15. zář 2024

@dura175 Za mne existuje - viz @ai30 - máme to přesně tak. Bereme jako pozitivum, že můžeme dětem i sobě dopřát vzdělání a kvalitní zdravotní péči. Kvalitní potraviny do toho neřadím - ty si může dopřát v této zemi i člověk s nízkými příjmy.
Dopřáváme si více volna a dovolených, ale přesně jak píšeš - raději si dopřejeme více akcí a dovolených v rozpětí více času na haura jeden týden na jednu cestu, ale za yx desítek či stovek tisíc.
@dura175 I když se nám zvýšily příjmy, to neznamená, že zapomínáme na finanční gramotnost a ztratíme přehled o výdajích domácnosti. Dál na vybrané věci nebo zážitky šetříme, protože pokud bychom to nedělali, tak zdroj financí není nevyčerpatelný a ono
“Hele, teď na to máme, tak si to koupíme.” přestane. Optimální příjem je primárně o osobním nastavení a životních prioritách, nejen o číslech.

martinka_33
15. zář 2024

@brunetka11 s tim jídlem meleš nesmysly ☝️ Rozhodne si nemuzu divolit kupivat ryby, mimo sezonu ani ovozel detem na svačiny, domácí mléko (ano to ja povazuju za kvalitní), sýry, maso... Proste ne, na to nemam. Ty penize by pak chybely jinde. Ale jestli to porovnáváš s rozvojovými zeměni, pak ano, hlady rozhodně netrpíme.

glitterglue
15. zář 2024

@cilkat to ale neni o penezich, ale o pristupu...nase deti maji myslim ohledne darku o dost "asketictejsi" zivot nez vetsina Konika, co tak pozoruju - ale pak jsme jim treba ve chvili, kdy jsme to povazovali za potrebne, koupili vsem trem najednou perove (=drahe) spacaky. Nepotrebuju kazdy rok novy telefon, ale vim, ze kdyz se rozbije, pujdu a koupim si novy. A za tuhle volnost jsem velmi rada. Takze v zasade se asi shodneme🙂

@lauriak Hracky davame k prilezitostem a blbosti vetsinou nekupujeme vubec🙂, ale treba ta sportovni vybava je potreba bud v sezone, nebo typicky vsechno najednou v zari, kdyz zacinaji krouzky, a kupujeme to, kdyz je to potreba. U veci typu kolo nebo aktovka se nam darovani k narozeninam neosvedcilo - deti to povazovaly (pravem) za svuj majetek a nechtely to postoupit mladsimu sourozenci, ktery uz do toho dorostl.

brunetka11
15. zář 2024

@martinka_33 Možná by nebylo od věci si projít atesty a zjistit si, že domácí mléko ještě neznamená 100 % nezávadné. V obchodech je dostatek kvalitního mléka, které se dá koupit v akcích. U jahod v lednu, tedy mimo sezónu, opravdu není o co stát. Sýry a maso kupujeme z farem a vychází nás to levněji, než o obchodních domů - rozhodně více zasytí. Zdravé stravování nás vyjde výrazně levněji, než když na složení nedáváme.
Ryby a mořské plody máme min 1 x týdně - cenou to v jiné vykompenzují luštěniny a na večeři polévky.
Chce to jen popřemýšlet na jídelníčkem.

lauriak
15. zář 2024

@glitterglue tak ja nad tym napriklad premyslam dopredu. Ked viem, ze dalsiu sezonu bude potrebovat novy bajk tak jej ho kupim este pred sezonou na narodky. Takisto riesime aj lyze, kolobezky, korcule, dresy na gymnastiku,...
A teda nasa starsia nema nastastie problem odovzdat mladsej sportove nacinie. Ved vzdy dostane nove tak neviem preco by si mala sudlit pre seba stary bicykel 😅

glitterglue
15. zář 2024

@lauriak takze starsi dostava kazdy rok vybaveni, ktere potrebuje, a mladsi dostava co? Prvni odrazedlo a kolo byly taky darky na narozeniny, ale pak jsme se rychle rozhodli, ze to takto delat nechceme. Vuci tomu starsimu je to nespravedlive.

swan42
15. zář 2024

@glitterglue vuci mladsimu taky, ze to nedostal novy jako sourozenec 🤷‍♀️

lauriak
15. zář 2024

@glitterglue starsia dostane sportove vybavenie (ak potrebuje) plus cokolvek co si vybere v hrackstve a este chodime vzdy do nejakeho zabavneho parku.
Vidis, mne to pride zase nefer voci mladsej, ktora chudera vsetko dedi po sestre. Ale kupovat kazdemu zvlast mi pride uplne zbytocne, hlavne ked tie veci su v suoer stave 🤷🏼‍♀️ To, ze by to malo byt nefer pre starsiu ma nikdy nenapadlo. Ale asi preto, ze to nikdy neni jediny darcek ale jeden z viacerych.