Prosím bez odsuzovaní a dotazů proč. Je to citlivé téma.
Potřebuji schovat před partnerem příjem peněz. Jsme sezdaní.
Jde si založit bankovní účet tak, aby o tom nevěděl? Když by přišlo na hypotéku, řeknou mu, že mám ještě jeden bankovní účet s penězi?
Chci mít svůj účet s penězi, o kterém neví a nepřijde na něj ani ve chvíli, kdy si budeme brát hypotéku apod.
Je to možné?
Založit účet si můžeš, to on neuvidí. V dnešní době, kdy to jde přes bankovní identitu i elektronicky, nemusíš mít doma ani fyzicky smlouvu o založení účtu, např. Reiffeisenbanka to dělá pouze on-line (jiné netuším, toto je má poslední zkušenost).
Se žádostí o hypotéku zkušenost vůbec nemám.
Svůj účet mít můžeš ,aby se to nedozvěděl. Co se týká hypotéky pokud si ji budete brát společně budou chtít doložit příjmy. My jsme dokladali výpis z banky a potvrzeni od zaměstnavatele. Ale už je to nějaký ten rok zpátky, třeba se to teď změnilo.
@martt myslela jsem prave, ze bych tenhle prijem jako nedokladala. Jen to, o cem vi. Ale nevim, jestli je to mozne.
@gruyerre ja myslela, ze bych prave dolozila jen to, o cem vi.
Spíš bych se zamyslela, proč jsem s někým, před kým musím/chci schovávat peníze. A určitě bych si s ním nebrala hypo, nebo porizovala dítě
Jde to. Je jen na tobě, které příjmy doložíš. Já dokládala jen hlavní pracovní poměr. DPP, které ještě mám, jsem nedokládala. Klidně dolož jen příjem o kterém manžel ví. Banka si pak kontroluje jen výpis z registru dlužníků. Pokud na tom druhém účtu nebudeš mít kontokorent nebo půjčku, tak se to nedoví.
Pokud na hypotéku dosáhnete s tvým příjmem o kterém partner ví a s jeho příjmem pak není důvod přiznávat přiznávat tvůj další příjem.
@petulkadodo To jsem potrebovala, dekuji. Dluhy nemam, jen se bojim, aby pri zadosti o hypoteku nejak nevytahli, kde vsude mam ucet a ja timpadem musela vysvetlovat, co na nem mam.
Nejde o nic ilegalniho, jen o moje penize.
@martt Dosahneme, jen jsem nechtela, aby to vytahli.
@sasui1 takovy pripad to neni. Jak jsem rekla, jde o citlivou zalezitost. Pokud nemas radu, komentar je zbytecny.
Já jen dodám, že i kdyz to bude tvůj účet, tak peníze přesto budou spadat do SJM. Takže třeba nedejboze v případě rozvodu se budou dělit taky.
@veroniquecz Aha, to je taky zajimava informace, dekuji.
A nemůžeš mít ty peníze prostě doma v hotovosti?
Píšeš: Nejde o nic ilegalniho, jen o moje penize.
Jenže v manželství nejsou moje a tvoje peníze, vše je společné. I kdybys pronajímala majetek, který jsi měla před manželstvím, nebo získala dědictvím, příjmy z pronájmu jsou společné peníze. U hypotéky to možná zatajíš, ale při rozvodu bys to neutajila.
Děkuji všem, co se snažili poradit. 🙂
no takhle, ted jde doba dopredu. Pokud se stane, ze budete zadat o hypo a misto dolozeni vypisu jim date povoleni si to stahnout pres bankID, tak se to tam zobrazi, ze mas dalsi banku a z ni vypis. Takze asi spis pozor, kde budete zadat, over si to tam predem. Zatim se spis dokladaji klasicky v pdf, ale doba jde rychle dopredu a i spousta malych poskytovatelu pujcek toto vyuziva. A jak již tady bylo receno, spada to do SJM.
Nechapu, ale na to se neptas... Za me bych si je nechavala posilat treba k mamce, nej kamaradce atd. ona by mi je vybrala a ja si je cpala doma "pod matraci"
@betelgeuzz Vzhledem k tomu, že teď řešíme rozvod a dělení majetku, bylo nám řečeno, že příjem z pronájmu nemovitosti, která je jen jednoho z manželů, patří opět jen jednomu z manželů. Jinak i když je SJM, rozdělit si to v případě rozvodu mohou, jak se domluví. Tedy pokud jsou aspoň trochu rozumní... Dohadování se přes právníky totiž stojí kolikrát víc jak menší ústupek 😉
@zuzkasim ten pronájem asi ano, ale nejde napsat to jsou moje peníze, pokud mají SJM, tak bohužel jen její nejsou a nic na tom nemění, že je "ukryje" na tajném účtu, bohužel ... braní hypo by byl ten nejmenší problém
@moudivlacek manzel je psychicky nemocny a souvisi s tim i jeho nehospodareni s nasimi penezi.
Bohuzel se to par poslednich mesicu zhorsilo a ja si nasla druhy prijem, abych mela penize.
Rozvadet se nechci, neni to zly clovek. Jen potrebuji hospodarit s penezi sama, aby k nim nemel pristup.
Mame kazdy svuj ucet a pak spolecny na domacnost.
Potrebuji zkratka nejakou zalohu a kdyby vedel, ze mam jeste jiny prijem kvuli nemu, nevim, co by to rozpoutalo.
Vse resim s jeho terapeutkou, ktera mi prave doporucila pro vlastni klid si davat "svoje" penize stranou a hospodarit s nimi tak, aby to nevedel a mezitim budeme resit jeho stav.
Jen jsme mysleli, ze si v budoucich asi dvou letech vezmeme hypoteku a me napadlo, ze by se o tom prijmu mohl dozvedet a v nasem vztahu by to zpusobilo problemy.
Je to velmi komplikovane a verte mi, ze jine reseni momentalne nechci (spousta lidi by navrhla rozvod, ale on je nemocny, neni to nejaky vychcanek), proto jsem se zeptala anonymne zde.
Fungujeme uplne normalne, nez na nej prijde nejaka dalsi epizoda.
Bojim se, aby to pak pri zadosti o hypoteku nevytahli, ze mam zalohy a vedlejsi prijem a om by se citil spatne.
Na hypoteku jinak dosahneme. Slo mi jen o to, jestlo si muzu vybrat, jake prijmy dolozim, nebo si to vyjedou vsechno automaticky a on to tam nekde uvidi.
Snad to dava smysl.
Ano, chápu, nicméně kdyby cokoli, do SJM to jde, pokud nemáte nějak odděleno, tak je třeba s tím do budoucna počítat, nic víc ;) jak tu psal někdo výš, podmínky si zjistěte předem u dané banky, ale pokud vaše příjmy na přidělení hypo stačí a bude se stále dokládat tak, jak se dokládá nyní a nedojde k nějaké změně, že si banky budou vytahovat příjmy např. sami, tak po tom nikdo pátrat nebude. Spíš pak bacha, kdo další o tom ví, aby se nějak blbě manžel nedozvěděl.
Ahojky, já bych te chtěla uklidnit ♥️ to ze mas navíc peníze u jiné banky nikdo nezjistí. Není ani jak. Když jsme my zadali o hypotéku, tak jsme jen dokládali, ze máme 20% v naši bance. Jen si účet zaloz u jiné banky, než kde budete Zadat ať pracovnice se neprokecne, ze už te mají v systému 🙂
@zuzkasim zajímavý, ale jak se říká, když se potkají dva advokáti, mají na jednu věc tři zaručeně správné právní názory 😀
viz třeba tady, ale našla jsem to už dříve i na jiných stránkách.
https://dostupnyadvokat.cz/blog/spolecne-jmeni-...
Do společného jmění patří také zisky z výlučného majetku. Pokud tedy má váš protějšek ve výlučném vlastnictví byt (např. proto, že jej vlastnil již před svatbou nebo ho po svatbě třeba zdědil), zisk z pronájmu tohoto bytu už je společným majetkem. V určitých případech může být ve společném jmění i podíl v obchodní společnosti.
@mydlova moc dekuju ♡
Nesmis jít zadat o hypotéku do banky u které mas ten tajný účet … 🤣když jsme byli Zadat o hypo tam kde mám účet, nechtěli doložit příjmy, dokonce řekli číslo rovnou oni 🤣 když jsme řešili hypo po druhé u jiné banky, musela jsem doložit výpisy z účtu - ale v první fazi chtěla paní vědět prijem ústně, doložit částku až později a to jsme každý posílali ze svého mailu, takže jsme ani neviděli navzájem svoje… nic cíleného … počítám ze kladný úcty řešit nebudou .. řešili by a vytahovali, kdyby přišli na dluhy.. Jinak pozor.. SJM… kdyby jste se rozvadeli - tam spis riziko ze vytáhnou i ten tvůj tajný účet… jak peníze co jste videlali taky dluhy co jste si nabrali za dobu manželství jsou na půl
@mydlova samozřejmě, že to zjistit jde.
Účet si můžeš založit třeba u Revolut, to by mohlo i přes bankID být složitější na dohledání. Ale úplně nejjistější je, když necháš peníze posílat na účet někoho jiného.
A jinak si myslím, že se nemusíš vůbec obhajovat, napadá mě hned několik důvodů a situací, kdy je to to nejlepší možné řešení.
A s takovym.clovekem.pujdes do hypoteky???
Další účet rozhodně můžeš mít, aniž by o tom věděl. Ani banka mu neřekne, že máš další účet. Ale při žádosti o hypotéku se přece dokládají příjmy. I když možná není nutné, abyste je dokládali současně, to nevím, my jsme u toho byli oba spolu.