Ahoj vsem. Mel bych dotaz a potrebuju s nim pomoci. Pracuji jako osvc. Mam syna rocmik 2011 a dceru narozenou 23.10.2016. Partnerka v roce 2016 byla na UP z duvodu pracovni neschopnosti prtz v unoru 2016 ji neprodlouzily pracovni smlouvu . Byla na rizikovem do konce roku 2015 a prisly jsme o dvojcata. Kdyz jsem v roce 2017 resil s ucetni danove priznani,tak mi ucetni tvrdila ze slevu na dite pro rok 2016 zrusily kvuli nejakym zakonum. Tudis jsem se dal nezajimal. No avzapeti mi x lidi tvrdilo ze je to nesmysl.Fakt je ten ze kazdy rok mi sleva byla vyplacena a ucetni mela i z predchozich let cestne prohlaseni parnerky. Je mozne ze na me udelala podvod a nechala si ji vyplatit misto me?Kazdy rok se mi totiz starala i o podani na patricne urady a slozku s priznami z let predchozich mela u sebe zalozeny.Letos jsem ucetni zmenil a slevu si uplatnuje druzka,ale me stale lei v hlave zda jsem ji naletel a nebo ne. Priznani jsem podaval z cca 700tis. Ctit pravdu,ale nevim jak postupovat,a kde muzu zajit se na to informovat. Dekuji moc za pomoc
@alfazel Pokud sis jako OSVČ uplatňoval náklady paušálem, tak opravdu nemohla být uplatněna sleva na dítě, nevím tedy od kterého roku to platilo, ale platilo. Od letoška je změna, a jde to i s paušálem, ale zas když se rozhodneš, že děti uplatnit chceš, tak můžeš paušál použít jen do nižších příjmů, než kdybys děti neuplatňoval.
A jinak snad to daňové přiznání podepisuješ a tedy se do něj stačí podívat, ne?
Dekuji moc za vase odpovedi. J.a.n.i. prave ze jsem ho v loni nepodepisoval,a podepsala ho za me ucetni. Mela mou plnou duveru.Byl jsem totiz pryc v tu dobu a nestihl bych to podepsat v terminu vcas. No a na tom fin uradu jsem byl,a musim se priznat,ze jsem byl podeziravy nepravem. Ale chtel jsem mit jistotu,prtz mezi nami doslo bohuzel ke konfliktu jak s ucetni tak jejim manzelem. Ale to uz je vedlejsi. A k tomu priznani abych se jeste vratil… Ano,uplatnoval jsem naklady pausalem. Pani na FU mi nevytiskla priznani v originalu ale pouze "rekneme zmensenou verzi priznani 🙂 "prtz mela spoustu prace, ale da se tam vycist muj hruby videlek cca 715tis,naklady cca550 tis a zaklad dane cca 145tis.Take mi rekla,ze lze spetne uplatnit slevu na dite dodatecne.. Jsem osvc-zednik. Nevim ale ted,co to pro me bude znamenat, kdyz jedu na procenta a pred tim v tom byl ten problem. A ted kdyz to mozne je,tak jestli v tom nebure nejaky hacek? Prtz pani co mi delala priznani letos,tak si mysli ze tam bude problem,ze kvuli pozadovane sleve na dite a moji vysi vydelku atd ,mi vyroste velky doplatek na ossz.. Prosim , nevite jestli tomu tak je,nebo zda to bude mozne bez nejakych zvyseni zaloh a doplatku??? Nebo zda existuje nejaka klicka jak to nejlip uplatnit,a nebo to nema cenu kvuli par korunam resit.. Aby to nebylo takove nalit-vylit.... Dekuji za odpoved a preji hezky den 🙂
Podle mě je nejlepší zajít na finanční úřad pod který spadáte a nahlédnout do daňového přiznání z minulých let. Ony Vám určitě poradí.