Zajímalo by mě, jak spravujete svoje finance. Používáte nějaké aplikace, finančního poradce, schováváte si účtenky? Máte stanoveno kolik vám vždy musí každý měsíc zbýt do plusu, kolik můžete utratit max. za jídlo, za auto, za oblečení....a daří se? Jakou máte finanční rezervu a v jaké podobě? Investujete nebo necháváte peníze na účtu? Využíváte koupi na splátky nebo šetříte dopředu? Díky za reakce.
@mejbellina Muž si zapisuje veškerou útratu za jídlo a drogerii (odevzdávám účtenky, protože nakupuju prakticky jen já), zvlášť si vede evidenci financí, které jdou do baráku, zvlášť si vede splátky hypotéky. Všechny náklady jedeme napůl, on si navíc ještě doplácí hypotéku na svůj byt, kde jsme před stěhováním bydleli. Náklady na bydlení, energie a spol. jsou stejné, útratu za jídlo vždy spočítá a pokud jsme překročili měsíční limit, dá na další měsíc o to méně. Faktem je, že limit máme nastaven velmi velkoryse, takže k překročení prakticky dochází jen při nějakých rodinných oslavách nebo oslavách s přáteli, kdy zveme a hostíme my, jinak se vejdem nebo i ušetříme. Na splátky nenakupujeme nic, raději našetříme. Rezervu děláme na spořících účtech, na ty se nesahá.
Me posledni dobou nebavi se o penize starat, takze uctenky hazim na hromadu, mam trvale prikazy na vsechny platby a vzdy hned po vyplatach odesilam castku, kterou chci usetrit, na sporici ucet. Setrit z toho, co zbyde na konci mesice, se mi neosvedcilo.
u nas vladne chaos, vubec ani jeden nemame o ničem přehled...ted jsem zrovna 20. ríkala maželovi že by mohl přinést výplatu...a on...jakto? ja jsem žádnou nepřinesl?....ne!...aha, tak to mi musíš připomenout 🙂
My máme hypotéku a přitom ještě bydlíme v podnájmu (dům na hypo jen v rekonstrukci). Ja to platím a přítel mi pak posílá půlku. Pak na společný účet posíláme každý 2500,- na jídlo. Co zbude (není to vždy, ale poslední dobou se snažím hospodarit) posílám zvlášť na sporici účet. Přítel o tom netuší, jsou to peníze pro stricka příhodu 🙂 né pro me potřeby 🙂 telefón, důchodové a podobné věci si každý platíme sám. Teď jsem ja ušetřila veškeré peníze na ivf (27tis) a přítel na projekt na barák (stejná castka) Ja si ještě z výplaty posílám něco na sporici. Vzhledem k tomu, ze platíme jak hypo tak nájem, není to lehké... Nevím jak to budeme dělat at budeme mít děti 😄 To si budeme muset najít nějaký nový režim. A ja si najít co nejdřív brigosku a přítel se víc ohánět. Je truhlář, práce má dost 🙂
Jinak mam z práce stravenky, zaměstnanecké benefity kde si kupuji lepší kosmetiku. Nemáme nic na splátky. Ještě máme v šuplíku obálku, kam dáváme 100,- 200,- jak prostě máme, a za rok to vytahneme na dovolenou. Letos jsme takhle vytáhli z obálky 16000.- za rok a jeli jsme vesele na dovcu 🙂
@pidalka12 Jo taky mame obalku ale vecne prazdnou. Kdyz uz tam neco je tak clovek pak potrebuje hotovost (zaplatit poslickovi jidlo, dobirku atd...) no a tak sahne tam. U sebe jinak hotovost moc nenosim, pouzivam prakticky vyhradne kartu.
Máme společný účet, všechny trvalé platby odchází hned po výplatách. Většinu věcí platíme kartou, máme účet u Mbank, kde se dají výdaje třídit do kategorií, člověk si pak může vyjet, kolik utratil např. za potraviny, za oblečení apod. máme tam vytvořený spořící účet, na který odchází z každé platby 10%, takže nám tam pomalu přibývají peníze.
Nic nezapisuju a nic nepoužívám ;) Do teď jsme fungovali tak, že z mého účtu se platila hypotéka, veškeré poplatky za domácnost a jídlo. Manžel platil výdaje za auto a zbytek šetřil. Když jsme něco potřebovali koupit nebo jsme jeli na dovču, tak se to koupilo/zaplatilo z manželova účtu a krásně to fungovalo. Když jsem zjistila, že jsem těhu, tak jsme si řekli, že každý měsíc musíme min. 10tis ušetřit a to se taky dařilo. Máme oba dva přehled o tom, kolik ten druhý má na účtě a dokážeme se hezky domluvit, na co budeme šetřit nebo co se koupí. S nástupem na rodičovskou a miminkem to bude složitější, ale já rozhodně nejsem zapisovací typ a na účtenky taky nemyslím... Jo, máme teda stavebko, na které se snažíme posílat za rok těch 20tis, abychom dosáhli na příspěvek od státu.
u nas obalky taky nefunguji:(, dam na stranu, ale pak do nich porad saham..., takhle neumim usetrit:(, takze se priklanim k tomu, ze penize budu hned po vyplate odesilat na sporici ucet... poradite prosim, jak funguje? jde o bezny ucet nebo ma nejaka sva dalsi specifika?
Musim rict, ze mame krasny prijem, ale vubec se nam nedari setrit a vecne jsme v minusu 😖
poradite pripadne i nejake webove stranky, ktere se daji pouzit pro zaznamenavani utrat? Existuje neco takoveho? Pripravuju se naplnit sve budouci novorocni predsevzeti..., je mi jasne, ze ted pred Vanoci uz neusetrim tuplem..
@mahulena spořící účet záleží na bance. Často mají omezený počet výběrů, případně z nich nemůžeš vybírat a jen přeposílat na jiný účet. mívají lepší úročení (i když dnes jsou všude ty úroky směšný). My máme ING, dřív měli 2%, ale dnes už je to jen nějaká desetina, tak tam máme jen pár stovek na udržení. Pak máme o své banky asi 2 druhy spořících účtů, každý má jiný podmínky.
@betelgeuzz Prosím tě, fakt tam odchází 10 procent z každé platby?? To mi přijde v českých podmínkách sotva uvěřitelné...
@mejbellina žádné aplikace, žádný finanční poradce, schovávání účtenek... jen mám trvalý příkaz na všechny složenky nastavený k jednomu dni v měsíci a ten den posílám částku na spořící účet. Ze zbytku hradím vše, co potřebujeme nebo chceme. Je pravda, že pokud je náročnější měsíc, např. zároven oprava auta, jeden člen rodiny potřebuje nový mobil, cestujeme apod. tak ta ušetřená částka nevyjde a přeposílám zpátky.
Dlouhodobě eviduju jen položku "supermarket", která zahrnuje jídlo, drogerii, drobné položky typu drogerie nebo oblečení. Samotné jídlo odděleně si eviduju jen tenhle měsíc, protože vím, že budeme mít historicky nejnižší útratu, tak abych věděla, kolik to bylo 😅 😅 95% položek platím kartou, tak kdybych chtěla, vše jde dohledat.
@2veverka to se dá nastavit, jak chceš 🙂
odpovědi na zbytek otázek už mi přijdou příliš osobní 🙂
@2veverka ale teď nevím, jestli jsi to nepochopila jinak, když tě to tak udivuje. Za každou platbu, kterou udělám (kartou, příkaz k úhradě), mi odejde ještě 10% na spořící účet. Takže zaplatím třeba 2000 a dalších 200 odejde na spořící účet. Těch odchozích 10% člověk téměř neregistruje, ale na spořícím účtě to pěkně přibývá.
máme to obdobné jako @lenka5731, nic si nevedeme, neschováváme účtenky, na účtu zadány trvalé příkazy, každý měsíc jen kontrola, co jsme utratili, neboť platíme vše kartami, každý měsíc odchází určitá částka na spořící účet. Máme jeden účet v bance, kam vše chodí a z čeho vše odchází a jeden spořící účet. čeká nás kolaudace, takže penízky lítají kvůli stavbě ve velkém, zde samozřejmně vše evidujeme 🙂 Nemáme hypotéku, žádné dluhy. Vše z výplaty mého manžela, já pracuji po rodičovské necelý rok, takže byly aspoň nějaké penízky navíc na letní dovolenou 🙂 Nežijeme chudě, ale skromně, máme přehled co utratíme za jídlo, oblečení, domáctnost, auta, takže i víme kolik nám zbývá, abychom se mohli rozšoupnout něco si koupit mimo plán. Je to jen o znalosti výdajů celé rodiny a přísunu peněz 🙂 máme dvě děti.
@mejbellina z účtu nám jsou trvalé příkazy a platíme jídlo, drogerii, oblečení a drobné výdaje. Všechny položky si eviduji, abych věděla kolik utratím za měsíc. Částky mám rozděleny, abychom je nepřekračovali. Rezervu máme odloženou na větší výdaje a zvlášť odkládáme peníze na nové auto. Peníze máme vždy rozděleny ke konci roku na celý další rok na výdaje+ rezerva+ výdaje velké, které chceme v ten další rok dělat. Dětem jsme koupili pozemek a šetříme jim peníze na akciových fondech. 😉
Systém mám asi takový - po výplatě mi odejdou z účtu všechny travalé platby (nájem, inkaso, pojistky) a spoření (stavební, důchodové a pro strýčka příhodu). No a pak musím vyjít s tím co mi zůstane 🙂 Když nevyjdu tak mi manžel pošle peníze. On platí veškeré dovolené a taky opravy na bytě a vše kolem chalupy.
Když nám něco z výplat zůstane tak to hned posíláme na spořící účet, ale spíš nezůstává nic 😀
My to teda nijak nevedeme, ale víme, za co jsme utratili. Spíš já mám problém, že něco kupuju aniž bysme to potřebovali. A pak je mi to líto. Snažím se s tím bojovat 😅 Ach jo ☹
@betelgeuzz A to je prosim te bonus, ktery navrhla banka, nebo vase vlastní nastavení? Říkám si, jestli to má případně i jiná banka....
@betelgeuzz Jo, a jsem fakt udivená, bo mi to přijde dobrý nápad a slyším o tom poprvé.
Ahoj, my mame zavedenou krabicku na uctenky za jidlo a drogerku. Pro prehled kolik za mesic utratime. Mame hypoteku a stavime domek. Mala ma rok. Takze splatky za hypoteku a naklady na stavbu a jidlo a nezbude skoro nic. Me se osvedcilo nechodit do obchodu! 🙂. Na vesnici mame maly obchudek pecivo a zakl. Veci. Zbytek koupi manzel dle seznamu po ceste z prace. Kdyz nejdu nakoupit nic nutratim.Mala ma obleceni podedene a ja nosim co mam ve skrini z drivejska kdyz jsem byla svobodna a bezdetna 🙂. Na rodicovske se musi proste clovek uskromnit, co se da delat.
@2veverka je to standartní spořící účet k běžnému účtu a dá se tam nastavit způsob spoření několika způsoby, ty další už nevím, asi nějaké pravidelné odchozí platby, mi si vybrali ty procenta.
Jelikož jsem na mateřské, tak naše finanční situace je tak tak na hraně. Já platím hypotéku 4 tis, z toho své poplatky (telefon, duchodové, stavebko), zbytek co mi zbyde cca 1300 Kč si skovávám a kupuju za to malé věci. Od přítele dostávám na domácnost 5 tis (na jídlo, lékarnu), přítel má svých 5 tis a za to si kupuje co on potřebuje - zve nás na výlety, pizzu. Zbytek jeho peněz cca 10 tis jde na poplatky (sipo, jeho telefon, důchodové, výživné na jeho první dceru). Když dostaneme přeplatky plyn, voda, elektřina tak skováváme na knížku vkladní, at nemáme peníze v ruce. Je to na výdaje nečekané a letos jsme z tama vzali na dovolenou, né u moře, byli jsme na týden pod stan, ať změníme prostředí. Vyjdeme tak tak, ale nám to stačí, my nejsme nároční. Jsme štastní za zdraví a pohodu kterou máme. Jinak za žádnou cenu nevyužíváme splátek atd. Zatím jsme měli našetřené, když jsme něco potřebovali.