Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?

furka
10. zář 2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi

anushka111
10. zář 2014

No asi tak před dvěma lety bylo pro přiznání příspěvku na bydlení pro 2 dospělé a 1 dítě maximálně něco málo přes 17000.
Jinak ti skutečně dávají na naše poměry "hodně peněz" , většinou mamky na těchto dávkách odstanou pro sebe a mimčo mnohem méně 😒

luciebx
10. zář 2014

taky bych rekla ze na tvoji situaci pobiras docela hodne penez...

andelka
10. zář 2014

Záleží kolik platíš třeba bydlení. Protože jinak 13 500 je pro jednoho a mimino luxus docela. Životní minimum se dá spočítat na kalkulačce na netu.
Pro jednotlivce je to 3410 a pro dítě do 6 let 1740

furka
autor
10. zář 2014

@luciebx To asi asi jen zdá, že pobírám docela hodně peněz. Mám dceru v nemocnici, narodila se mi předčasně, je daleko ode mě, a nikdo mi ty cesty neproplatí. A luxus? Proberte se holky, nám zbýva s malou 6000 na mesic a když si uvědomíte co všechno se musí kupovat a jak je to drahý tak to teda moc neni, nehledě na ty cesty, který mi nikdo neproplatí.

andelka
10. zář 2014

@furka Nebýt těch cest, tak 6 tisíc je luxusní pro jednoho a mimino.

luciebx
10. zář 2014

@furka ja te chapu.. ale podle tabulek.. coz se resi vsechno mas opravdu moc hezke penize.. takze kdyz ti neco vezmou budes na stejne urovni jako jina maminka co je ve stejne situaci.. jen si do ted mela stesti ze ti nechali takovy prijem.. bohuzel ze mas dite predcasne narozene.. musis dojizdet.. toto opravdu urady nezajima.. vim ze je to hnus.. ale bohuzel.. ptala ses na nazor.. a tak ti piseme.. ze pokud si stezujes.. tak svym zpusobem nemas na co pac ostatni pobiraji mnohem min nez ty

furka
autor
10. zář 2014

Tak já si myslim, že to moc neni. Mam známou, která pobírá to samé co já a má to stále a já si nestěžuju, já se ptám kolik je to minimum. Nehledě na to kolik maj cikáni... 😒

furka
autor
10. zář 2014

@andelka Neni to luxusní, co je 6 tisíc? Plenky, nutrilon, jídlo pro mě... Opravdu to není tolik jak se to zdá.

andelka
10. zář 2014

Spší bych s eobrátila na otce dítěte nebo na rodinu, protože státu je asi jedno v jakém stavu které dítě je. Neřeší to až takhle individuálně. Copak u mě někoho zajímá že mám děti pořád nemocné a jen prevence stojí několik set měsíčně? Že některé dítě musí mít jen jeden typ plen, nebo zvláštní umělou výživu?
Držím palce, abys byla brzo s malou.

luciebx
10. zář 2014

@furka jooo cigani.. bohuzel bys musela byt ciganka.. opet hnus ale Pravda ☹
jsou opravdu maminky kterym nezbiva 6 tisic po odecteni vsech nakladu

andelka
10. zář 2014

@furka mám dvě děti a o moc víc nemám. Když mi nevyjde a je třeba něco nárazově dražšího řeknu jejich otci. Ale když byl jeden nebo oba malí, tak to opravdu stačilo a ještě jsem 500 ušetřila. Znám maminky co mají mnohem méně po odečtení trvalých výdajů (tj. na jídlo, drogerii, oblečení apod. jim zbývá třeba sotva 4tis.) Mojí sestře pro ni samotnou zbývají 3 200 a jde to.

furka
autor
10. zář 2014

@luciebx To jo no, radši se nad tim vůbec nerozčilovat. Je to strašný no..Mě paní řekla, že se mi teď všechno zmení a že se to sníží nebo mi bude něco odejmuto, a něco mi daj toho minima jenže to právě nevim kolik je

furka
autor
10. zář 2014

@furka Těch 13500 jsem měla v Srpnu prvně a to jsem měla i tu hmotku ještě.

nuali
10. zář 2014

@furka Nám bude zbývat 6000 pro dva dospělé a jedno dítě. Takže si nemyslím, že berete málo. Ale chápu, že pokud vám něco nejdřív dali a teď chtějí vzít, tak to hodně naštve... U nás je to všechno na palici 😒

andelka
10. zář 2014

Já mylsím že dopředu to člověk stejně nezjistí kdy kolik dostane, protože jsou v tom zmatky a je to docela komplikované. Na netu to je tak orientačně, ale skutečnost může být pak jiná.

somalicats
10. zář 2014

@furka Na Tvém místě bych se spíš snažila hledat rezervy, kde snížit náklady, protože jak už tu někdo psal, máš evidentně špatnou barvu pleti a nejsi tak ukřičená jako jistá menšina.
Btw. taky mi teď, co jsem na RD, po odečtení fixních nákladů zbývá kolem 6 tis a s tím musím vyjít a nakrmit čtyřčlennou rodinu, z níž jedno dítko je již na druhém stupni ZŠ, takže z toho musím vyčlenit i na školní potřeby, kroužky apod. A jsme v Praze, kde kroužek stojí v průměru kolem 1300 Kč za pololetí. A jde to, a to nežerem žádný šunty.

furka
autor
10. zář 2014

Já koukala na net a našla jsem tohle Další dávky, na které může mít nárok samotná matka s dítětem, se pak odvíjí od toho, jaké jsou celkové příjmy matky (resp. celkové sociální poměry):

Příspěvek na bydlení
Přídavky na děti
Příspěvek na živobytí
Doplatek na bydlení
Mimořádná okamžitá pomoc (hmotná nouze)
Ošetřovné na dítě

Tak uvidíme, ale jak někdo píše tak 6000 pro 4členou rodinu je opravdu málo. Fakt je to strašný v tomhle státě... Já si nestěžuju, jsem docela spokojená, jen mě to dnes zaskočilo protože minulý měsíc jsem to měla a tenhle měsíc se mi to bude měnit.

marcicek84
10. zář 2014

@furka - promiń, ale jestli jsi brala přes 13 tis.KČ k tomu dalších 9 tis. hmotnou nouzi, tak si myslím, že neexistuje,jako nezlob se na mě za co chceš brát těch 9000? Podle mě ti těch 9 tis. určitě vezmou...

somalicats
10. zář 2014

@furka Tak já si na těch 6tis nestěžuju, jen z toho už nic neušetřím. Když dělám, zbývá víc a z toho pak jsem schopná našetřit třeba na dovolenou. Ale je fakt, že já se už za studií naučila vyjít s málem a přitom nehladovět. A stejně to praktikuju teď.

furka
autor
10. zář 2014

@marcicek84 Za co? Jde vidět, že asi nemáš děti? Víš kolik stojí plenky, oblečení, jídlo, léky pro malou? I když já se uskomnim tak těch 6000 je akorát tak na to, co platim a budu platit malý.

furka
autor
10. zář 2014

@furka a pokud děti máš, tak máš asi dost peněz na tohle všechno když to nechápeš 🙂

furka
autor
10. zář 2014

@somalicats Tak to já taky šetřim na jídle pro sebe, hlavně aby měla malá, že jo, jen by mě zajímalo jak se to posuzuje a proč by mi mělo být něco odejmuto, když minulý měsíc jsem měla stejné příjmy jako teď a nárok jsem na to měla.

anushka111
10. zář 2014

@furka ,máš pravdu ve skutečném životě to je vcelku málo peněz, ale podle norem / tabulek bereš hodně. Já mám dceru často nemocnou, byla jsem s ní tak 3 týdny doma a 2 byla ve školce, naštěstí nemá žádnou specifickou nemoc a všechny testy jí vyšly vpořádku, tudíž nemám nárok na jakékoli ošetřovné. Z práce mě kvůli její časté nemocnosti vyhodili a na pracáku mě pérují, jak to že nemám už novou práci. Malou mi ale nemá kdo hlídat a práce v mém oboru je mizerně placená, takže paní na hlídání není možná.
Někdy je to u nás tak, že malá má normální teplou večeři a my jsme rádi za chleba s paštikou, na dovolenou jsme jet zatím nikdy nemohli ani pod po čechách (dceři je 5 let), nemluvě ovšech těch lécích které hodně stojí... Tak to u nás prostě funguje 😒

ivasad.
10. zář 2014

Že ti na nákupy zbývá šest tisíc pro tebe a miminko se ti zdá ubohý? My žijeme po zaplacení inkasa a hypotéky z pěti tisíc a dá se to, a to jsme dva dospělí a dvě děti. Kdybys chodila do práce, mohla jsi mít pěknou mateřskou. Ale na to ses neptala, promiň, píšu jen proto, abys věděla, že se to každému nepoštěstí, ,,bez práce mít koláče". 😉 A ještě jsem se musela smát, že ti nikdo neproplácí ježdění do porodnice. Se soc dávkama neporadím, před mateřskou jsem pracovala i manžel pracuje, takže krom rodičovského příspěvku jsme nikdy nic nepobírali.

ivasad.
10. zář 2014

@furka jen myslím, že dávka v hmotné nouzi je jednorázová záležitost, nebo ne?

furka
autor
10. zář 2014

@ivasad. Ano zdá se mi to ubohý, před mateřskou jsem chodila do školy!. Tobě se zdá k smíchu, že mi nikdo neproplácí cesty do porodnice? Víš co to je , pro mamu , ktera je sama s ditetem se 6000 na mesic? Vis kolik stojí ty cesty?.. Víš co to je mít predcasne narozené díte? Pojistovna proplaci pouze cestu autem- jezdim vlakem tudiz mam smulu... Jak koukám tak vy tu spíš jen závidíte než aby ste poradili.

furka
autor
10. zář 2014

@ivasad. ne není, jen tam musíš každý měsíc docházet a dokládat příjmy apod. Je to strašný, ale když na to maj nárok cigoši a pobíraj mnohem víc peněz než my, proč i normální mamča by nešla žádat a zkusit to.

nonnni
10. zář 2014

@furka ale houby. Akorat je tu mnoho zen, kteri dlouhodobe ziji z mensi castky a zivi z ni vice lidi a snazi se ti naznacit, ze v realnem svete k tobe ma primarni vyzivovaci povinnost otec ditete, stejně tak I k diteti a natahovat ruce ke statu ma proste sve meze.

marcicek84
10. zář 2014

@furka - no já si myslím, že pokud máš s rodičákem, výživným a příspěvkem na dítě a bydlení jen pro sebe a malou přes 13,5 tis., tak máš dost, protože kamarádka má 2 děti, chlap alíky neposílá, musí platit byt a měsíčně dostane pro sebe i kluky školou povinné 9000 Kč z toho jde 5000 Kč na bydlení, nevychází,protože ji chlap nedoplácí alimenty -a to jí má platit jen 2000 Kč na oba a furt ho nahání...tak mi řekni v čem ty jsi lepší než ona, že bys měla mít ještě hmotnou nouzi??? Jako ty dávky nejsou na to, abys z toho něco ušetřila, ale jen na to, abys přežila, takže na tvém místě bych byla ráda, kdyby ti odebrali jen tu hmotnou nouzi, protože se také může stát, že ti toho vezmou ještě víc, příspěvky na dítě, či příspěvek na bydlení. Jinak si myslím, že je každého volba, jestli si dítě pořídí a kdy a jestli na to má a pokud na to nemá, tak musí počítat s tím, že vždycky bude vycházet tak tak a nic neušetří a bude to mít v životě těžké, to už pak není na stížnosti tady na diskuzích, to byla jeho volba...si pamatuju, jak jsme žili s našima celý život z ruky do huby, skoro nic se nedalo ušetřit, ale přežili jsme, jediné co jsme brali byl příspěvek na dítě a bydlení a to tak snad měsíčně dělalo od státu max.1000 Kč navíc, ale naši si taky nechodili stěžovat...přijde mi to jako tvoje rozmazlenost, promiň chápu hodně, ale ne, když si někdo stěžuje a moc nemá proč...

ivasad.
10. zář 2014

@furka asi ti nejlíp poradí na socce. Možná, pokud jste měli výživné dohodnuté před narozením dítěte, mohla bys zkusit zvýšit ho na základě toho, že miminko je nedonošenec a budeš mít náklady tim pádem ze začátku vyšší. A ano, asi máš pravdu, že trochu závidím. Já se předčasně vracím do práce, protože se chci mít líp, neobracet každou korunu 😉 na soc dávky nedosáhneme, ty totiž vyčerpají ti, kteří sami do sociálního systému nedali ani korunu. (Píšu to záměrně takhle, abych nebyla nařčena z rasismu)