Jak vysvětlit manželovi, že se na svatbu nepůjde?

kajos12
2. zář 2016

Prosím vás,
jsme pozvaní na svatbu, ale máme finanční tíseň (hypotéka, pojistky na barák, platba uhlí, VŠ, dítě atd...) a vždy jsme vyšli jakž takž, ale nic jsme nenašetřili. Ale tento měsíc jsme kolem 10 000 v mínusu a máme jít za měsíc na svatbu. Jenže já vím, že to neutáhneme a manželovi nejde vysvětlit, že by bylo lepší, kdybychom tam nešli, protože dluh se nám pak prohloubí o dalších 5 tisíc.
Vždy mi na to argumentuje tím, že pokud nechci na oslavy a slavnosti všeobecně, tak nebudeme chodit na narozeniny mé rodině. Vždy mě pak tak "citově vydírá" jakoby. Můj muž, co se života a peněz týče, měl vždy nasazené růžové brýle - razí heslo: Peníze byly, jsou a budou...
Jak byste se zachovali vy? Šli byste na svatbu nebo raději stáli nohama při zemi?

salenas
2. zář 2016

To je těžké, když na něco nemám, nekoupím si to, to je jasné. Proč, když půjdete na svatbu se váš dluh prohloubí o dalších 5 000 ? Vždyť nemusíte dávat dar za 5000, pokud tě manžel vydírá, že nebudete chodit na narozeniny tvé rodiny, řekni dobře, ale nebudeme chodit ani k tvé ... jinak žádné východisko nevidím a dál se zadlužovat taky nejde, to tě chápu..

zuzineckah
2. zář 2016

@kajos12 chápu to správně, že jste pozvaní se vším všudy a tedy se očekává, že přinesete dar, resp. obálku? Jestli ano a peníze nejsou, tak je to snad vyřešené, ne? Nebo odkud chce manžel ty peníze vzít??

marcetta_k
2. zář 2016

Tak jedna z otázek je i ta, čí svatba to vůbec je.
Proč počítáš s prohloubením dluhu o 5.000Kč? Počítám, že jen za svatební dar, když jídlo a pití platí ženich s nevěstou.
Pokud je to někdo z hodně blízké rodiny, tak nevidím důvod jim na rovinu říct, že teď na tom nejste finančně dobře a že jim případně dar dáte až opožděně a zatím jim pořiďte prostě přání. Jestli je to někdo ze vzdálenější rodiny nebo kamarádi, nevidím důvod pro tak drahý dar. Jestli chcete věnovat peníze, většinou se dává 1000Kč na osobu nebo na pár (od většiny lidí jsme takhle peníze dostali).
A i kdybyste jim nedali ani to, věř mi, že jim to bude jedno. Budou rádi, že si vůbec uděláte čas a přijdete.

zuzineckah
2. zář 2016

@salenas to nemusí být o daru za 5 tisíc. Něco stojí kytka, něco na sebe, benzín třeba... Ono se to hned nasčítá. My byli nedávno na svatbě, bylo to krátce po porodu, neměla jsem moc co na sebe, tak jsme se s manželem vypravili na nákupy a 7 tisíc padlo jen takový rachot (nejen pro mě, samozřejmě). K tomu kytka, něco do obálky a byli jsme v tom za desítku.

marcetta_k
2. zář 2016

@zuzineckah osobně jsem předávání kytek zažila jen na svatbě na Slovensku. V ČR jsem tuhle tradici nikdy u nikoho neviděla - takže tam bych peníze nehrotila. A oblečení bych řešila tím, co mám doma. Případně si půjčit něco od známých. Není to o tom, že si člověk musí pořizovat nové šaty.

kajos12
autor
2. zář 2016

V pěti tísících mám započítánou dar/obálku 1500 Kč/ osoba + kytka + koláčky + šaty pro dceru - má jim jít za družičku. Byli jsme na jedné svatbě před dvěmi měsíci - sestřenice manžela, ale tam by se to nepřežilo, kdybychom tam nešli.

Řekla jsem mu, že nebudeme chodit i k jeho rodině, ale on jakoby to neslyšel...

brunetka11
2. zář 2016

@kajos12 dej max 2 tisíce, víc to neřeš

adelinkkaa
2. zář 2016

@kajos12 na svatbu jit s kytkou a kolacky nebo proc zato budes platit? Saty na dcerku sezenes levne,muzete i pujcit.
Kdyz vas nekdo pozval na svatbu je dle meho slusnost tam jit.vazila bych si toho.
Navic proc by jste nechodili k jeho rodine? Me to je cele postavene na hlavu.
Dar date za tech 1500(obalka stoji 30kc).saty na sebe i malou si muzete pujcit od kamaradek nebo sehnat nekde za par korun po bazarech.nevidela bych to tak tragicky

ha_ja
2. zář 2016

Taky bych dala max. 2000, kytka a kolacky jsou zbytecne. Saty pro dceru urcite sezenes na bazarku.🙂 Zase s vami nevesta se zenichem pocitaji, hlavne pokud jdete ke stolu, tak by to bylo asi hloupy to mesic pred svatbou odreknout...urcite uz maji zasedaci poradek, zaplacene zalohy, apod. Pokud mate dobre vztahy, tak se snad neurazi, kdybyste jim dali svatebni dar pozdeji. Nezvou vas tam kvuli penezum, ale chteji s vami sdilet svoji radost.🙂

kajos12
autor
2. zář 2016

Koláčky myslím ty, které se dávají hostům dva až tři týdny před svatbou.
My do dneška nebyli pozvaní osobně, jen přes internet, takže to mi taky připadá dost hloupé. Navíc mám tušení, že nás pozvali jen kvůli tomu, aby dcera dělala družičku. Nikdo jiný totiž z naší rodiny pozvaný není....

lajla
2. zář 2016

@kajos12 byli jste na svatbě před dvěma měsíci...to jste od té doby všichni vyrostli? Takže oblečení je...
Koláčky netřeba žádné nosit...i když to je asi ta nejmenší položka, stačí do obálky 1500-2000, kytka
Teď bych šla...aby se doma situace zbytečně nehrotila,ale manželovi bych jasně řekla, že toto je naposledy do doby než se finančně dáte do kupy

lajla
2. zář 2016

@kajos12 koláčky přece dává nevěsta..? Aspoň tak to je v našem kraji...

maly_kukolar
2. zář 2016

ako slovenka chapem kytku, ale zazila som uz ze tu sa to nenosi...kolacky tiez nechapem...a saty mozes kupit tu na bazariku..peniaze tiez staci 2000 akoze za vas dvoch dospelych a je..pripadne ak kazdy vie ako na tom ste, tak urcite vam nebudu vycitat aj mensiu sumu..ja som na svadbe dostala rozne financne dary v rozmedzi od 10 eur na osobu do 1000..ok tych 10 ma dost nemilo prekvapilo, nakolko si v den svadby vyzuadlau este aj ubytko a to byvali 10 min autom od hotela :D ale budis, v ten den take veci nemas cas riesit...ale proste, vo finale to moze byt daleko menej ako 5000 a mozno by vam v takej tazsej situacii zabava dobre padla..🙂

kolibricek36
2. zář 2016

@kajos12 no, my to máme tak, že dáváme max dárek do 500 kč bratrům i sestrám na oboustranách stejně - na víc nemáme - a oni to ví. Plus nějakou maličkost jijich dětem - ale to nemusíme ...
Rodičům na kulatiny dáme samozřejmě víc.
Takže v tvém případě, bych na tu svatbu šla ale dala mín, dcera nemusí mít kdovíjaké šaty - stačí bílé - kytky má zajištovat ženich i pro družičky a koláče taky si obstatává nevěsta - tak co,
A pokud ne, tak prostě nechodte - svět se nezboří - ale nechodtě nikde ani k tvojí straně, ani k jeho .... krom narozenin rodičů, bych se na všechny vykašlala - doud se kapku nevzpamatujete finančně ....

kajos12
autor
2. zář 2016

Ano, koláčky dávají ženich s nevěstou dva, tři týdny před svatbou a za ně se na oplátku dává 500 - 1000 Kč do obálky.

adelinkkaa
2. zář 2016

@lajla
@maly_kukolar ja prave nechapu ani tu kytku ani kolacky.u nas kolacky davaji snoubenci a kytku ma jen nevesta ,rodice(prarodice) a mozna druzicky ale to vse plati snoubenci

zuzineckah
2. zář 2016

@marcetta_k asi krajova zvyklost, svatba to byla u Prahy byt ani jeden Pražák nebyl a kytku nesl téměř každý. Mně to přijde samozřejmost. Jistě,šaty si půjčit můžou, to souhlasím. Ale stejně je to bude stát peníze. Když už teď jsou -10 tisíc tak by se mi taky nelíbilo prohlubovat to. Dá se poslat přání a slušně s vdekem se omluvit...

adelinkkaa
2. zář 2016

@kajos12 aha.tal bych jim dala treba fin.dar 1000kc a 500 na kolacky...😉 a jeste tu kytku nechapu😄fakt jiny kraj jiny mrav

teritori
2. zář 2016

Já taky nešla "kamarádce" na svatbu po zjištění ze mě mele kde se dá ! A pozvala nás jen z toho důvodu ze ona se vdává a máme ji to nejspíš závidět 😀 pokud máš pocit že te pozvala na svatbu jen za účelem toho aby tvoje malá byla jen druzicka , tak se na ni vyprdni 🙂

kajos12
autor
2. zář 2016

Kytku + obálku dáváme v kostele při gratulacích novomanželům. Kytku dává žena, obálku muž.
Na narozeniny dáváme 500 Kč v hotovosti, příp. nějakou dárkovou poukázkou + do 200 Kč víno a bonboniéru apod.

taptap82
2. zář 2016

My jsme na svatbě dostali tisícovku i od pětičlenné rodiny, tak to neřeš, kytka - chápu, že na Moravě se to řeší, ale já tady v Praze dostala kytku právě od příbuzné z Havířova a teda spíš překážela, vždyť nevěsta má vlastní. Koláčky nechápu.
A pokud chtějí mít vaší dceru jako družičku, tak jí šaty nepořídí? Já pořizovala všem drůžičkám. Kdyžtak někde se dají půjčit.

adelinkkaa
2. zář 2016

@kajos12 aha.dekuji za vysvetleni😉

kolibricek36
2. zář 2016

@kajos12 hele, i 2 stovky jsou peníze - nám davali taky kolik kdo měl - a za koláče se může dát i utěrky či 2 ručníky - tohle bych fakt neřešila

zuzka_b2
2. zář 2016

Presne jak pisou holky. 5000 je fakt moc. Kytku ani kolacky nepotrebujes, po satech koukni v sekaci a bazarku a dar nemusi byt tolik. Nevesta s zenichem budou radsi kdyz jim date za vas 1000 dohromady, nez kdyz neprijdete vubec.

lajla
2. zář 2016

@adelinkkaa u nás se dává kytka když se potom gratuluje nevěstě, a ženichovi po obřadu...menší kytka😂

kolibricek36
2. zář 2016

@taptap82 máš pravdu, já taky pořizovala šaty i pro družičky - to by měla nevěsta zařídit

adelinkkaa
2. zář 2016

@lajla a v jakem kraji se toto dela? My jsme z krkonos a nesetkala jsem se s tim...😉

lajla
2. zář 2016

...mě by spíš zajímalo co se stalo s tím oblečením,co bylo použito dva měsíce předem na jinou svatbu .? Pokud půjčené...ok
Pokud svoje...tak přece máte, neresila bych že budete ve stejných šatech, my se máme finančně velmi dobře,ale stejné oblečení by mi vůbec nevadilo

lajla
2. zář 2016

@adelinkkaa severní Morava😂

taptap82
2. zář 2016

@adelinkkaa U nás taky ne, ale právě třeba v Havířově se to dělá prý běžně. Takže asi Morava a dál 🙂 I co jsem se tak dočetla na beremese.cz. Ale je to celkem nelogické, no.