Insolvence - podezření. Kde ty peníze mizí?

21. srp 2024

Manzel je v insolvenci od kvetna 2023. Do brezna 2024 zaplatil 50 tisic, ale veritelum slo jenom necelych 6000 kc. Je tohle vubec mozny? Kde ty penize mizi?

lv
21. srp 2024

Zprávu o plnění oddlužení na Justici nemá? Tam by to mělo být rozepsané, kolik komu, kolik ins. správci..

autor
21. srp 2024

@lv Ano, je to verejne dostupne. Budto slo vsechno insolv spravci nebo “jine zapodstatove” a veritelum 0

miryp
21. srp 2024

Tak když máš k dispozici zprávu o plnění oddlužení, tak víš, kde mizí - odměny a výdaje insolvenčního správce toho sežerou při tak nízkých splátkách v prvním roce většinu. Tedy ano, je to úplně normální, bohužel. Oddlužení skutečně není institut, na kterém by se věřitelé zahojili. Běžně se nám stává, že klienti na své pohledávky dostanou fakt směšné částky (pro představu uplatnili jsme za klienta pohledávky cca 163.000 Kč a splacené byly za dobu trvání oddlužení necelé 2.000 Kč).

autor
21. srp 2024

@miryp Je to hrozny, takze vlastne veritele dostanou kulovy a vsechno vezme spravce?

autor
21. srp 2024

@miryp Vzdyt takhle nic nezaplati a tech 30% taky ne, kdyz vsechno vezme spravce.

miryp
21. srp 2024

Insolvenční správce nepracuje zadarmo, někdo mu tu práci musí zaplatit. A logicky to jde k tíži dlužníka. A výše odměny je stanovena insolvenčním zákonem a odměnovou vyhláškou. Předpokládám, že do oddlužení šel sám bez tebe, tudíž správce má nárok měsíčně na částku 900 Kč + DPH (odměna + paušál na výdaje), a to již od doby povolení oddlužení (tj. od doby, než došlo ke schválení oddlužení). K tomu má nárok na odměnu za každou přezkoumanou přihlášku pohledávky ve výši 250 Kč + DPH/kus. A odměna za přezkoumané pohledávky spadá do těch zapodstatových pohledávek. Stejně tak tam spadá odměna toho, kdo mu sepsal insolvenční návrh. Samozřejmě mohou existovat další zapodstatové... Pokud má manžel nějaké pochybnosti, může si to přepočítat. Pokud mu to nebude sedět, může se obrátit na správce a nechat si ty částky vysvětlit.

sagitta33
21. srp 2024

Hlavně dlužník v insolvenci nezaplatí celý dluh, takže napřed se platí prřednostní pohledávky ( správce, sociální a zdravotní, výživné..) a teprve pak ostatní věřitelé. To že se na ně nedostane není problém správce, ale tím že dlužník je oddlužen aniž by zaplatil celý dluh.