Jak to máte s financemi?

18. zář 2020

Ahoj, zajímálo by mě, jak to máte s financemi. Hlavně vy co máte už dítě. Manžel říká že máme málo peněz, já si to nemyslím. Ale, můžu se mýlit takže ráda ušlyším i nezaujatý názor. Můj plat je 37500 a manželův 28400. Máme vlastní barák, tak platíme jenom energií a vodu celkem 4000. Jídlo přináším z práce, takže jídlo nás stojí velmi málo. Internet máme za 750, oblečení kupuju převážně z bazaru. Myslím si že jsme na tom dobře, ale manžel říká že moc dobře ne. Jak to máte vy?

autor
18. zář 2020

Ještě jsem zapomněla napsat, jsem těhotná a manžel říká že na dítě nejsme finančně připravený. Přitom budeme mít všechno zadarmo z druhé ruky.

klokanka31
18. zář 2020

Buď jsi troll nebo tvůj manžel nechce dítě.

cilkat
18. zář 2020

Vypadne tvuj příjem, ketrý je ten vyšší... ale můj mažel má nějakých 35 000, já 9 000 rodičák, splácíme hypotéku... a přijde mi, že jsme na tom finančně docela nadstandardně (a s výdajema na bydlení včetně hypo zhruba 17 tis a dvěma dětma vycházíme naprosto v pohodě.)

autor
18. zář 2020

@klokanka31 není to ani jedno z toho, ale tak myslet si můžeš co chceš.

jjasmina
18. zář 2020

Tak to tvrdí něco takového jako muj ex, dítě nechtěl a neměli sme ho tudíž. Jinak my máme našetřeno teda a rozhodně jsme měli menší příjem než vy

autor
18. zář 2020

@jjasmina dítě teda nebylo úplně plánováno, ale přijde mi že má manžel radost. I když nevím proč to říká a našetřeno máme.

jaja01k
18. zář 2020

Já si myslím, že s takovým příjmem se vyjít dá. Jestli z toho zaplatíte všechny nezbytné výdaje, nemusíte se nijak výrazně omezovat a dokážete i něco ušetřit, je to podle mě ok. Ale jestli se to tvému manželovi nezdá, tak s tím přece může něco udělat. Může se podívat po lépe placené práci (i když tahle doba tomu moc nepřeje a záleží na regionu, kde žijete) nebo se můžete podívat na výdaje, kde by se dalo ušetřit, bez čeho byste se obešli. Dítě je na cestě, s tím už se nic nenadělá, musíte se s tím poprat.

vikinkav
18. zář 2020

Manzel ma plat asi 35000, ja na rodicaku, 2 deti a ted jdeme do hypoteky a mame pocit, ze to zvladneme. Dokonce jsme mluvili o tretim diteti, ale asi na to nemam psychicky 🙂 Uspory padly na nakup pozemku, takze zaciname sporit od zacatku. Jo a bydlime v Praze 😉

moominkaa
18. zář 2020

Máme výrazně nižší příjmy ale s dvěmi dětmi to úplně v klidu dáváme

jjasmina
18. zář 2020

tak co už, muj ex říkal věčně, že na dítě peníze nemáme a vydělabvak kolem 40, pak přiznal, že dítě nechce

klokanka31
18. zář 2020

Kdyby měl radost tak neříká že na dítě peníze nemáte. Mně tohle říct chlap, tak to budu brát jako pošťouchnutí k potratu

darinka84
18. zář 2020

Tak jsii těhotná a manžel tvrdí, že na dítě nejste připraveni? 😀😀😀 Tak teď už je to asi jedno ne? Nějak to musíte zvládnout nebo naznačuje, že máš jít na potrat... 🤷‍♀️

lv
18. zář 2020

Ted mate prijmy hezky, malo to není. Jestli tedy nemate nejake 30tis zavazky ☺️

marketka_m
18. zář 2020

to je krásný příjem!!!!!!

nikoulinka
18. zář 2020

Myslím, že takový příjem vám minimálně 50% domácnosti může závidět ;). Máme dvě děti (2 a 4 roky). Já rodicak, manžel plat (cca 32-35tis.). Já do toho chodím na brigádu. Ne, protože bych musela, ale protože jsem už skoro 5 let doma a potřebuju mezi lidi.
Bydlíme v nájemním bytě, kde se všemi poplatky dáme cca 13tis. A musím říct, že nám to bohatě stačí. Jezdíme několikrát do měsíce na výlety, můžeme se ze dne na den rozhodnout, že zrovna to a to si chceme koupit a dokonce zvládneme i ušetřit. Jsme z MS kraje.

jako_mala_holka
18. zář 2020
benjik
18. zář 2020

Spousta rodin takový příjem nemá. Třeba my,je nás víc, příjem menší ( ale já nechodím standartně do práce,jen na brigády. Teď mám před porodem) Povinné výdaje máme celkem malé, takže se to dá. Pokud se tvůj manžel bojí kvůli financím, nemáš možnost po určité době pracovat třeba na částečný úvazek nebo HO? Spíš jestli se nebojí kvůli současné situaci. Nikdo neví,co bude. I sebevětší finanční polštář může být dlouhodobě nedostačující, pokud se vše bude jen zhoršovat.

martaskaaa
18. zář 2020

Asi takhle. Není důležitý kolik kdo vydělá, ale kolik mu zbyde 👍🏻😉

mimiveru
18. zář 2020

Manžel si asi neumí představit, že se bude muset uskromnit ne? Máme půlku toho, co máte vy, hypotéku, 2 děti. Nic tedy neusetrime, ale koupíme si co chceme a nestěžujeme si. Až se vrátím do práce, bude lépe.

jednaholkaa
18. zář 2020

Ach jo, zalezi holt za co je chlap zvykly utracet. Muj taky neni zvykly davat penize za jidlo nebo za bydleni, to se mu zda hned vsechno drahy, ale kolo za cvrt M si neodpusti..:/

llluckaaa
18. zář 2020

Jestli píšeš o čistých příjmech, tak jste na tom v pohodě. Vlastní levné bydlení, úspory... Nepíšeš náklady na auto, jestli je dům nový, starý, jestli bude potřeba do něj investovat, pravidelné výdaje jako pojištění, telefony, benzín...Na rodičáku sice spadnete, ale mělo by to stačit. Však si sepiš přesně, kolik měsíčně utratíte a jestli se vejdete, až budeš na rodičáku. My máme 3 děti a výdaje mnohem, mnohem vyšší než vy. Ze začátku nejsou výdaje za mimčo vysoké, s věkem se to znatelně navyšuje, hlavně nástup do školy byl u nás znát.

aselluska
18. zář 2020

My máme jen tvůj plat a hypotéku. Jako chudáci si nepřijdeme. Kupujeme si i značkové oblečení. Ne kvůli značce, ale když se nám líbí. Chci tím říct, že si kupujeme i dražší. Byli jsme u moře. Běžně každý měsíc ještě ušetříme. Je to o způsobu života.

martt
18. zář 2020

Máme nižší příjem než vy a to oba chodíme do práce. K tomu 2 děti a hypotéku. A úplně v pohodě vyzijeme a jsme schopný i něco ušetřit na větší vydaje. Jako nečekaná oprava auta, nástup děti do školy, vánoce a pod. Hodně záleží, jakou máte nastavenou životní úroveň a jak hodně utracite.

zuzineckah
18. zář 2020

Z toho platu si můžeš nastavit slušnou mateřskou, takže minimálně půl roku budete ještě v pohodě i když nebudeš mít plný plat. Pak to taky určitě zvládnete. Muž asi jen reagoval přehnaně z titulu toho, že vyděláváš víc a je mu jasné, že tvůj příjem na nějaký čas nebude standardní. Navrhla bych mu, aby šel na MD/RD on, kdyby byl z toho moc špatný, v opačném případě dočasně něco utáhnout nebo příjem dorovnat nějakým "melouchem" 😉

j.a.n.i
19. zář 2020

No, ted se máte dobře, ale celkem manzela chapu... Najednou budete mit misto 66 tisic cca 38 a jeste nebudes mit prisun levneho jidla z prace, to je objektivně vzato dost velky rozdil.

shaun40
19. zář 2020

No takhle bych se chtela mít.Máte se moc dobře.

20190418
19. zář 2020

Tak ja jsem zvyklá hodne utrácet, takze si nemyslím, že máte uplne nadstandardní příjem, ale obecně velmi dobrý vzhledem k výdajům...pokud si manžel mysli, ze mate male příjmy, tak je na čase, aby se začal trochu víc otáčet. Vzhledem k příjmu a moznosti donést jídlo, ted vaše finance táhneš ty. Takze až budeš na rodicaku, tak to bude na nem. Nevím odkud jste, ale podle me ve většině regionu (tj.nejen v Praze) není důvod, aby chlap nosil domů pod třicet pokud není úplně hloupej, línej nebo levej. Takze za me bych to směrem k němu podala tak, ze peníze na dite urcite mate, pokud jsi těhotná tak uz je to stejně bezpredmetna otázka a je na něm, abyste si i při výpadku tvého prijmu udrželi dosavadní životní úroveň.

janedv
19. zář 2020

@20190418 souhlas. Nevidim duvod u chlapa k tak nizkemu zarobku.
Autorka - nase prijmy psat nebudu, my jsme v radove jine kategorii. Ale souhlas, ze moc penez nemate. Jidlo z prace a tvuj prijem na materske nebudou. Takze budete vic utracet za jidlo s vyrazne nizsim prijmem. Za me problem. Ale na to mel muz myslet driv, na otehotneni jsou obvyjle dva... Takze mu nejak rict, "ano, mas pravdu, penez je malo, ale reseni neni potrat, ale tvoje lepsi prace, milacku..."

properjoey
19. zář 2020

Já mám děti ve střídavé péči, manžel mi nedává nic, dělám poloviční úvazek a máme 2 děti a jsem úplně v pohodě.dovolene, oblečení, jídlo, hypotéka, poplatky...ale vážně záleží, jak vysoký standard máte

properjoey
19. zář 2020

Ještě dodám, že když jsme byli s mužem spolu, on vydělával cca 40 a nebyli jsme schopni šetřit, co jsem sama, šetřím fakt dost ( můj příjem kolísá mezi 15-50), bez problémů na horší časy