Ahoj, zajímá mě zkušenost těch, kteří mají hypotéku…
Chtěli bychom si vzít hypotéku a koupit baráček za 3 500 000 Kč, momentálně v něm bydlíme, ale jsme v nájmu a majitelka nám nabídla odkoupení. Jsme mladý pár a našetřeno máme 300 000 Kč, v osobním vlastnictví mám chatu i s pozemkem v hodnotě 1,5 milionu. Baráček je „dvougenerační“ a nově zrekonstruovaný… Naše horní část má 4+1 a spodní část je velká 2+1 - bezbariérový. Do spodního bytu bychom chtěli dát rodiče… Takže bychom měli 4 příjmy, zajímalo by mě, zda jde ručit domem či chatou nebo obojím a co se vyplatí víc. Do budoucna ( v blízké budoucnosti) bych chtěla chatu prodat a splatit část té hypotéky, tak mě také zajímá po jakou dobu se ručí tou nemovitostí, abych neručila tou chatou a pak ji nemohla kvůli ručení prodat. Předem děkuji za Vaše zkušenosti i rady.
Kupujete dům v hodnotě 3,5 mil a našetřeno máte "jen" 300 000 Kč, to není bohužel ani 10 %, takže bude nutné ručit chatou i domem. Chatu můžete vyvázat prakticky kdykoliv, pokud alespoň část peněz z prodeje vložíte do hypo (banka vám určí jakou částku, aby bylo zajištění barákem dostatečné). Ale vyvázání nemovitosti může být spoplatněno nebo ho banka mimo období změny fixace nemusí umožnit.
Pokud chcete prodat chatu, je možné jí prodat hned a vzít o to menší hypo? Bylo by to jednodušší.
Příjem se bude počítat jen lidí, co jsou vázaní na hypo. Nezáleží na tom, kolik jich bude žít v nemovitosti.
Ahojte a ja mam dotaz. Do budoucna uvazujem o necem podobnym. Me zase zajima... Da se rucit puvodni nemovitosti, tu ale neprodavat? Myslim jako rucit bance, ale neprodavat ji. Budeme chtit do neceho vetsiho a uvazujeme s tim mensim bud nechat jako chalupu nebo pronajimat. Diky za info.
Nej by bylo prodat tu chatu nyni, mit penize z toho a brat si cca polovicni hypoteku, kterou banky daji. Ty pak platíš jen dan z prevodu nemovitosti 4 %, za ten barak. Peníze z chaty pouzijes na koupi domu. chata se ti bude pekne blbe vyvazovat, teda v zavislosti na bance, ale vubec bych ji do zastavy nedavala, nepujde treba vyvazat a neprodas ji. S vecnym bremenem - zastavnim pravem ani prd. Moje rada: prodat chatu, klidne i lehce pod cenou, nechst si treba 100000 na pripadne vedlejsi vydaje a vse ostatni vrazit do domu.
Jinak to vetsinou lze tak, ze muzete rucit 4 osoby bud jako dvoji manzele nebo pritel+pritelkyne a do toho vstoupi pristupitel rodice, kdyby neco nevychazelo...vim to proto, ze jsem to tak bohuzel musela udelat, abych napravila chybu, kterou jsem udelala s koupi domu. Abych vyvazala byvaleho přítele, museli mi na rok pristoupit do ruceni rodice, nez jsem to refinancovala.
@giggi92 jde rucit obema nemovitostma a casem jednu vyvazat(ale musis pak splnit podminky banky) za vyvazani mimo fixaci se plati (u RF je to treba 2% a to min 5 a max 10 tis.). Pri vyrazeni jedne nemovitosti se dela uplne nova smlouva. Pokud by byly jako dluznici i vasi rodice tak pocitejte s tim, ze bude omezena doba splaceni, protoze se bere vek nestarsi osoby.
@giggi92 Ahoj, tady jsou celkem srozumitelně popsané základní podmínky pro získání hypotéky. https://www.banky.cz/podminky-hypoteky/ Pokud byste ručily jen domem, jež je oceněný na 3,5 milionu a máte našetřených "jen" 300 tisíc, tak byste hypo neměly dostat (ale co vím, tak to některé banky obchází různými způsoby). Pozor na to, že cena, za kterou dům kupujete (3,5 milionu) může být vyšší než odhadní cena nemovitosti, který určí odhadce banky. Řešením je zastavit ještě tu chatu a to už byste na hypotéku dosáhli. S prodejem to pak bude složitější, banka může dělat ofuky a počítejte s tím, že vás to bude stát nějaké poplatky. Lepší řešení mi přijde tu chatu prodat už teď a vzít si menší částku hypotéky. Nevím, jaké máte příjmy, ale pozor na to, že se musíte vejít do doporučení ČNB - Podle nich smí být hypotéka maximálně devětkrát vyšší než váš čistý roční příjem. A výše splátky nesmí překročit 45 % čistého měsíčního příjmu. Pokud byste byli na hraně, můžete s rodiči uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí o podnájmu, určitě výši, kterou vám budou platit, a to by se vám mohlo započítat do příjmů.
Pozadejte o pujcku stat(pujcuji 1,2mil s 1% urokem mladym do 35let,viz statni fond pro rozvoj bydleni nebo tak nejak).k tomu si dejte hypoteku.pokud muzete rucit 2 nemovitosmi nemel by to byt problem(chatou rucit statu a domem bance)...
@giggi92 pokud budeš ručit chatou, dostaneš od banky lepší podmínky, než kdybys ručila jen tím domem, co kupuješ. Jakmile se dostaneš splacenou částkou na alespoň 20% hodnoty domu a když ti bude zrovna končit fixace, tak chatu normálně vyvážeš z ručení a můžeš jí prodat. Myslím, že startovní pozici máš díky té chatě a našetřené hotovosti celkem dobrou.
Jestli ma chata hodnotu 1,5 mil tak s ni samotnou stejne rucit nemuzes, banka bude chtit neco v hodnote hypoteky. Tedy ten dum. No a pak kvuli pripadnemu prodeji nedava smysl rucit i chatou