Jak finančně vycházíte?

7. led 2023

Ahoj, nasla jsem podobny prispevek, ale tak 5 let stary, tak by me zajimalo jak vam to v teto divoke dobe vychazi, ceho jste museli vzdat nebo jestli jste neco prehodnotili aj.
Ja se vratila na castecny uvazek uz po roce rodicaku(HO), abychom neco usetrili, ale pak prisla mega inflace a je to naprosto marny. Nehorazny mi prijde, ze vsichni obchodnici zdrazuji, ale lidem se v platech na ukor inflace nepridava. A to nemluvim o rodicaku nebo o nejake potrebne pomoci rodicum samozivitelum. Statni skolky jsou plne, soukrome zerou uz asi 70% prumerneho platu, hypoteky drahe, pronajmy jeste drahsi, byty nedostupne…divoka doba.

Nekdy z toho celeho mam fakt depku, ale zajimalo by me jak to zvladate, klidne se i pochlubte nejakym uspechem 🙂!!

biedronka10
7. led 2023

Tak ten větší marast samozřejmě přijde, tohle je ještě nic a teprve začátek, takže zbytečne přebíhat a ptát se už teď na začátku mega krize. Plno lidí zde co zatím jsou v pohodě to pocítí tak o něco později, takže teď jsou ještě v klidu.

autor
7. led 2023

@biedronka10 no tak to je jeste vic v haji, u nas to uz pocitujem tak rok a pul :D

somalicats
7. led 2023

@biedronka10 No, už zas ty tvoje katastrofické předpovědi... Energie zlevňují, pohonné hmoty zlevňují, nějaké to zdražování sice nastane, ale s tím se tak nějak musí počítat...

malinkata
7. led 2023

Rok drsný a děsím se toho, že může být hůř.
Já na MD. Zatím nemožno vrátit do práce, prckovi je 5 měsíců.
Chlap bere průměrnou výplatu, ale 20.000 splachne bydlení.
Zacinam panikarit, kam to ještě může zajít...

biedronka10
7. led 2023

@somalicats hHahahahahaha 🤣🤓🤠 no naivní duchem jsou šťastní lidé, toho se drž.

somalicats
7. led 2023

@biedronka10 No, holčičko, u pumpy platím míň, zálohy mi snížili jak na elektřinu, tak na plyn. Tak by mě zajímalo, kde se ten trh teda hroutí? 😀

biedronka10
7. led 2023

Bude hůř, ano, z pozice člověka, který má předběžné výhledy do budoucna přímo z terénu si to můžu dovolit tvrdit. Teď je otázka, jestli se z toho budeš hroutit, anebo zatnes zuby a pokusíš se i v nouzi "plavat" držím palce.

biedronka10
7. led 2023

@somalicats prosimtě ty tvoje vymaštěný bláboly, u pumpy platíš min, protože je za prvé krize a za druhé, protože PK ORLEN přestal zvyšovat marže hvězdo. Elektřinu platíš min díky stropu, který ale zaplatíme my všichni ve vysokých daních, které chystá Jurečka. Když tu chces blábolit Fialové nesmysly, tak si aspoň nastuduj základní ekonomická fakta, jak se chovají například komodity v konjunktuře a jak v krizi, ten tvůj Guru u vesla to neví.

somalicats
7. led 2023

@biedronka10 A jéje, dojdou argumenty, tak nastoupí urážky. Krize vypadá trochu jinak, je nedostatek komodit nebo jsou drahé. V tuhle chvíli je sice všechno dražší, než bylo před rokem, ale pořád tu máme co jíst (a evidentně za co, stačí se podívat v supermarketech do košíků), kde bydlet, máme zdravotní péči. To, že řada lidí neumí hospodařit a pak brečí, že si nemůžou dovolit to nebo tamto, je věc druhá. Já taky nikde nepsala, že bude líp, ale že tu budoucnost rozhodně nevidím tak katastroficky. Stačí se jen chovat trochu ekonomicky.

levandule_k
7. led 2023

@biedronka10 Můžu vědět, co děláš, když máš předběžné výhledy z terénu do budoucnosti...

biedronka10
7. led 2023

@levandule_k to ti říkat nebudu ☺️ nevidím důvod zacházet do detailu na sociálních sítích, ale přehled mám z terénu větší než pozivatelky mainstreamu, to je pravda.

biedronka10
7. led 2023

@somalicats to máš pravdu, svět patří připraveným. Tak se připrav.

pavlinar
7. led 2023

Já čekám, kdy a jak nás to zasáhne, např. až skončí fixace hypoteky. Jídlo je dražší, to vidí každý. Ale zatím stačí, když omezuju hlouposti, dovoz jídla, více vařit doma..
Mně trošku zvedli plat, manžel si našel brigádu a brzo snad bude mít i lépe placenou práci.
Také mám zkrácený úvazek, tak v tomhle je taky potenciál jít na celej

martinka_33
7. led 2023

@biedronka10 Bohužel s tebou musim souhlasit 😢 ráda bych věřila naivním představám @somalicats , ale ekonomika funguje v cyklech, takže stačí mrknout do historie 😉 Nejhorší očekávám do dvou let, pak se to tak 5 let bude vzpamatovávat...

barumrallyebum
7. led 2023

My vychazime dobre. 1. Bydlime ve meste v byte.( tzn mame uspornejsi bydleni, skoro nic neprojedeme) 2. Mame jen jedno dite 3. Oba pracujeme na plny uvazek 4. Nekourime, negemblime atp. 5. Tahne nam na 40, takze skoro vse mame splacene a tudiz nemame nejake extra velke vydaje. Sice nevydelam moc, pracuji jako prodavacka, ale budoucnosti se nebojim. Bojim se zase jinych veci..

biedronka10
7. led 2023

@martinka_33 no bude, jenže v 27 nám vstoupí emisní povolenky do PHM a na domácnost a začne další marast. Takže když se bude met za 2 roky vzpamatovat ekonomika tak to zase takhle podelali.

brunetka11
7. led 2023

@somalicats Je zajímavé, že tak všeobecné téma vloží anonym, když konečně usnula ta diskuze, kde “velká katastrofická trojka” zásobovala MK příspěvky a odkazy na videa “šiřitelů pravdy”, jak je celý český národ v haj*lu 😂
A kdo se na téma obratem mezi prvními nalepí… 👍

biedronka10
7. led 2023

@brunetka11 to víš, to už tak chodí na sociálních sítích

elu
7. led 2023

@levandule_k ja bych rekla, ze je reporterka tv nova...takze odbornice s malym platem...to bych byla z ,,krize,, taky uplne v prdeli...

biedronka10
7. led 2023

@elu 🤓🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤪 děkuji za zpestření poledne, od srdce jsem se zasmála

somalicats
7. led 2023

@martinka_33 Ano, ekonomika jede v cyklech. A ukaž mi, kde tu máme armády nezaměstnaných, bezdomovců a podobných z minulých krizí. Já si pamatuju i ty minulé krize, taky se strašilo, ve finále to nikdy nebylo tak katastrofický. Ano, teď nás čeká recese, blahobyt nebude. To ale neznamená, že je nutné strašit lidi katastrofama. Ano, někdo si bude muset utáhnout opasek víc, někdo míň. Ale schválně se podívej, až půjdeš někdy nakupovat, jak moc lidi "šetří" na jídle, přitom to se zdražilo fakt hodně a ještě to nahoru půjde. Nejvíc bude brečet ten, kdo se prostě šetřit nenaučí (a abych nebyla špatně pochopená, ano, budou tu skupiny lidí, na které to ještě dopadne a které už nemají rezerv žádné, ale těch skutečně potřebných zase není tolik, jak by to mohlo vypadat dle nářků na koňovi 😀 ).

somalicats
7. led 2023

@brunetka11 No jo, no, místní sport. Zas budou mít o čem drbat 😀

martinka_33
7. led 2023

@somalicats protože to je teprve začatek. Posledni krize odstartovala v roce 2008, nevyšší nezaměstnanost byla v letech 2010 - 2012, v roce 2015 už byl klid. Z toho tedy vycházím, pokud teď lrize začala válkou na.Ulrajině v roce 2022, pak v roce 2024-2026 by melo přijít to nejhorší. Pokud by krize začala v roce 2020 covidem, bylo by to nekhorší teď, a to by bylo vlastně super, protože to není tak strašné, ale to si nemyslím. Ty krize mají i svůj nejaký postup a tahle zatím nemá krachující firmy a nezamestnanost.

mysh_me
7. led 2023

@levandule_k ja tipuju ze dela jasnovidku a ty vyhledy ma z kristalove koule 😉😀

zmrzlinka
Autor odpověď smazal
Zobraz
zmrzlinka
7. led 2023

A nemáte možnost zvýšit příjem?Např.najit si popři rodičaku lépe placenou brigádu.A nebo partner ať změní práci.Za víc samozřejmě.

hani_na
7. led 2023

Začala jsem zejména u jídla přemýšlet, jestli to fakt sníme a většinou nakupuju v akcích. Krizi nevyhlížím, protože zítra mě může přejet tatrovka👍😁

ivivi
7. led 2023

@mysh_me druha jolanda😁

betelgeuzz
7. led 2023

Už si radši zrušila účet.

evik19
7. led 2023

Vychazime dobre, protoze kdyz jsem loni na jare chytila financni paniku, okamzite jsem si zaridila vyssi prijem (samozrejme za cenu vyssiho pracovniho nasazeni). Krome toho jsem taky osekala nektere zbytne vydaje, coz ale souviselo napriklad i s predsevzetim, ze se pokusim vest domacnost min materialisticky a vic s ohledem na zivotni prostredi (zkratka nekupovat zvytecne blbosti). Jinak porad jsem schopna investovat do bydleni, do vzdelavani svych deti, do jejich i svych konicku, do cestovani (jak cas dovoli)….Nic mi nechybi, a to mame obri hypoteku a oba s manzelem mame normalni prumerne zamestnani, jen jsme schopni i privydelku okolo.