Insolvence?

terkaterka31
30. zář 2022

Zdravím ,víc hlav ,víc ví...
Dostali jsme se s manželem do dluhové pasti , splácíme každý měsíc strašné částky.
Manžel navrhuje insolvenci, vypočítali jsme si že by nám po zaplacení nájmu zbývalo 14 000.
Máme 2 děti ,9 let ,5 měsíců.
Já si myslím že bychom to nedali ,jídlo ,hygiena ,benzín ,manžel kouří ..
A kde je nějaká finanční rezerva ,pro kluky oblečení , léky ,škola atd ..
Navrhuji mu brigádu , manžel pracuje 8 hodinové směny.
Buď on nebo já že bych šla aspoň na pár hodiny denně ,aby jsme si přilepšili ..
V insolvenci totiž by nám sebrali i brigádu a celé 3 roky by jsme měli svázané ruce bez možnosti privydelku.
Manžel o brigádě nechce ani slyšet..

mia255
30. zář 2022

@terkaterka31 tak ono záleží zda jste schopni se uskromnit ty tři roky insolvence nebo ne... Pokud ne, a nechceš to hlavně ty, našla bych si práci na částečný anebo n aplny úvazek, klidně noční. Pokud by byl manžel doma, ty bys byl av praci....S 9-ti měsíčním dítětem to sice bude hodně těžký ale aspoň to co nejdříve splatite... K úhlové pasti a tomu, že jste si pořídili mimino se snad radši ani vyjadřovat nebudu ..

somalicats
30. zář 2022

Takhle: pokud máte problém splácet ty dlužné částky a hrozí časem exekuce, tak do té insolvence jděte. U insolvence nehrozí, že by během ní vyplavaly na povrch nějaké další dluhy - kdo se nepřihlásí jako věřitel do insolvenčního řízení ve stanovené lhůtě, má smůlu. Jo, během insolvence cokoli navíc vyděláte, spadne do ní, to ale v případě exekuce taky a v exekuci budete tak dlouho, dokud se nepoplatí vše, u insolvence není nutné zaplatit 100% všech dluhů. Doporučuju zajít si do nějaké dluhové poradny, bývají v každém regionu a poradenství je zdarma, tam vám poradí, jak nejlépe postupovat ve vaší situaci.

nat
30. zář 2022

@terkaterka31 No upřímně nějak nechápu,co chcete za radu,sama jste si odpověděla,že při insolvenci nebudu schopni vyzit a neutahnete to stejně jako teď..Tak hold manžel po práci na brigádu a vy o víkendu...Spíš mě zaráží,že do téhle situace si pořídíte další dítě.....Kdyby lidi občas rozumně přemýšlely,jak by ten stát byl na tom lépe....

kocvarovas
30. zář 2022

@terkaterka31 nezlob se na mě, osobně dost dobře nechápu, kde si lidé nadelaji dluhy.. Chápu hypotéka na bydlení, protože kdo má v dnešní době peníze na dům či byt v hotovosti.. No a pokud nemám na zbytek, tak si to nepořiju.. A když se stane, budiš. Ale postoj tvýho manžela, že na brigády nepůjde a ještě utrácí prachy za cigára a ty premýšlíš, jak obstaráš kluky.. To je teda taky otec od rodiny, fakt.. Přijde mi, že teď si každý chce žít na vysoké noze, ale potom ať to řeší ti okolo..

ilonne
30. zář 2022

@terkaterka31 buď insolvence nebo si oba najdete přivýdělek. A manžel ať přestane kouřit.

kafr
30. zář 2022

Nemáte někoho, kdo by vám pomohl? Teď nemyslím až tak finančně, jako spíš okolo:

Oblečení na děti: máte od koho dědit? Pokud ne v rodině, kamarádky, tak se poptat v místních skupinkách. (Po naší dceři takto dědí další téměř cizí holky.)

Kroužky a koníčky staršího: nemohl by dostat k narozeninám, svátku... (Babičky, tetičky stejně obvykle neví, co takhle velkým dětem koupit)

Potraviny a drogérie: tam se dá ušetřit hodně, vařit na víc dní, uskromnit se na drahých surovinách, kupovat základní suroviny a z nich navařit od obědů po svačiny. Pokud nejste atopici, tak jednoduše kupovat levné privátní značky řetězců.

Energie: úsporné žárovky, zhasínat, nezapinat tv jako kulisu, když už peču třeba maso, hodím tam hned i koláč, když je trouba vyhřátá... Snížit teplotu vytápění, větrat nárazově, nikoli "sklápěčkou"... Tady stačí googlit, rad je teď všude hodně.

14000,- na vyskakování fakt není, to je pěkně utažený opasek, ale bohužel.
Případně v insolvenci, zkusit najít přivýdělek neofiko, peníze na ruku. Když už jsi s malým doma, nepotřebuje někdo v okolí pohlídat dítě? Nebo naopak, pohlídá někdo tobě? (Ale 5 měsíců je maličké, no...)

alubif
30. zář 2022

Na kouření je, na dluhy není, na brigádu jít nechce... když vyhnuli kravku denně 30 dní v měsíci, jsou to +- 3000,-. Ty jsi doma s třemi dětmi a ty dluhy byly určitě už před pořízením posledního ditete.... Mě by zajímalo za co máte ty dluhy? Fakt by se měla finanční gramotnost ucit už na základní škole. Protože, pak už je pozdě(někteří nemají potom ani ucnak).

tasimia
30. zář 2022

@kocvarovas no, nasekat dluhy se dají celkem rychle. Teď řeším z kamarádkou kde ušetřit, v době Covidu, kdyz zavřeli restaurace, tak přišla o práci + o brigádu úklidu. A už to jelo. Rodiče už nemá, a chlap se nezajímá, sociálka ji taky nic extra nedávala. A z 10tis měsíčně, když zaplatila nájem a má dvě děti, které chteji jíst. Řešila to strašně blbě, prvně zaplo, Provident. A už jel kolotoč.. takže se do té dluhové pasti dá spadnout celkem rychle.. a těžko řekneš dítěti, že mu nedáš najíst.
Azylové domy byly plné, potravinové banky prázdné. Ja jsem jí pomáhala jak jsem mohla, aspoň plenky atp.
Takze bych až tak rychle neodsuzovala, kde jako člověk může přijít k dluhu a že si chce žít na vysoké noze. Jasný, dneska ví, ze to byla blbost, jenže o půlnoci z prazdnou ledničkou, člověk myslí jinak.

kafr
30. zář 2022

@alubif to je dost zbytečný příspěvek, nemyslíš? Nikde nepíše, že manžel vykouří krabičku denně a děti píše 2 a to ve věku 9 let a 5 měsíců.
Řekla bych, že zpráva je napsána docela srozumitelně, na zdejší poměry, takže úplný negramot paní taky není a dokonce si zvládne spočítat své vyhlídky. Takže místo pranýřování vymysli raději konstruktivní radu.
Kouření by samozřejmě manžel omezit/přestat měl, o tom žádná.

kafr
30. zář 2022

Ještě mě napadá, že když pracuje manžel na směny, většinou se dají domluvit přesčasy, pokud už teď nemá fabrika problémy a nezpomaluje výrobu, že jo... No a nad dalším příjmem by se zamyslet měl. Můj muž má 2 smlouvy + OSVČ.

michaela666
30. zář 2022

Nejvíc by mě štvalo to kouření, ale o brigádě nechce ani slyšet. Tak ať si najde lépe placenou práci.
Předpokládám, že přijde z práce a doma pohodička, nohy nahoře. Když půjdeš na brigádu bude muset doma fungovat s dětmi a to se mu nechce. Nebo se pletu??
Tohle nepochopím, až se rozbije pračka/ lednička/ on bude na neschopence tak co?? Už nebude 14 tisíc, ale třeba 9 . S tím by jste taky vyšli nebo by si šel zase půjčit?
Jestli máš možnost brigády, šla bych.

klokanka31
30. zář 2022

@terkaterka31 A to nemůže dělat nějaké přesčasy? A hlavně ať nekouří, to je zbytečný.

michaela666
30. zář 2022

@klokanka31 Ne všude přesčasy platí, u manžela ve firmě si přesčasy musí vybrat jako náhradní volno.

klokanka31
30. zář 2022

@michaela666 Aha 🤔

bertoldina
30. zář 2022

Dojdi si do občanské poradny, ideálně některé ze seznamu sako.justice.cz. Tohle není otázka do internetového fóra, tady může být hlavu tisíc a neporadí, protože k tomu jsou nutné detaily. Třeba máte něco z neplatné rozhodčí doložky, třeba máte něco k využití Milostiveho léta, třeba...Ani tu brigádu v oddluzeni nevezmou celou, pokud muž nevydela horentní sumu. Nebo můžeš jít Ty, rodicak se k částce zabavitelne bez omezeni az na rarity neblíží ani z rychlíku. Jak jsi prisla na 3 roky,
mate vyhled na uhrazení min. 60%?

alubif
30. zář 2022

@kafr konstruktivně radit se dá ve chvíli, kdy ještě nejsou dluhy, ale nejsou peníze. Pokud na na věc nemám , tak si nepůjčuji si. To je jediná konstruktivní ráda. S kouřením uvažuji když vidím kuřáky známé, kolik toho vykouří denně, tak ta krabička je takový průměr. Byl to jen příklad. Děti jsem prolitla jen čísla, takže 2 jsem myslela, že 2r. Ale to je pořád jedno, mladšímu je 5m, prostě měli dítě, když už byly dluhy a co si budeme povídat, dítě je dost drahé a čím větší tím dražší. Prostě vše je o finanční gramotnosti a uvažování dopředu. Konstruktivně se už nasekané dluhy moc řešit nedají, hlavně s lidmi, kteří odmítají si na ně nějak pokusit vydělat.

merope
30. zář 2022

@michaela666 V insolvenci jim to zůstane stejné i při snížení platu - tam dostaneš minimum a vše nad ti seberou. Teda pokud jsem to s insolvencemi pochopila dobře. Nejsou pak až tak motivační pro dlužníky - jen v tom, že musí vydělávat dost, aby splatili aspoň tuším 30 procent.

merope
30. zář 2022

@alubif A co jako s tím, když už žena otěhotní? Jít na potrat? Zvláště když mají dítě jedno a pětileté? To je situace, kdy se na potrat jen z finančních důvodů (aspoň teda v "mém" světě) opravdu nechodí.

bertoldina
30. zář 2022

@merope Nezabavitelna částka je pohyblivá, má na ni vliv víc faktorů. Navíc se dá v oddluzeni požádat u úpravu splátkáce, pokud splní podmínky...

michaela666
30. zář 2022

@merope Aha, no v situaci zakladatelky bych být nechtěla. Jsou na tom někteří i hůř, ale já i při šetření kde se dá bych to se 14 tisíci pro 4 nedala.

alubif
30. zář 2022

@merope tak v dnešním světě už existuje taková věc jako antikoncepce a pokud vím, že jsem ve finančním stavu, dělám vše proto, abych neotěhotněla. Nebo pokud už se to stane a vím, že z řidičáku nevyužijí, tak zajít to, že budu i s malým dítětem budu moct pracovat. Tohle patří takynk finanční gramotnosti.

dianemash
30. zář 2022

Pokud bude splátka insolvence již dána a vypočítaná tak,aby pokryla co měla,tak není důvod vám potom sebrat peníze navíc z brigády. Navíc se ta splátka počítá právě tak, abyste se zbytkem dokázali vyžít. Jasně,nebudete mít mega rezervu,ale těch pár let se to dá s uraženým opaskem vydržet. Pro děti se dá sehnat pěkné oblečení z druhé ruky, vařit holt levněji na více dní, hygienu kupovat tu levnější... Vydržet a za pár let budete rádi,že jste z toho venku.
Vaše první kroky by měly vést do insolvenční poradny,tam zjistíte mnohem víc, dneska už existujou i bezplatné, myslím že to zprostředkovává Člověk v tísni. Je to hodně běhání, chce to trpělivost,ale fakt do toho jít,nevyprdnout se na to.
V dnešní době není vůbec těžké spadnout do dluhové pasti,to bych neodsuzovala,hlavní je postoj k těm dluhům a snaha se jich zbavit.

emamaira
30. zář 2022

Tohle záleží, jak máte velké dluhy. Insolvence je tezka, ale trvá jen 5 let. Pokud byste jinak dluhy platili třeba 30 let, tak podle mě je lepší to vyřídit insolvenci. Navíc máte miminko, náklady malé a než půjde do školy, máte po insolvenci.
Nevím teď, jak je to s tou insolvenci na 3 roky, měla by byt snad od nového roku.

merope
30. zář 2022

@alubif Ano, pokud už se stane, tak to tu zakladatelka řeší a chce jít na brigádu a manžel nechce ani slyšet a to nabízí, že na ni bude chodit sama - což je přesně to, co je špatně, ne že mají dítě. BTW v 9 měsících dítěte se ve světě pracuje už dost běžně, v Anglii má žena nárok na delší podporu jen pokud v roce dítěte nastoupí do práce (ale zase tam mnohem víc a líp funguje podpora částečných úvazků a podobně).

Jinak co mě napadá je, zda by to opravdu pořešila brigáda bez insolvence, pokud i s tou insolvencí by to bylo těžké vyjít.

merope
30. zář 2022

@bertoldina Díky, to jsem netušila. Ale ono se to asi docela měnilo + je možná dost rozdíl, zda se o insolvenci žádá v situaci, kdy by to rodina skoro uhradila, ale ne úplně - a kdy to opravdu nemá šanci uhradit vůbec. Pravdou je, že já bych v podobné situaci prostě zašla do té poradny se poptat.

kocvarovas
30. zář 2022

@tasimia jasně, ale jestli sis všimla, ke konci jsem řekla, že když už je mají tak dobře, ale jak se k tomu staví ten chlap.. Brigáda nepřipadá v úvahu a cigára si neodpustí.. Při dnešní ceně cigaret..

lencaa11
30. zář 2022

@terkaterka31 šla bych do Insolvence za 5 let by stě měli klid a myslím že je to taková větší jistota že by se to dalo zaplatit 30% když to zvládnout ženy na rodičáku platit stim že mají třeba darovací smlouvu tak proč ne vy a když budete mít exekuci tak to je horsi můžou přijít domů atd tak se na 5let v něčem člověk uskromni kolik lidí je dneska v insolvenci ano sice to není růžová procházka ale zas na druhou stranu zašla bych do poradny a poradila se nebo najít si na netu kdo se tím zabiva a on vám poradí ...

krisstina93
30. zář 2022

A co chceš slyšet? Brigádu nechce, insolvenci nechce, tak je to pak těžké no. 14k není zas tak málo, jsou rodiny co si musí vystačit s menším rozpočtem. Mohl by třeba začít tim, že přestane kouřit, hned je pár tisíc doma. Jenže když máš líného a sobeckého chlapa, tak těžko něco uděláš no.

klokanka31
30. zář 2022

@alubif V první řadě by se měl postarat chlap o finanční zabezpečení rodiny. Můj mi taky pořád říká že může chodit na přesčasy když budu chtít.

alubif
30. zář 2022

@klokanka31 tak zadlužili se oba. Nevím v jaké době žiješ, ale dnešní doba už není o tom, chlap vydělává, žena pečuje. To je jen česke štěstí, že stát umožňuje ženám být doma 3 a více let. Ve světě ženy pracují třeba už od půl roku dítěte... Ale pokud vím, že to finančně nezvládneme jako rodina, být doma s dětmi je potřeba jít prostě do práce a ne to řešit půjčkami.