Ahooj holky, sem asi úplně blba. Vsude ted vyskakuji články, že prijde těžka inflace a přijdeme o peníze i ty co mame v bance uložené.
Máme s manželem finanční rezervu na běžném účtu.
Chceme ji mit k dispozici kdykoliv potřebujeme, proto jsme nevolili stavebko atd.
Znamená to, že za par měsíců mi z castky co tam mame seberou peníze (priklad z 50000 mi vemou penize a budu tam mit treba jenom 40000)? Nebo co to vlastně znamená? Děkuji za odpověď.
O peníze, které máte na účtu, nepřijdete, pořád tam budete mít 50 000,-- Kč. Ale míň si za ně koupíte, věci budou dražší,
Souhlas s výše uvedeným, jen bych dodala že inflace je běžná, jen vzhledem k situaci bude zřejmě vyšší. Bude prostě dráž.
@kakamila12 díky moc všem 🙏myslela jsem že budem muset vybrat peníze a nechat je pod "polštářem" 🤣
@susususs proto si spousta lidí dává peníze na účty, které jsou aspoň trochu zhodnocene, aby inflace nebyla tak výrazná. Doma pod polštářem by to bylo stejné a ještě by hrozilo, že vás někdo vykrade ...
@susususs Ahoj. Inflace se vyjadřuje v procentech, to znamená, o kolik peněz přijdeš, když je inflace xxx %.
https://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/
Tady je to vidět.
Když je inflace 3%, prostě ztratíš 3% ze svých úspor, normálně bys za 100,-kč měla něco, ted na to potřebuješ 103,- kč.
Na úspory je fajn bud investice - do nemovitostí, do zlata - nebo třeba i stavebko, kde se míra inflace umoří příspěvkem od státu.
Doma nic nenechávej, je to riziko.
@berenika39 děkuji 👍
@amazonkajanik děkuji 😊
To znamená, že za těch 50 000 si příští rok zakoupíš méně než letos. Nominální hodnota ti zůstane, bude to pořád 50 000, věci budou dražší, mohou se i zvyšovat příjmy, tím pádem peníze ztratí na ceně.