Jak máte s manželem rozdělené finance?

misule55
27. dub 2016

Holkyzajima me, jak mate s manzelem rozdeleny finance. Tzn. Kdo co plati. Ja mam rodicak 7300, plaim cast najmu- 3500, zbylych 5000 partner,nakupy ja delam jenom mensi a kupujupro maleho obleceni,boty, sunar, pleny jak kdy. Problem jev tom, ze kdyz zaplatim vse co musim, zustane mi asi 1500- koupim si za to kosmetiku, dvakrat zajdu s kamoskoz, asi jsem rozezrana, ale strasne me stve, ze si nic nekoupim. Chci za rok na brigadu. Chtela jsem, aby pritel platil cely najem a starak se o vetsi nakupy a ja budu platit vse pro maleho, to ale odmita. Jak to mate vy? Me je blbe mu o penize rikat a s tim poklesem prijmu se nejak nemuzu srovnat 😉

nita1984
27. dub 2016

Máme všechny finance na jednom účtu, odejdou nutné měsíční platby a pak si každý bereme jak potřebujeme. Oba jsme rozumní, tak se pořád snažíme na účtě udržet nějaké peníze a neutracime zbytečně

dolfino
27. dub 2016

My s manželem finance nijak nerozdělujeme. Vše dáváme dohromady a vše platíme společně. Nerozdělujeme, kdo co bude platit a kdo si co koupí... Jsme společná rodina a proto vše platíme a řešíme společně. 🙂

whitechocolate
27. dub 2016

Asi záleží kolik zbyde jemu? Jestli je to nějaká větší částka, tak by mohl celý nájem platit sám na tu přechodnou dobu rodičovské, nevím co je na tom blbého, říct si o to? Mně nezbyde vůbec nic z rodičáku a to si z toho pro sebe nic nekoupím ani pro dítě, ale zase manžel dodá ten zbytek po zaplacení všeho a s tím úřaduju já.

evaamy
27. dub 2016

manžel se stará o všechny platby a peníze obecně. já mám kartu, ze které platím co je potřeba(takže jídlo, drogerie, oblečení, knihy,drobnosti do bytu-na to se neptám). u nás žádné "já platím to a ty tamto" nefunguje. prostě to máme tak nějak dohromady a každý koupí co uzná za vhodné. jediný co, tak manžel chce o větších platbách vědět. (nad 1000kc). hlavně, když platím hotově, aby měl přehled. nebo když chci koupit něco dražšího, tak se zeptám. vyhovuje nám to tak.

evulina77
27. dub 2016

@misule55 my máme peníze dohromady, máme jeden účet a o nákupech pro sebe se domlouváme podle potřeby a fin. situace

banitram
27. dub 2016

Máme hned od počátku jeden účet, nastaveny všechny platby + spoření a každý kupujeme, co je potřeba. Pokud někdo z nás potřebuje větší obnos, vždy to spolu probereme. Já vím, kolik vydělává on a on zase kolik já, alespoň můžeme lépe plánovat. Funguje to tak už 22 let.

betelgeuzz
27. dub 2016

My peníze rozdělené nemáme, od svatby máme jeden účet a peníze jsou společný. Zbytečně neutrácíme, o větších výdajích se radíme.
Ale pokud ti zbyde 1500 na kosmetiku a kafíčka, to mi příjde docela dost. tolik snad neutratím ani teď, když už pracuju a mohla bych utrácet víc.

lenka5731
27. dub 2016

@misule55 taky vse dohromady. A jak uz bylo napsano, pokud ti pro sebe zustava 1500, je to na pomery zen na rodicaku docela dost, nezavisle na tom, jestli maji s manzelem spolecny ucet nebo ne. Hodne zalezi, kolik vydela tvuj partner a kolik zbyva jemu.

asa2
27. dub 2016

My máme každý svůj účet. Manžel platí celý nájem + všechny služby (Internet, plyn, vodu,...). Já kupuju jídlo a věci do bytu. Někdy ale i on něco koupí. Když jdeme někde na večeři, tak je to různé, někdy platí on někdy já. Vyhovuje nám to už 3 a půl roku a zatím jsme neměli žádné spory. Manžel také platí spoření a já odkládám na společnou dovolenou. Teď ale ještě pracuju, když bude mimčo, tak se to bude muset asi pořešit jinak, můj příjem bude o hodně menší.

lenka5731
27. dub 2016

@asa2 o kolik ti klesne na rodicaku prijem? Ten model co popisujes vyhovuje vetsine pracujicich zen, ale kdyz jim pak na rodicaku klesne prijem treba o 10 a vic tisic, tak uz je to jina kava 🙂

terezas4
27. dub 2016

každý své, muž platí poplatky, jednou za čas velký nákup, a maso (kupujeme domácí), já klasické denní nákupy dle potřeby a potřeby pro děti i své, kroužky máme dohromady...zbýt mi 1500,- tak si vejskam 😀
+ muž platí spoření, pojistky..za všechny

bartovaandrea
27. dub 2016

My mame penize na jednom uctu, z toho si oddelavame 1/3 na setrici ucet, jinak berem podle potreby, ani jedden zbytecne neutracime. Kdyz manzel si koupi tak dve krabky cigaret tydne tak si zase muzu jed nou tydne zajit na kafe 😀 nikdy jsme nechteli penize oddelene, oba prispivame jak muzeme a ze jeden vic jeden min to si myslim do manzelstvi nepatri. Muj nazor 🙂

nininka23
27. dub 2016

My máme peníze na společných účtech. Každý má své karty, nikdo z nás nemá své peníze stranou. Drobnější věci (kadeřník, kosmetika), větší potom probereme.

kijonkova.k
27. dub 2016

Tak já sice vydělávám a nemyslím si,že málo,ale 1500 pro sebe každý měsíc teda nemám.Pokud nepočítám,že si koupím boty nebo něco jiného,co potřebuju.Máme 2 účty,z manželova odcházejí poplatky za bydleni,hypotéka,pojistka,stavebko,internet,penzijní+větší částky ,co se platí nepravidelně(havarijní,granule pro psa...) Z mého účtu platím dětem školku,družinu,obědy,přispívám na hypotéku(chceme mít co nejdříve splacenou,takže posíláme peníze navíc),odkládám 2000 na dovolenou(od srpna to budou 2 tis.na Vánoce🙂),penzijní a co zbyde,je na jídlo,drogerii,oblečení,výlety.Většinou to výjde tak akorát🙂Ale manželovi na účtu peníze zůstavají,takže vím,že je kam šáhnout,ale většinou putují na spořící účet.

asa2
27. dub 2016

@lenka5731 no klesne mi asi o polovinu :-/ Ale to nebudu odkládat na dovolenou a více věcí bude platit manžel. A asi už nebudme tolik chodit někde ven na večeři nebo do kavárny 🙂 Takže myslím, že tak strašné to zas nebude. Uvidíme, teď to zatím neřešíme 🙂

valeri10
27. dub 2016

Ahoj my máme s manželem peníze na jednom účtu ze kterého odchází všechny platby a kupujeme si co potřebujeme. Nejsme nijak nároční takže moc neutrácíme. Já si vůbec nedovedu představit mít rozdělení peníze a podle nějakého klíče dělit platby.

scai
27. dub 2016

mě příjde, že to máte špatně, když on vydělává a ty ne, tak by měl taky víc platit. V tomhle bych fakt fungovat neuměla a je pak divný, když jeden si může dovolit něco koupit a druhý ne.
My máme od začátku vztahu finance společně. Když něco někdo chce, koupí si to, když je to něco většího, domluvíme se.... nikdy jsme se kvůli tomu nehádali a nikdo se necítil ukřivděný. A rodičák apod jsem nemusela řešit, měli jsme celkově mín....ale oba, né jen já 🙂

misule55
autor
27. dub 2016

Holky ja psala, zejsem rozezrana 🙂 prijem mi na Rd klesl o temer 10000 a nejak si nemuzu zvyknout, ze nemuzu utracet. Ja prave vubec netusim, jake ma pritel prijmy, chci uz od toho co jsem tehotna udelat obalku,kde budou spolecne pernize, at mame aspon prehled, on tam ty penize nikdy neda, nekdy je to jak s malym deckem. Kazdopadne diky za nazor, hold si budu muset zvyknout 😀

petradova
27. dub 2016

Mě přijde hrozně smutné, že je tak běžné a normální mít v manželství rozdělené platby a odpovědnost za ně. A ještě horší je se doprošovat (jak jedna, tak druhá strana) tomu druhému, když jeden z páru "nevyjde" s penězi. Takový stav, jaký máte doma vy, mi sedí spíš ve vztahu pronajímatel/spolubydlící.
Asi jsem stará škola, ale dle mého by na vše měli být v manželství dva. 😖

zuzkka88
27. dub 2016

Tak my to máme jinak než většina tady co píšete. Každý máme svůj účet (už jsme je měli před začátkem vztahu) a jedeme napůl. Každý půlku nájmu, v nákupech se střídáme. Já platím drogerku, přítel benzin (je to jeho auto). Vlastní platby (telefon, pojistky apod.) si každý platí sám. I když jdeme jednou měsíčně na večeři + bowling tak jednou platí přítel a jednou já. Pořádek musí být. 🙂 Větší nákupy (něco do bytu, nádobí apod.) platíme taky napůl. Vyhovuje nám to. Nastavili jsme si to tak hned od začátku, protože jsme oba měli špatnou zkušenost s partnery, kteří nás finančně ždímali. Druhá věc je ta, že děti nemáme, pak se poměr plateb změní, když budu mít menší příjem. Zatím vyděláváme +- stejně. Kdyby jeden z nás vydělával o hodně víc než druhý, půl napůl bychom to neměli. Doprošování apod., co tu zaznělo, by mi bylo proti srsti.

nat
27. dub 2016

My tedy mame take penize dohromady.Sice tedy kazdy jiny ucet,protoze ja podnikam,Ale manzel zaplati hypo sluzby poplatky jako sporeni telefony a tak a zbytek mi da.Vi,ze se nemusi o nic starat Vse ma zarizene 🙂Uz jsme to taky mely kdyz jsme nebyly manzele .

valeri10
27. dub 2016

@misule55 Tak já si myslím, že by partneři měli vědět navzájem o svých příjmech. Už jen z toho důvodu když budou partneři chtít na něco šetřit třeba na auto nebo na vlastní bydlení. Model kdy je žena na mateřské a partner si dělá s penězma co se mu zlíbí se mi moc nezamlouvá. Ale každého věc.

puresin
27. dub 2016

@misule55 Taky mame spolecny ucet - jsme manzele a RODINA. A z nej odchazi pojisteni domu, nase zivotni i penzijni, on si koupi neco na ryby, ja neco na sebe, botky detem... Neumim si predstavit kazdy mesic prepocitavat, kolik kdo za co dal a kolik teda kdo komu 'dluzi'..

scai
27. dub 2016

@misule55 mě by třeba těch 1500 asi nestačilo, já si občas něco objednám, koupím....a vím že utratím víc 🙂 Asi jsem rozežraná. Ale zase vidím, když na to máme, tak jo...kdybychom neměli, neměla bych to.

zuzkka88
27. dub 2016

@puresin Myslím, že dva účty neznamená si přepočítávat každý měsíc, kdo komu dluží. To má asi málo kdo. 🙂 Já teda nikoho takového neznám. My máme oddělené účty, nakupujeme tak nějak na střídačku. Ale jestli někdo ten měsíc zaplatil o dvě stovky víc nebo míň, neřešíme.

Máme rozdělené role tak nějak ve všem. I v úklidu, i ve vaření, oba pracujeme v domácnosti napůl, není to jen na mně.
Každý to má jinak z nějakého důvodu. Hlavně, když to oběma vyhovuje a nemusí se ani jeden doprošovat. 🙂

natrix1
27. dub 2016

Veškeré peníze co přineseme domů vnímáme jako společné a nerozlišujeme, kolik kdo. Svého času jsem vydělávala víc než manžel, teď jsem na RD, sice chodím na malý úvazek do práce, ale mám mnohem menší příjem než on. Máme společný účet a disponujeme s ním oba podle potřeby. Na větší nákupy se domlouváme.

kijonkova.k
27. dub 2016

Tak my ty dva účty máme,ale taky rozhodně nemusím žádat o svolení,jestli si něco můžu koupit nebo ne.Oba máme karty a přístup k oběma účtům,manžel většinou ani neví,jestli už mu přišla výplata na jeho účet🙂To se ptá mě🙂Mně zase vyhovuje,že z jeho účtu odcházejí všechny platby za bydlení a pojistky,samozřejmě si něco naobjednává,zaplatí benzín atd,ale na běžné nákupy funguje můj účet,takže když si jde koupit sváču nebo si potřebuje vybrat na "pivo",jde na můj účet.Prostě společné peníze.

puresin
27. dub 2016

@zuzkka88 Ja to samozrejme nemyslela doslova. Jen vim, ze mne by vadilo se s manzelem muset domlouvat, kdo platil minule a jestli ja z rodicaku vubec jeste na tu veceri mam nebo musi zaplatit on, i kdyz neni na rade. Mam problem resit v rodine penize, pripada mi to hrozne potupne. Ale tak to mam ja, dulezite je, jak jste se domluvili vy. 🙂

iveta93
27. dub 2016

Máme peníze společně. Z "mého" se zaplatí celý nájem, eletřina, internety, telefony. Z přítelovo se kupují věči pro dceru, jídlo atd. Jediné co rozlišujeme, že přítel má výplatu v eurech a já v českých. Ale když něco chci nebo potřebuji tak se jen zeptám jestli ještě má, kolik má a jestli vyjdeme. Nikdy jsem se nemusela doprošovat a nám to tak vyhovuje. Máme to takhle od začátku vztahu. 🙂

andelka
27. dub 2016

Měli jsme to tak,že on platil vše co šlo trvalým příkazem, takže bydlení,úvěr, pojistky apod. Já jsem měla RP na jídlo, domácnost,potřeby pro dítě a pro sebe. Z 7500 co jsem měla u prvního jsem vybírala 5000, zbytek zůstal na účtu na větší výdaje,boty,kočár, židlička,nosítko apod. Podruhé jsem měla RP 6000 a pár drobných, děti dvě,takže ten padl celý a větší výdaje šly z jeho příjmu.
Účet jsme ale měli společný.