Ahoj holky,
jsem docela na vážkách tak mi tu snad poradíte. Přiznávám, že je to pro mě momentálně trochu (no asi vlastně hodně) neaktuální téma jelikož je svatba v nedohlednu jako nějaký přítel :D
Mám na sebe psanou hypotéku a jsem jediný vlastník bytu. Co když se za pár let rozhodnu vdát a za dalších pár let se budeme rozvádět? Jak je to s tím, že budu muset vyplatit (budoucího) ex-manžela z mého bytu, reps. z mé hypotéky, protože se předpokládá, že jsme se na jejím splácení podíleli společně?
Vím, že je to hodně vzdálená budoucnost a plno lidí mi říká, proč teď přemýšlím o rozvodu když nemám ani přítele (no pravda) :D ale, asi mám ráda když o věcech vím dopředu a můžu si všechno pořádně promyslet a mít to trochu pod kontrolou 🙂
@vejik85 ono je jedno, že ju teraz platiš "ty", myslím, že je to stále brane ako SJM, pretoze ste manzelia a uz to teda platis z vasich penazi. Ale byt je v kazdom pripade tvoj, ked si bola vlastnik uz pred svadbou. 🙂
@kacca11 presne tak.
@kacca11
@myjusiatko Ale přece SJM se nabývá až u věcí získaných po svatbě... a já byt získala před...ale tak ono je to jedno, já to mám za rok splacené 😀 a o rozvodu fakt neuvažuji 😀DDD
Jo to je ono holky. To je to co jsem tak uplně nechápala... výplaty se tedy považují za SJM a cokoliv se z nich tedy za manželství zaplatí se považuje za společné a je jedno jestli to šlo z mého nebo jeho účtu, prostě to je pak "naše".. To je lepší se nebrat dokud to nesplatím :D
A ještě kolega, když má hypo na barák a bydlí u něj přítelkyně, která si u něj nechala zařídit trvalý pobyt.. Té on nic v případě rozchodu nemusí dát, nebo jo? Ona se taky přeci podílí, platí mu nějakou částku (nevím co přesně) a pak tedy případně skončí s holou zadnicí?
@jenny_92 to je na jejich dohode, ale jestli mu neco dava, tak mu v podstate iba plati najom. Trvaly pobyt nezaklada narok na nic.
@jenny_92 úvěr i byt je na tvé jméno, a tedy je to nabyté před manželstvím, a nespadá do sjm. Jiná situace nastane po svatbě, ale jen pokud budeš s úvěrem hýbat (např. Refinancovat), protože to by potom musel v úvěru figurovat i manžel. Do sjm spadají jen věci nabyté během manželství. A existují i předmanželské smlouvy, že 🙂
@letadlo13 to, že si bere úvěr za svobodna znamená, že v případě rozvodu nebude exmanzel muset úvěr splácet společně s ní nebo na něj nemůže kvůli neplacení toho úvěrů přijít exekuce. Ale peníze, které se splácí, jsou sjm, tedy v případě rozvodu může chtit manžel vyplatit.
Predmanzelske smlouvy toto mohou ošetřit, ale i nad nimi stojí zákon, takže ne vždy jsou vymahatelne.
@jenny_92 Já teda přesně nevím, pro mě je rozvod, asi jako pro vás svatba, ale hypotéku jsem si brala za svobodna, poté jsem se vdala, ale i poté splácím hypotéku sama... tím se předejte, že by se pak muselo něco řešit, kdyby se něco stalo 😉 ale je pravda, že já mám hypotéku jen na 6 let, tím pádem, za dva roky bude vše splacené