Jak si říct rodičům o peníze?

18. říj 2021

Věc se má asi tak. Babička mě a sestře nasetrila každé formou spoření 500000. Ségra pak začala pracovat u těch pochybných společnosti OVB, Partners nebo tak nějak. Aby měla víc výdělků, tak s mamkou za mými zády moje stsvebko zrušili a začali s těma penězma čachrovat. No nakonec jsem z půl milionu měla 300000. Když jsem se pak vdavala, tak mi naši ( babička už umřela) peníze dali jako věno s tím, že mi těch 200000 tisíc budou dál splácet na nové stavebko. Teď k věci. Od svatby už uběhlo 8 let a na ty peníze jsem do teď nesahla. Nyní chceme s manželem rekonstruovat a chceme použít i peníze z toho stsvebka. No zjistila jsem, že tam nasi poslali jen 150000 a chybí tam ještě doplatit 50000. Tak teď nevím jestli to mám nějak řešit, přece jen 50 tisíc je dost peněz s nebo to nechat být a být ráda i za to co poslali. Ja jsem právě taková, že vůbec nevím, jak za Nina jít a říct jim o ty peníze.

autor
18. říj 2021

Ještě doplním, že ségra samozřejmě o žádné své peníze nepřišla. To se carovalo jen s těma mýma. A taky jsem se dozvěděla, že rodiče ségře dali tento rok 200 tisíc, protože taky rekonstruovali bydlení. No jsem z toho taková rozcarovana.

drakenn
18. říj 2021

Jak mohli tví rodiče čachrovat s těmi tvými penězi. Jak k tomu měli přístup ? Se souhlasem babičky?
No, já bych asi nakonec tech 50 litrů ozelela..

autor
18. říj 2021

Prostě mi vzali OP a sfalsovali podpis. Samozřejmě jsem udělala pěkné peklo a proto mi mamka přislíbila, že mi vše vrátí. No uz je to 8 let. Od té doby jsou vztahy se ségrou na bodu mrazu.

drakenn
18. říj 2021

No,tak to je podraz a švindl. Podvod je výstižně slovo!
Sporila babička pro tebe, v tom případě bych se tím oháněla. Beru zpět těch 50 litrů. Chtěla bych to.

marcicek84
18. říj 2021

Proste si o to rekni,ze ti tslam stale chybi penize,ktere potrebujete na rekonstrukci,tak proc tam nejsou,at je vrati treba segra,ze tvuj souhlas nikdo nemel a proto je chces zpatky,ze uz dyl cekat nemuzes...

whocares
19. říj 2021

V tomhle případě bych si o peníze řekla, protože co udělali je prasárna největšího kalibru a nemáš vůbec proč se cítit trapně, že tu částku chceš zpátky. To oni by se měli stydět.

nikjean
19. říj 2021

Z chování tvé matky a sestry se mi udělalo regulérně na zvracení, to je hnus.

monaluza
19. říj 2021

Zcela bez emoci bych jim oznamila, ze nastal cas, kdy uz penize potrebujete a tehdy a tehdy je ocekavate na ucte. Ale jestli jsou takovi, jak jste psala, nedelala bych si velke nadeje, ze se to opravdu stane...

orisek56
19. říj 2021

Moc se mi nechce věřit, že by jentak tu vzali občanku, aniž by jsi o tom věděla a zfalšování tvůj podpis. Nevím jak to chodí, ale to se mi moc nezdá, to bylo co za sporku? A taky, snad probíhá nějaké úředně ověření podpisu. Takže nevím.

levandule_k
19. říj 2021

@drakenn Z principu bych neoželela ani 10 halířů. Pravděpodobně to bylo tak, že na její jméno jí ségra založila spoustu stavebních spoření s vysokými cílovými částkami, kam poslala akorát vstupní poplatek, aby splnila plán zaměstnavatele. Tím se z půl miliónu stalo 3000 tis. Kč.

Normálně řekni, že to chceš těch zpátky a klidně jim pohroz i ušlými úroky, v nějaké investici by ušlý úrok mohl být i 20 tisíc za za 8 let při počátečním vkladu 50 tisíc.

Takže defacto ti nedali žádný svatební dar, protože ty peníze byli tvoje. Tvoji příbuzní jsou vyčůraní jak mraky, moc se s nimi nepárej. Někdy se musíš řídit na hrubý pytel, hrubá záplata.

Když máš stavebko, do 18 let to spravují rodiče, od 18 je to tvoje.

Pokud by se cukala, že nevrátí, řekla bych, že to budeš řešit a že se jí to líbit nebude. Zašla bych na stavební spořitelnu, kde by měla být ta "moje" stavebka. Tam bych řekla, že jsem tohle nikdy nezakládala, podala tam stížnost, chtěla po nich nápravu. Tj. vrátit to, o co jsem přišla na vstupním a průběžném poplatku. (Chtěla bych nějaký zápis z jednání s bankéřem, že jsem podala stížnost a žádost vrácení toho, o co jsi přišla díky poplatkům, protože mít 10 stavebek je nesmysl z hlediska řízení financí. Defacto jsi byla poškozena jako spotřebitel.

Když to spořitelna nebude chtít řešit, můžeš se obrátit na finančního arbitra, je zdarma. Napíšeš čeho se domáháš a že jsi instituci vyzvala k nápravě. A on to bude řešit za tebe, vyzve instituci k nápravě.

Další možnost je podat stížnost přímo na České národní bance, protože ČNB děla dohled nad finančním trhem a řeší i ochranu spotřebitele https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-trh/ochra...

Tohle sestře a rodičům přetlumoč.

Přímo nemám kontakt, kam stížnost podat, ale někde na stránkách určitě něco najdeš.

levandule_k
19. říj 2021

@orisek56 U zakládání a výpovědi stavebního spoření identifikace a ověřování probíhá podle občanky. Ověřuje to bankéř, podívá se na občanku, zkontroluje údaje, co má v systému, jestli třeba sedí trvalé bydliště a podoba na občance odpovídá tomu člověkovi, co ji předloží. Ověření podpisů u notáře není potřeba, nedělá se.

verais
19. říj 2021

Tak po přečtení příspěvku jsem si říkala, že bych se asi na těch 50 000,- vykašlala a měla klid v rodině, ale po přečtení toho dalšího příspěvku kdy píšeš jak ti vzali OP a čachrovali a dokonce byli tak drzí a sfalšovali podbis bych už tak hodná nebyla tohle je hnus a zaslouží si to odvetu a tím jak jsi ke všemu přišla o 50 000 tak to je hnus tak ať Ti to vrátí i sestra kvůli které tohle vše bylo měla své peníze a tohle je opravdu hnus když ji nebylo blbé obrat tebe 🙈 no tohle bych jim nedarovala

cilkat
19. říj 2021

Na ty penize prostě máš nárok. Ségra měla tenkrát použít svoje. Po pravdě by ti to měla podle mě doplatit ségra, ne rodiče, ale pokud s tou nemluvíš, tak ať to s ní vyřídí oni, stejně jako to "vyřídili" tenkrát.

autor
19. říj 2021

Holky díky za odezvu. Budu muset prostě v sobě najít tu sílu to říct na plno. Ja si o peníze příště neumím říct, je mi to blbe. U nas jdou vztahy celkove na houby a dělá to u náš hlavně moje ségra. Ale to by vydalo na román. Každopádně, jsem tak nějak mamce naznačila, že ty peníze budeme potřebovat na tu rekonstrukci a opět použila taktiku nejlepší obrana je útok. Proč chceme rekonstruovat, však to nemáme, tak hrozné. Proč zrovna teď? Přece nebudu řvát peníze do bydlení, atd atd. Prostě se to snažila otočit. Teď k nim pojedu za 14 dní a spíš si promluvim s taťkou. Ten má aspoň rozum a ten samozřejmě o těch cachrech nevěděl, ale on má stejnou povahu jak já, on mamce a ségře vše věří ( naivní jak ja). Jinak se s nima nechci rozhadat, děti je miluji. Jsou opravdu úžasní prarodiče pro děti pořád vymysli aktivity a prázdniny u nich si uziji, jezdí k nim i 2x do měsíce na víkend a jsou vždy nadšení.

autor
19. říj 2021

Ségra se me doteď vlastně ani neomluvila. Nakonec mi to podali tak, že mám být ráda aspoň za nějaké peníze, že někteří nedostanou žádné veno. Takže žádná sebereflexe. Ale ona má takovou povahu, svět se točí jen kolem ní a na ostatních ji nezáleží. Mamka ji neustále leze do.... protože je to první vymodlene dite. Ale tyto vztahy už mám v sobě vyřešené a už to beru že to tak prostě je. Mám skvělého manžela děti, mamka s taťkou jsou úžasní prarodiče a tak to je. Nejhorší je, že až se něco stane nasim, tak ona se o ně nepostara a bude řešit jen dědictví. Ale to by fakt vydalo na roman.

autor
19. říj 2021

Omlouvám se za překlepy, píšu má mobilu a nejde mi to zpětně opravit.

orisek56
19. říj 2021

@levandule_k a není vtom systému teda neskutečný bordel, když pro vybraní peněz někoho jiného stačí jen tohle? Jen se podívat na ksicht, který možná ani skoro totožný s občankou není? Prostě je to divný.

mysh_me
19. říj 2021

@orisek56 nevim jestli jsi neco nekdy zakladala pres financniho poradce. Do sporky se ani nejde, fin poradce si okopiruje obcanku, ty podepises smlouvu s nim a on to pak dal uz vyridi bez tebe. Takze pokud fin poradce byla segra, mohla teoreticky zalozit cokoli na kohokoli pokud ma pristup k OP a neni ji zinantni na smlouvu flaknout falesny podpis 🤷🏻‍♀️

levandule_k
19. říj 2021

@orisek56 Ty si můžeš vybrat peníze jen svoje peníze se svojí občankou ze svého stavebka. Ty nemůžeš přijít jako orisek56 se svojí občankou a vybrat penize levandule_k.

To, co, popisuje autorka, je podvod. Tam došlo k vědomě falešné identifikaci a zfalšování podpisu a za tohle by měla jako finanční poradce letět a mít pozastavenou činnost.

orisek56
19. říj 2021

@mysh_me no právě že vyřizovala a potřeboval úředně ověřený podpis, proto mi to hlava nebere

orisek56
19. říj 2021

@levandule_k no je to na TO o tom žádná.

mysh_me
19. říj 2021

Zakladatelko, ty bys to vubec nemela brat tak ze si “jdes rikat rodicum o penize”. Ty chces jen SVOJE penize, ktere jsou pravem tvoje a u rodicu skoncily podvodem. Takze si to prehod v hlave, nejdes si jim o nic rikat, ale trvat na naprave toho, ze te obrali. Jestli rikas, ze kdyz jsi to poprve zjistila a udelala peklo, at ti to vrati, klidne bych to peklo ted udelala znova, kdyz delaji 8 let mrtveho brouka a sazi na to ze to asi vysumi nebo snad zapomenes. Taky bys po nich mohla chtit uroky nebo aspon navyseni o inflaci, protoze co si budem povidat 50k pred osmi lety byla celkem jina hodnota nez dnes.
Ja si nejdriv myslela, ze treba tolik penez nemaji/je problem pro ne odlozit, ale kdyz dali jeste bokem penize sestre tak to fakt neni ten pripad. Meli by se vyrovnat nejdriv s tebou. A rozhodne jim nemusis vysvetlovat, proc chcete delat rekonstrukci a proc ted - je jen tvoje vec kdy a jak chces se svymi penezi nalozit a rodicum po tom nic neni. I kdybys je chtela na to, aby sis sla zitra koupit luxusni kabelku, jsou to tvoje penize a mas na to pravo a jim je po tom houby.

mysh_me
19. říj 2021

@orisek56 aha, tak s tim se nesetkala, ze by nekdo chtel uredne overeny podpis. Overil to jen ten poradce “na miste”. Takze asi jak kdo, ale povinnost to zrejme neni

levandule_k
19. říj 2021

Sílu v sobě budeš muset najít sama, ale jsi v právu. To není argument, že někdo nedostane ani to, ale jestli chtějí tyto "argumenty", tak někdo dostane od rodičů milion na pozemek a auto.

Nevím, jak to probíhalo u vás, ale moje zkušenost je taková, že rodiče založí svým nezletilým dětem stavebko a pak jim tam posílají peníze, někdy posílají peníze i prarodiče. (Jinak si nedovedu představit, jak ti mohla babička naspořit půl mega, na svůj účet asi těžko, ten by se její smrtí zrušil. takže ti muselo být založeno stavebko jako nezletilé.)

Od 18 let je smlouva stavebního spoření tvoje, akorát když nevíš, že něco máš a rodiče ti to neřeknou, tak si akorát musíš obejít sama všechny spořitelny a zjistit, jestli u nich něco nemáš, protože spořitelny neposílají žádný dopis, už je ti 18 let, tak si stavebkem můžeš dělat, co chceš. Od 18 let nemá nikdo jiný právo disponovat s tvým stavebkem kromě tebe. Takže ti v den svatby nedali svatební dar, ale "vrátili" tvoje peníze, které zneužívali za tvými zády. Dle toho, co píšeš, tak to, co udělaly, je sprostá krádež.

Je čas přestat být naivně důvěřivá a z logiky a praktik tvé matky a sestry se mi chce zvracet.

Obejdi si všechny stavební spořitelny a chtěj vědět, co u nich máš a historicky, co jsi kdy měla. (Máš Buřinku - stavebko České spořitelny, stavebko Raifky, bývalé spoření s Liškou - Českomoravská stavební spořitlena - nyní spadá pod ČSOB, Monetu stavební Spořitelnu, což je bývalý Wüstenrot, a Modrou pyramidu. U ČSOB hledej původní pobočku Lišky, nevím, jestli by ČSOB měla náhled, co se historicky dělo u Lišky, to samé Moneta, nechoď do Moneta Money bank, ale hledej pobočku Monety stavební spořitelny.)

Sepiš si, to co jsi zjistila (nesmyslné množství stavebek) a řekni ségře, že jestli ti ty peníze nevrátí, budeš to řešit přes ČNB.

orisek56
19. říj 2021

@mysh_me no musela jsem právě dokládat. Zatím vlastně na všechno kromě povinného ručení, ale tam jsem byla přímo v pojišťovně.

zelenaesmolda
19. říj 2021

Poradila bych se s pravnikem protoze to,co udelali je trestny cin a navic te okradli.Fuj,vubec bych se s nima v takovem pripade nesrala.
@meronym co si o tom myslis?