Jak danit příjem z pronájmu?

qistyna
16. říj 2020

Dobrý den, od prosince budu pronajimat byt. Chtela jsem se zeptat zda nemate radu jak postupovat, abych danila prijem z pronajmu. Staci zajit na prislusny financni urad a tam s pani neco vyplnit a oni to vymeri? Nebo to clovek musi mit pripravene nejak predem?
Nemam s tim zadne zkusenosti a nerada bych neco prosvihla a pak mela problemy.
Jeste taky kdy tam dojit, kdyz najemnici budou az v prosinci.
Moc dekuji za pripadne rady, moc mi to pomuze.
Hezky den.

evcounek
16. říj 2020

Zdovolenim se 📌. Také mě zajímá. Přemýšlíme o pronajmu bytu

j.a.n.i
16. říj 2020

@qistyna V březnu (no můžeš i o něco dříve) si vyplníš daňové přiznání, kam uvedeš svoje příjmy ze zaměstnání a z pronájmu, spočítáš si to, odevzdáš na finančák a pokud ti vyjde, že máš nějakou daň zaplatit, tak ji i do konce toho března rovnou zaplatíš.

betelgeuzz
16. říj 2020

Pokud jsi zaměstnaná, tak každý rok v práci podepisuješ růžový papír, že chceš udělat zúčtování daně. Tak to za rok 2020 neuděláš, ale požádáš a potvrzení příjmů. Tam je uvedeno, kolik jsi za rok vydělala a odvedla na zálohy na dani. To opíšeš do daňového přiznání (formulář najdeš na netu, ten to všechno i spočítá) a na příloze vyplníš, kolik jsi měla příjem z pronájmu. Náklady si můžeš odečíst paušálem 30%, nebo si musíš vést evidenci nákladů a ty odečítat.
Formulář buď vytiskneš, nebo pokud máš datovku, tak odesíláš datovkou, odevzdává se do konce března a pokud máš zaplatit daň, tak tu zaplatíš.

qistyna
autor
16. říj 2020

Jsem na rodicaku. To je take prijem, ktery se tam uvadi? Budem si ho s pritelem vybirat v te co nejvyssi castce, kvuli druhemu diteti, ktere planujeme.. Tak aby se to kvuli tomu nejak nezvedlo?
Nebo budu uvadet jako prijem pouze to z pronajmu? A uvadi se to i s poplatkama? Nebo bez?
Moc dekuji, je to pro me opravdu dulezite, abych neudelala nejakou chybu

betelgeuzz
16. říj 2020

@qistyna ne, rodičák není zdanitelný příjem. Pokud bys čerpala v roce 2020 dovolenou, tak ta je a na tu ti vystaví zaměstnavatel to povrzení příjmů.
S těma poplatkama nevím, tak radši nebudu spekulovat. My pronajímáme pole, takže tam poplatky neřešíme.

qistyna
autor
16. říj 2020

Moc dekuji!

miba10
16. říj 2020

@qistyna poplatky (pokud myslíš El. Atp.)pokud nebudou mít nájemníci napsané na sebe tak si je dáš do nákladů. Do příjmů dáš to co od nich vezmeš a do nákladů vše co se platí (kromě hypotečních splátek,tam se uvádí do daní jen úroky). Sama jsem pronajímala téměř 5 let

janinasm
16. říj 2020

@miba10 jsi si jistá že např. poplatky za elektřinu se mohou dát do nákladů? To je podle mě špatně. I když je nájemci nemají psané na sebe, tak se předpokládá, že jim je ve finále bude majitel stejne preuczovavat, ne? V tom případě by se to do nákladů dávat nemělo, ne?

janinasm
16. říj 2020

@qistyna za mě můžu říct, že danit pronájem není až taková sranda.. Musíš si promyslet, co je pro tebe výhodnější. Jestli platit daně paušálně nebo dle skutečných výdajů. Podle mě se u pronájmů vyplatí skutečné výdaje, kam si můžeš zahrnout náklady jako pojištění za byt, poplatky co stejně jako majitel platíš, i když byt pronajimas, úroky z úvěru, náklady spojené s autem, které ta účelem pronájmu použijes a hlavně odpisy nemovitosti. Ti ti daň může taky pěkně srazit. Atd.

miba10
16. říj 2020

@janinasm já měla energie psané na nájemníky,ale jinak by to mělo jít do nákladů, protože je to náklad bytu jako nájemné nebo pojistka domácnosti..... Ale teď si mě nahlodala,takže si tu informaci overim

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
miba10
17. říj 2020

@janinasm tak opravdu se to dá do nákladů. Jen jde o to,že si člověk musí spočítat zda se mu vyplatí víc uplatňovat skutečné náklady nebo platit paušální....

terezfr
17. říj 2020

@qistyna hlavně až to budete danit, tak nezapomeňte vyplnit i základní slevu na poplatníka, takže když jste na rodicaku, tak byste teoreticky nic platit neměla, protože to, co byste zaplatila na dani, je ta základní sleva (cca 24 tisíc ročně tuším). Já takhle loni přeplatila, protože jsem to nevedela a museli mi vracet daně. Takže to bylo mile překvapeni.

barussska1
24. říj 2020

Pokud sluzby najemnikum vyuctovavas (meridla atp.) tak zdanujes prijmy bez zaloh na tyto sluzby a nedavas si je do vydaju a pokud nevyuctovavas tak to zahrnes jak do prijmu tak vydaju.