Hypotéka v těhotenství, bude s tím mít banka problém?

dada_88
29. únor 2016

Holky prosím o radu, líbí se nám baráček, který má jít v dubnu do dražby (byl exekučne zabaven) a my bychom se rádi dražby zúčastnili a nejlépe ji i vyhráli 😀, takže se chceme sejít s bankovním poradcem a hypotéku si nechat před schválit, ale trochu se bojím, aby nebyl problém, že jsem těhotná (budu začínat 6měsíc), myslela jsem, že bych to zkusila ututlat před bankou, ale prý se chodí na prohlídku k doktorovi a ten jim to určitě napíše, že jsem těhotná...Nevíte, jak velký problém by s tím banka mohla mít??Půjčit bychom si chtěli v případě, že by se dům vydražil za rozumnou cenu a i s rekonstrukcí počítáme tak do 2mil. s tím, že nějaké prostředky máme svoje a o to bychom si půjčovali méně..

Děkuji předem za odpovědi 😉

ivcan124
29. únor 2016

V první řadě záleží na platu manžela a za druhé přiznat těhotensví je pro vaše dobro! Dostane takovou půjčku, kterou jste schopni spácet i v době, kdy vy budete na mateřské.

roooza
29. únor 2016

@dada_88 Čauky 🙂 Já jsem si hypotéku brala cca před dvěma lety, na prohlídce u doktora jsem určitě nebyla, ani nechtěli žádný posudek zdravotního stavu. Jediné, co by mohl být problém, pokud si na neschopence je doložení příjmů. Dokládala jsem příjmy od zaměstnavatele za poslední minimálně tři měsíce. Jinak bych v tom asi problém neviděla, ale asi taky záleží do které banky byste šli. Já mám Unicreditbank a za mě spokojenost. 🙂

martsla
29. únor 2016

Banku to nezajímá🙂 chtějí jen příjmy za poslední rok a zda nejsi na nemocenské.... Já byla v 7. měsíci a nikdo nic neřešil.... K závěrečnému podepsání jsem dokonce jela až po porodu... Snažte se to stihnout než budeš na rodičáku....

veruska007
29. únor 2016

@dada_88 My mámě úvěr ze stavebka, na těhotenství se mě nikdo neptal, u dr. jsem nebyla. Myslím, že úvěr do 2 mil. pro banku není takové riziko, navíc předpokládám, že budete muset ručit nějakou nemovitostí minimálně ve stejné ceně. Mmch, pokud má partner stabilní výdělek, tak ty dva miliony by mu možná půjčili i bez Tebe 😉.

dada_88
autor
29. únor 2016

@roooza
@martsla :normálně chodím do práce, takže příjmy za poslední 3měsíce by neměl být problém a od vydražení většinou bývá měsíc na zaplacení nemovitosti, proto si budeme muset nejspíš hypotéku před schválit, jinak bychom v případě vydražení a nezaplacení do určené doby asi přišli o jistinu, kterou jim tam musí člověk poslat, když do té dražby chce jít a to bychom opravdu neradi.. 😠

dada_88
autor
29. únor 2016

@veruska007:no to si taky říkám, chceme, aby nemovitost stála max. do 2 milionu i s případnou rekonstrukcí, ale něco svého máme, takže bychom si celé 2mil. půjčovat nemuseli..

veruska007
29. únor 2016

@dada_88 My si taky brali 2.000.000,-, splácíme na 25 let. Tehdy jsme museli ručit oba, ale dnes už by to dali i manželovi samotnému. Jinak ta cena je super! U nás je za to tak 2+1 na betonovém sídlišti.

leniczka23
29. únor 2016

Prohlídku? To určitě ne. Banku to nezajímá jestli si těhotná, klidně to ututlej..🙂 Pokud víte a máte spočítané že v pohodě, což na dva miliony je menší splátka než leckterý nájem.. Takže bych nic neřešila a šla do toho. Naopak bych to spíš vyřešila teď, dokud nejsi na rodičáku..

junkka
29. únor 2016

Já byla OSVČ, chtěli příjmy za poslední dva roky, jinak těhotenství nikoho nezajímalo. Je pravda že manžel má vyssi plat, ale dali by nám hypo i tak, jen třeba menší.

jamia
29. únor 2016

Lékařská prohlídka kvůli hypotéce? To slyším prvně, a to už hypotéku mám. Bance do tvého zdravotního stavu ani těhotenství nic není.

ivcan124
29. únor 2016

@jamia Lékařskou prohlídku jistě dotyčná absolvovat nemusí. Ale ve chvíli, kdy je těhotná a bude nějakou dobu doma za takové peníze, tak to jistě banku zajímá, protože není výdělečně činná. A půjčí jim pouze tolik, kolik jsou schopni splácet. Takže pokud řekne, že cca 3 roky bude na MD, je jí to k výhodě. Nebo se taky může stát, že jim banka půjčí jako kdyby oba chodily do práce, ale ona bude na mateřské a manžel to neutáhne. Lidi jsou samá exukuce a potom se diví 😲

dada_88
autor
29. únor 2016

@veruska007:no bydlíme v paneláku a už mi hrabe ze sousedů, takže jak jsem nechtěla jít mimo Prahu (jednou jsem mohla jít do bytu po babičce až babi nebude, což je taky v paneláku, takže jsme šli do nájmu, že si nebudeme brát hypo..) , ale to bych ty sousedy musela asi postřílet, takže čekáme, zda se něco neobjeví..a teď se objevilo toto,je to sice šílenej squat a ani nevíme, jestli se nám to podaří vydražit a případně za kolik a když tak je to na komplet rekonstrukci, což připadá opravdu v úvahu jen v případě, že bude cena přívětivá..tak uvidíme, v tomhle prokletém pronájmu už být nechceme 😖 ☹ a za zkoušku nic nedáme.. 😀

kacca11
29. únor 2016

Nevidim duvod to pred bankou tajit. Banku tehotenstvi nezajima, zajimaji ji prijmy, nemocenska, materska a pripadne rodicovska. Urcite ale o tehotenstvi nelzi, je to poruseni smlouvy, pokud byste ji uzavreli. Prohlidka se neabsolvuje, ale zdravotni dotaznik je povinny a musi byt vyplnen pravdive.

dada_88
autor
29. únor 2016

@ivcan124:já bych si taky ráda půjčila jen tolik, aby případná splátka byla tak 7-8000tisíc na 30let klidně, což se snad utáhnout dá i při mateřské (švagrovci to tak mají a zvládají to), navíc budu mít jednou nějaký příjem z pronájmu babiččínýho bytu, do kterého jít nechceme, tak to snad tak hrozné nebude..třeba ale do hypo na 3mil. bych nešla 😠 bála bych se, že nebudu zvládat splácet..

jamia
29. únor 2016

@ivcan124 Já ani nevím, jestli to může banka nějak legálně zohlednit, když se dokládají příjmy zpětně, navíc na dva miliony není tak těžké dosáhnout. Já jsem se pozastavovala nad tou lékařskou prohlídkou, že nic takového zakladatelku nejspíš nečeká 🙂

somalicats
29. únor 2016

@ivcan124 Jenomže banky neřeší, co bude, ale řeší aktuální situaci. Takže dokud není dítě na světě, tak pro banku neexistuje. Banky spočtou a rozhodnou, jestli má dotyčný dost prostředků na to splácet požadovanou výši hypotéky (nebo navrhnou nižší), ale rozhodně neberou v potaz těhotenství. Ostatně na to není ani kolonka v těch formulářích 😀.
Zodpovědnost za splácení mají žadatelé o půjčku. A je na nich, aby si spočítali, případně se poradili, pokud to sami nezvládají, jestli budou schopni splácet i v případě výpadku příjmů. Ono nejde jen o MD/RD, ta žena má alespoň nějaký příjem. Ale jeden z nich může kdykoli během splácení třeba dlouhodobě onemocnět, nebo přijít o práci, a pak už je výpadek příjmu citelnější.

miskuli
29. únor 2016

Ahoj, dělám hypoteční poradkyni, jestli chceš, napiš SZ 😉

barasrotyrova
29. únor 2016

@dada_88 ahoj, pozadavek na zhodnoceni zdravotniho stavu k ziskani hypoteky registruji tak dva roky zpet (pracuji jako zdravotnik), ale myslim, ze to nechteji banky, ale spis pojistovna u ktere se zrizuje zivotni pojisteni apod. Ale take ne vsechny. Ja mam k hypotece pojisteni Allianz Mercury a nic po mne nechteli. Banka se tenkrat zajimala jen o moje prijmy cca pul roku zpatky, to same i pri refinancovani.

junkka
29. únor 2016

@kacca11 já a ani manzel jsme teda zadnej zdravotní dotazník nevyplnovali 🙂

kacca11
29. únor 2016

@junkka ja i manzel ano.

ivcan124
29. únor 2016

@somalicats Ve zkratce řečeno: Je výhoda ale pokud toto oznámí. Každopádně to už jsem psala.

veruska007
29. únor 2016

@dada_88 My jsme teda žádný dotazník nevyplňovali, ani já, ani manžel. V době, kdy jsem žádali o úvěr, jsme mimčo nečekali, ale úvěr máme na 25 let a každému soudnému člověku je jasné, že v průběhu splácení budeme mít děti 😉. Neměla bych z toho opravdu žádný strach.

soleilll
29. únor 2016

@dada_88 Je rozumné, že si chcete vyřešit financování koupě domu ještě před jeho dražbou a být připravení.
Pokud budete řešit financování přes ověřeného fin. poradce, určitě mu o těhotenství řekni. Měl by vám doporučit jen ty banky, které půjčují i párům, kde je partnerka těhotná/na mateřeské nebo rodičovské. Většina bank k tomu má specifický postoj - např. uzná ti jako příjem maximálně jen redukovanou částku rodičáku, i když bys pobírala maximum. (Konkrétně já musela před 4 -mi lety u mBank podepsat papír, že budu pobírat rodičák 11500,-/měsíčně.) Každopádně tě žádná banka nepožene k doktorovi, ale většinou mají v podmínkách, že pokud zatajíš zásadní skutečnosti, můžou smlouvu vypovědět (nebo něco obdobného).
Pokud by byla hypotéka jen na partnera, nemusíš to řešit.
Každopádně si dobře spočítejte, na jaké splátky budete reálně mít, když zůstaneš s dítětem doma a klesnou vám příjmy.

junkka
29. únor 2016

@kacca11 fakt? Tak asi záleží na konkrétním bankovním ústavu. Máme u spořky, paní se ani neptala na nic ohledně těhotenství, už jsem měla velké břicho. Jen před podpisem se ptala co čekáme a popřála hodně štěstí a tím to skončilo 🙂

zuzineckah
29. únor 2016

@dada_88 na prohlídku k lékaři? Cože? 😀

blanka.k
29. únor 2016

@dada_88 Ještě pozor na stav domu a kde budete žádat - jsem zjistila, že některé banky nepůjčují na starší domy (i když samozřejmě mají cenu takovou za jakou se prodávají), např. Sberbank, Reifka - nám to nikdo neřekl, ani v bance, ani poradkyně, ale realiťák, a pak jsme řešili co s tím 😅 Samořejmě jsem dávno předtím měli potvrzení, že nám půjčí XX, ale na toto nás nikdo neupozornil, až odhadce 😅

aaa
29. únor 2016

Dostala jsem hypoteku v sestem mesici bez problemu. A to jsem byla sama, bez partnera. Poradce mi vse vyridil behem cca deseti dni, byla jsem jen podepsat papiry a to, ze jsem tehotna nikoho nezajimalo.

axlaranda
29. únor 2016

@dada_88 na prohlidku se nechodi, u me banka volala do uctarny jestli tam nevi, zda planuju tehotenstvi (byla jsem 25tt) a ucetni delal blbyho, ze o nicem nevi 😀, oni se na to ptat nesmi, ale zkouseji to, parchanti

miskuli
29. únor 2016

Holky, každá banka to má jinak. Na prohlídky se opravdu nechodí, ale banky můžou zavolat zaměstnavateli a ověřit si příjem, no a ten když řekne, že jste těhotná, je problém...

miska_teplaky
12. pro 2017

@dada_88 Já myslím, že těhotenství může být bance jedno, hlavně když bude někdo (kdokoliv) platit. Viz. třeba i případ, který se nedávno řešil na FB, kdy si holka těhotná a sama vzala hypotéku napůl s mámou. Chudák holka za to dostala na Facebooku čočku, že je nezodpovědná.