Hypotéka u dřevostavby stavěné svépomocí. Nevíte o nějaké bance?

lagerthaa
25. lis 2019

Prosím nemáte některá tip na banku, která dá hypotéku na dřevostavbu která je stavěna svépomocí? Naše původní má problém a bere jen dřevostavby dodané od certifikované firmy.

katka_nedo
26. lis 2019

@lagerthaa To jako,ze uz mate dum hotovy a budete refinancovat?Nebo chcete stavet a banky Vam nepujci na svepomoci?

katka_nedo
26. lis 2019

@lagerthaa Urcite bych svepomoci byla opatrna.My jsme puvodne o drevostavbe uvazovali a jde to,ze firma Vam postavi hrubou stavbu a Vy si udelate zbytek sami.Ale my jsme diky bohu ten hnus nakonec zavrhli.Vyhoda teto stavby je akorat rychlost.Jinak nic moc.Je to predrazene

merope
26. lis 2019

Unicredit? Ta chtěla jen certifikované firmy. Jinak mě napadá Komerční banka, ale jen pozor - dokud je koupený materiál, tak jsou to "utracené peníze", ale nikoli peníze prostavěné, tak ideálně po dobu stavby mít jinou zástavu nebo krátkodobě půjčenou hotovost z rodiny (pokud tedy nechcete půjčovat jenom maličko).

merope
26. lis 2019

Ale co jsem na MD, tak jsem z toho tak šíleně vypadla, že mé nápady už nemusí být realitou ☹.

tervi
26. lis 2019

@lagerthaa Hypoteční banka, tam to před lety šlo.

karla2015
26. lis 2019

@katka_nedo ja v drevostavbe uz nekolik let bydlim a jsem spokojena.

katka_nedo
26. lis 2019

@karla2015 To je na kazdem,co se mu libi.Pro me to neni dum.Dum se ma postavit a vydrzet klidne 300let.Tohle zvlast dneska kdyz se sidi to vysouseni dreva atd je proste dost draha vec oproti zdenemu domu

llluckaaa
26. lis 2019

Zkus se zeptat na modré střeše, tam máš větší šanci. My stavěli zděný svépomocí s Hypotečkou, ale to nepomůže ☹

lagerthaa
autor
27. lis 2019

@tervi
@llluckaaa
@katka_nedo
@merope
vzali jsme si hypotéku u hypotéční banky, zaručili jsme se bytem tchyně a současně naší stavbou, s tím že až bude hotová, tak z toho vyvážeme ten byt tchyně. Měli projekt a všechno, hrubou stavbu nám udělala firma, ale ne certifikovaná, podle nich. Podle mě je daleko kvalitnější, než kdyby nám to certifikovaná firma postavila jako skládačku. Je to normálně zkolaudované. No a teď je s tím problém. A nemůžeme ručit bytem tchýně ručit 30 let.... Zatím jsme to zkoušeli jen u jedné, ale podle odhadce to bude všude podobné. tak jsem právě chtěla vědět jestli to už někdo zkoušel jinde.

merope
27. lis 2019

@lagerthaa Jo, "oblíbený" problém - nic není problém, dokud něco nepotřebujte. Teď z toho ten byt teda asi stejně nevyvážete ☹. Hypotéka se dá refinancovat cca rok před koncem fixace (dle banky), do té doby se vše ještě desetkrát změní. Doporučuji se tedy začít starat tak rok a kousek před koncem fixace a snad najdete banku, co to vezme. Resp. to budete mít asi hotovo, nebude to novostavba, nebude tam "vidět", kdo to stavěl a tak. Takže by to ten odhadce i mohl odhadovat jinak. Držím pěsti, případně se klidně ozvi, můžu se u nás ve firmě poptat metodiků a třeba i dohodit nějakého kolegu, co bydlí někde poblíž, že by pomohl, kdybys chtěla.

biedronka10
27. lis 2019

@katka_nedo zadny novy dum ti dneska nevydrzi bez oprav 300 let, to uz je vzhledem ke kvalite materialu utopie. Spousta lidi co si mi stezovali musi po 10-15 letech zacit rekonstruovat drobne opravy a pak se to zacne sypat.

llluckaaa
27. lis 2019

@lagerthaa Aha, to vypadá, že vám odhad nemovitosti vyšel nižší, než je potřeba. Z pohledu banky je potřeba mít dostatečné zajištění úvěru, u hypoték se to bohužel v posledních letech z přísňovalo a co by prošlo dřív, teď už neprojde. Jak vám vychází LTV?
Odhadce zajímá všechno možné, takže se vám pravděpodobně do stavební dokumentace bude chtít podívat, obzvlášť, když je to novostavba, ale je možné, že jiný to nacení víc než tento. Nemáš představu, jak se pohybuje odhadní cena podobných domů ve vaší oblasti?
My máme novostavbu taky od odhadce dost podceněnou proti tržní ceně, ale většinou to dávají níž.

lagerthaa
autor
28. lis 2019

@llluckaaa odhad je v pořádku byl vyšší už když tam byl odhadce i v půlce stavby. Problém je že je to dřevostavba ze slámy a hlíny a oni mají asi problém s tím že by v případě prodeje se o tu nemovitost zajímalo málo lidí nebo nevím ale konkrétně měli problém s tím že mají v tabulce dřevostavby pouze od certifikovaných firem

merope
28. lis 2019

@lagerthaa Tam nejde o to, jak to přesně vypadá, to řeší odhadce, ale že prostě metodika říká, že dřevostavby pouze od certifikovaných firem a hotovo.

llluckaaa
28. lis 2019

@lagerthaa Zkus se pozeptat na té modré střeše a zda to někdo řešil, třeba tady je starší diskuze http://www.modrastrecha.cz/forum/financovani-sf... a určitě půjde obnovit. Jinak asi budeš muset obejít ostatní banky a zjistit si to osobně, poptat se na refinancování hypotéky se zástavou dřevostavby postavené svépomocí. Refinancování zkolaudovaného domu je jednodušší než financování výstavby.
Jen teda nechápu, proč s tím dělají móresy až teď, to přece věděli už předem, že to bude svépomocí, ne? Když to nemají v tabulkách, tak to tam určitě neměli ani v době, kdy schvalovali úvěr a nemělo to projít přes úvěrovou komisi.

zelenaesmolda
28. lis 2019

@lagerthaa
neni to spis otazka na financniho ci hypotecniho poradce nez na maminkovske forum?

llluckaaa
28. lis 2019

Jinak teda u UniCredit máš taky smůlu, dřevostavby svépomocí neberou jako zajištění, mají napsané ve své metodice https://www.unicreditbank.cz/content/dam/cee202...

tereskacz
20. kvě 2020

za mě rozhodně NEDOPORUČUJI Unicredit. Velmi špatná komunikace. Chtěla jsem rozšířit hypo. Poradce nebere telefony, neodpovídá, pak řekl, že podle odhadce a 2 měsíce se nic nestalo. Chtěla jsem proto refinancování před koncem fixace. Dle CNB si mají účtovat pouze účelně vynaložené prostředky a nautovali si 60tis a do nich započítali ušlý zisk z úroků.🤥

merope
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
24. kvě 2020

@tereskacz Pozor, UCB si nesmí účtovat nic navíc oproti tomu, co říká zákon. A divila bych se, kdyby to dělali. Jsou tam limity, co smí a nesmí dělat.

Ale to nic nemění na tom, že UCB je pro tento případ určitě nevhodná, protože dřevostavbu ze slámy a hlíny prostě nevezme.

tereskacz
24. kvě 2020

@merope já chtěla ručit bytem. A ano oficiálně na oficiálním dokumentu mi vycislily 60tis Bc. Úzlych uroku

merope
24. kvě 2020

@tereskacz Jo, teď to čtu znovu pořádně - zrovna při refinancování je ten zákon dosti vágní a tak si banky účtují ledacos (kdyby to bylo z důvodu prodeje, tak je to max 1% a max 50.000). A neuvádíš, kolik činila ta částka celkem.

Ale ano, UCB je jedna z těch, co mívali poplatky za předčasné splacení vždy mezi těmi vyššími.

tereskacz
25. kvě 2020

@tereskacz 60tis/ 4% z dlužné castky