Investice do zlata. Kde koukat a co sledovat?

7. lis 2022

Dobrý den,ráda bych se zeptala. Jsem laik co se týče investic. Jen poslední dobou přemýšlím o nákupu zlata. Úplně v dnešní době mi nepřijde zcela výhodné nechávat peníze na spořícím účtu.jen nevím úplně kde začít. Koukala jsem na stránky CNB,tam možnost nákupu asi je. Ale já vůbec nevím jestli je teď výhodné zlato kupovat? Myslím tím cena nákupu, abych teď nakoupila příklad 100g za 140tis a pak v případě potřeby neprodavala stejnou gramáž za 120tis. Poradí mi někdo,kde koukat,co sledovat atd. Moc děkuji.

zelenaesmolda
7. lis 2022

Podivej se na ATT investments,muzu ti dat kdyztak kontakt na pribuznou,ktera to dela.
Ja mam zlato nakoupeno uz par mesicu.

jana7ka
7. lis 2022

Pokud teď nakoupíš investiční zlato 1g za 1400 pak příští měsíc ho pravděpodobně prodáš pouze za 1200, neboť výkup je nižší než nákup. Zlato má význam v dlouhodobém horizontu, v případě války, krachů, nebo dlouhodobé vysoké inflaci. Jako středně dobá investice lze uložit do mincí, kde zlato zaručuje jistotu že neproděláš a mince mohou získat sběratelskou hodnotu.

betelgeuzz
7. lis 2022

Doporučuji sledovat grafy vývoje ceny, nejlépe v dlouhodobém časovém horizontu
https://www.zlaterezervy.cz/grafy/cenovy-vyvoj-...

jana7ka
7. lis 2022

Jo a navíc cena zlata již dva roky klesá.

amazienka
7. lis 2022

Na zlato se nedívej jako na investici, ale jako uchovatele hodnoty.

tez83
7. lis 2022

Nakupuji na Golden gate.

levandule_k
8. lis 2022

Jsem finanční poradce, takže nejsem laik, ale není mým cílem tady lovit klienty, jen ráda komentuji finance 🙂

Je super, že jsi se rozhodla s tím něco dělat. Když chceš investovat, tak jako první by jsi si měla stanovit cíle, říct si, co chceš a v jakém časovém horizontu a podle toho volit nástroje. (Orientační seznam cílů: dražší dovolená, jazykový kurz v zahraničí, auto, rekonstrukce bytu - nová střecha, okna, sedačka, renta v důchodu, studia dětí, čerpání částky např. 7000, když dítě půjde na vysokou, aby to nebyl takový zásah do rodinného rozpočtu.)

Zlato je dlouhodobá investice, jasně můžeš ho prodat třeba za půl roku, ale není zaručeno, že budeš v plusu, proto je dobré stanovit si dlouhodobý horizont - 10 let a více, ale ani to ti nezaručí, že budeš v plusu, ale můžeš v plusu být.
Letos cena zlata prudce vyletěla nahoru na začátku ruské invaze, protože se objevila nejistota a v době nejistoty lidé utíkají ke zlatu. Jelikož čelíme inflaci nejen u nás, ale i ve světě a jsou relativně vysoké úroky (ano, já vím, že úroky na spořících účtech nepokryjí inflaci), tak řada lidí raději drží peníze na spořícím účtu než ve zlatě, proto cena zlata klesla.
Náklady na těžbu zlata se dlouhodobě zvyšují, je to čím dál pracnější získat pár gramů zlata ze země.
Tady se můžeš podívat na cenu zlata. https://www.kurzy.cz/komodity/zlato-graf-vyvoje...
Od roku 2006 cena zlata rostla cca do roku 2012, pak byl nějaký pokles, ale cena zůstala vyšší než v 2006, ten pokles trval cca do 2018, pak nastal nárůst a pak se cena zlata rozkolísala, covid, válka na Ukrajině, vysoká inflace. (Ty datumy jsou orientační, čteno z grafu.)
Nedokážu predikovat, jestli zlato bude dál klesat, určitě má za sebou už velkou část odklesanou.
Kdybys nakoupila v 2006 a prodala v 2011, vyděláš. Kdybys nakoupila 2011 na vrcholu ceny a prodala v 2021, kdy byla v tom roce cena nejníž proděláš. Pokud bys nakoupila třeba v 2014 a prodala letos, vyděláš.

Když si najdeš obchodníka, co prodává zlato, tak se dívej, jak to zlato vykupuje. Zlato stejně jako banány může prodávat úplně každý. Většina společností má uvedeno, že zlato vykoupí zpět za aktuální tržní cenu a má to uvedeno v obchodních podmínkách. Obchodní podmínky lze změnit jednostranným rozhodnutím, tedy může daná společnost vyhlásit, že nevykupuje a jiná společnost ti nevykoupí cizí zlato. Může nastat problém s prodejem. Je tedy dobré si najít obchodníka, který má uvedeno v kupní smlouvě, že zlato vykoupí. Pozor na stříbro, může natrefit na nějakého zdatného prodejce, který ti bude tvrdit, že stříbro je stejně dobré jako zlato, ne není. Navíc ze stříbra oproti zlatu platíš DPH.

Zlato by nemělo být jedinou investicí, ale měla bys diverzifikovat mezi různé aktiva v souladu se svými cíli. Obecně, neměla by ti v portfóliu chybět akciová složka. Ideální strategie je kup a drž a neprodávat v době poklesu, nepanikařit, být trpělivý a čekat až cena stoupne.

autor
8. lis 2022

Děkuji za Vaše komentáře, každého si vážím a zvažuji vše co bylo psáno. Děkuji

maxulekapcule
8. lis 2022

Mam spořicí účet i zlato, a rozhodně spořicí vydělává mnohem víc, u mě je zlato o dost níž, než jsem nakoupila. Cca o 3000 na 10ti gramech