Ahoj , má tu nikdo insolvenci ? Zajímá mě pouze osobní zkušenost … mám placení které mi přerostly prez hlavu a už to nezvládám platit premyslim tedy o insolvenci , dle kalkulačky na netu mi to zobrazilo ze by mi měly nechat určite zivotni minimum + třetinu platu tím pádem bych a na tom byla lip než teď ,moje obavy ale spočívají v tom ze sem nikde nenašla jestli to tak opravdu je a bojím se ze půjdu do insolvence a nakonec my nezbyde ani na nájem :( tak se tu ptám pokud někdo v posledními roce třeba šel do insolvence jestli vám opravdu nechávají životní minimum +tu třetinu platu ? Prosím pouze o odpověď k věci , nechci tj rozepisovat z jakého důvodu nezvladam platit své závazky , už druhy rok se v tom patlam a bohužel ne každý má pochopení pro situaci nebo snahu závazek plnit ,Dekuji .
Jeden člen mé rodiny je v insolvenci. Není to o životním minimu a třetině platu, ten výpočet nezabavitelné částky je složitější, zohledňují se například vyživované děti. Každopádně ten dotyčný splácí už 3 roky, není to na vyskakování, ale základní životní potřeby z toho pokryje. Je pravda, že musel hledat levnější bydlení, aby na něj měl, ale zvládá to. Pokud jsi sama, nemáš děti, tak počítej, že Ti insolvence sebere zhruba polovinu toho, co vyděláš v čistém.
Zkušenost nemám, ale chci ti vyjádřit podporu. Je super, že s tím chceš něco dělat a neutíkáš. V dnešní době to není žádná ostuda, bohužel propaganda života na dluh je všudypřítomná, ale osvěta naprosto žádná. Půjč si na dovolenou, půjč si na vánoce, vzal sis půjčku? Musíš si k tomu vzít ještě kreditku, dobře splácíš? Vem si ještě další půjčku... Děsný....
Vše se odvíjí od výplaty ,zda mate děti ,manžela a pak záleží zda soud schválí pevnou spatku (třeba 3000kc dávám příklad ) výpočet je podle dluhů a příjmu a nebo fixní a to se strhává podle platů každý měsíc různé znám spoustu lidí co mají insolvenci a jsou rádi že ji mají sice to není že by si člověk mohl vyskakovat ale zas za 5 let když to jde vše ok a splní se určitě % tak je klid ...pokud už víte že to nedáváte jdete do toho držím palce
Nejlepší bude, když se obrátíte na bezplatnou občanskou poradnu ve vašem městě. tam jsou poradci, kteří to s váma proberou a poradí, co bude pro vás, ve vašem konkrétním případě nejlepší. Bývají tam i tzv.dluhové poradny. Poradenství je zdarma. Než si tady zkoušet nějaké varianty a mít obavy. A současně vám případně pomůžou získat nějakou dávku sociální pomoci. Každý se může dostat do nepříznivé situace a požádat o pomoc není slabost!
Navíc jsou možnosti odpuštění nějakých dluhů v rámci milostivého léta (to sice skončilo, ale bude zase snad letos) , změnilo se i vyhlašování osobního bankrotu a naopak se zvýšila dostupnost některých dávek. Běžný člověk se v tom opravdu stěží orientuje, protože je to poměrně složité a musel by mít nastudováno více zákonů a předpisů.
@j.a.n.i ty ji mas ? Ze to píšeš tak jistě ?
@somalicats tři roky je dlouhá doba ono od roku 2019 je to udělané takto ze mas mýt nějakou předem stanovenou vyloženě splátku ,proto sem psala ze mě zajímá ten kdo to měl třeba v posledním roce -dvou 🙂
@irmamala dekuji 🙂
@lencaa11 díky 🙂
@lister podle výpočtu od Fin. Poradce my pomůže insolvence , ovšem řídí se vypočtena pravé z internetu žádnou osobní zkušenost v tomhle směru nemá . 🙂 Dneska se mi má ozvat přímo pan který insolvenci zařizuje tak uvidím . Každopádně díky všem .
Vse zalezi na Tve konkretni situaci, zda by fixni splatka sla nebo ne. Jak uz Ti tu psaly holky vys, nejlepsi bude, kdyz se obratis na nejakou bezplatnou pravni poradnu v okoli, s konkretnimi udaji (vysi dluhu, prijmy atd) budou schopni Ti lepe poradit.
Jsou změny v tom že teď už není pevně danou že musíš splatit 30% ale vynaložit co nejvíce úsilí na to dosáhnout min.splatka -Pokud to zjednodušíme, pak minimální požadovaná částka, minimum co musíte při insolvenci splácet je 2189 Kč (resp. 1800 Kč bez DPH). Tato částka ale nemusí být pro všechny stejná (je to jen minimum, skutečná výše srážek jsou dvě třetiny ze mzdy, po odečtení nezabavitelné částky).
Je požadováno, aby byl dlužník během insolvence, schopen uhradit náklady na insolvenci (tedy hlavně poplatky pro insolvenčního správce) a minimálně stejnou částku zaplatit i věřitelům. Pokud bys na to s příjmem nedosáhla může ti soud ještě navrhnout zda bys měla dárce člověk který ti stim pomůže atd je fajn najít buď poradnu nebo advokáta který ti vše řekne ,zpracuje ( peníze za úkon si dá do insolvence )
Nejlepší bude, když si seženeš kontakt na někoho u vás v okolí, kdo se insolvencemi zabývá, ten ti dokáže vše spočítat a vysvětlit. Toho bych se nebála. Každopádně záleží kolik vyděláváš. Pokud ti tvůj zaměstnavatel je ochotný upravit smlouvu tak, abys měla na papíře výplatu jen minimální mzdu a zbytek by ti byl ochotný dát "na ruku", je to nejlepší možné řešení. Každý, komu šla upravit smlouva si to tak nechal udělat. Alespoň by ti zbývalo více peněz.
A proc bych ji mela mit? Myslis, ze treba takovy doktor ma vsechny nemoci, ktere leci...
Ne, zivotni minimum + tretinu platu ti fakt nenechaji, zustane ti nezabavitelna castka.