Předem se omlouvám za anonym, ale jsou tu známé a nechci, aby se tato zpráva dostala, kam nemá.
Řešíme v rodině nemilou věc ohledně nemovitosti. Stručně. V roce 1997 koupil manžel se sestrou pro jejich mámu dům. Manžel zaplatil 600 tis., sestra 250 tis. Sestra žije téměř 40 let v zahraničí, má tam velký byt a podnikání. Teď jsme se dozvěděli, že máma loni přepsala dům na manželovu sestru s argumenty, že manžel má dům a kde bydlet a tak aby i jeho sestra tady měla zázemí, až tu jednou máma nebude. Sestra samozřejmě do Čech nechce a počítá s tím, že dům obratem prodá, až jednou máma zemře. Manžel je z toho momentálně dost ve stresu a rád by po sestře, aby vyplatila jeho část, ale nevíme, jak ji vypočítat, kde dohledat nějakou relevantní informaci. Zhodnocení / znehodnocení peněz na základě inflace nehledáme.
Dá se někde najít nějaký index vývoje cen nemovitostí od roku 1997 do letoška nebo alespoň do loňska? Jediné, co jsme našli je 1998-2020, kde je zhruba 270% navýšení, ale vzhledem k ceně nemovitostí by to mělo být nejspíš víc. A samozřejmě počítáme s tím, že manžel nic nedostane - tak to téměř jistě dopadne.
Děkuji.
No, pokud už dům máma na sestru napsala, nemá podle mě na vyplacení nárok. Ale nasraná bych byla taky, o tom žádná.
No, zhodnocení nemovitosti zjistíš jedině tak, že necháš udělat aktuální odhad. Ale proč to dělat, stejně záleží na tom, zda muži bude chtít sestra něco dát nebo ne. A jinak tedy žádat ji teď o vyplacení mi nepřijde zrovna rozumné, máma tam ještě bydlí, sestra z toho nic nemá, když někdy, tak bych to řešila při prodeji domu.
Tak pokud už to ,že ho koupili společně nemají nějak soudně ověřené,tak myslím že má manžel smůlu. Dům je matky ,ta ho připsala ba dceru a vy s tím nic neuděláte
Manžel udělal chybu už v roce 1997 kdy si nesepsal se sestrou smlouvu nebo si měl část domu nechat napsat na sebe . Tvůj muž dům nekoupil, ale matce dal peníze jinak by byl majitelem. Je někde dokument o tom ,že těch 600tis dal matce na nákup domu ? Matka musela při koupi nemovitosti prohlásit kde peníze na koupi vzala . Zhodnocení bych neřešila, ale nechala udělat aktuální odhad a zkusila kontaktovat sestru zda má řešení. Jen pro příklad, náš dům měl hodnotu v tom roce asi 1,5mil a teď má asi 6mil ,ale v tu dobu se do něj dal další 1mil na rekonstrukci.
Chce to vysloveně odhad celé nemovitosti (dům a pozemek), nejde to jen vynásobit nějakým koeficientem, protože každá nemovitost různě po ČR roste jiným tempem. Jednodušeji se to dá udělat porovnávací metodou - podívejte se, za kolik v okolí prodávají podobné domy, či v podobné obci, a od toho se odpichnete (velikost domu, stav, velikost pozemku, sítě apod... pak ještě cenu upraví).
Ach jo chudák máma 🙄 nejspíš jí ani nenapadlo, že tímto neuváženým krokem možná už napořád znepřátelí sourozence 🙄 ....nicméně jak se k tomu sestra staví? Jaký mají s manželem vztah mezi sebou? Jakou roli pro ní peníze a majetek hrají v životě? To jsou všechno faktory, které budou hrát velkou roli v tom, co bude dál....... každopádně fér by tady bylo rozdělit se s bratrem poměrově v případě toho, že sestra dům prodá 🤷
@hasara33 Nevím, jestli bych nazvala matku chudákem, když majetek přepsala na jedno dítě a druhému to nijak nekompenzovala. Přijde mi to nefér vůči druhému dítěti.
Pokud je nejaky zaznam o tom, ze ji ty penize dal, obratila bych se na pravnika. Je narok na vraceni daru pro nevdek, lhuta v tomhle pripade neni. Ze matka prepsala dum na dceru, ktera navic prispela min, neni fer, treba by to slo na tohle uhrat. Cenu domu stanovi odhadce. Pokud tohle manzel chce resit, tak bych se nejdrive poradila s pravnikem, nez rozhadam rodinu. Protoze tohle ji rozhada.
@levandule_k to chudák jsem měla dát do uvozovek, nemyslím to tak, že by byla chudák, ale zároveň si nemyslím, že by v tom byl zlý úmysl.....myslím, že to myslela dobře v tom, že syn tu má kde bydlet, ale dcera ne, tak by měla ten dům po ní s tím, že synovi to jistě vadit nebude, když má svůj dům..... jenomže si už bohužel neuvědomila, že takhle v případě rozdělení majetku mezi děti, přemýšlet prostě nemůže 🤷
@hasara33 Dcera má byt v zahraničí, má kde bydlet. Byt není méněcenná nemovitost. Spíš si myslím, že jí tou nemovitostí chtěla motivovat k návratu do ČR...
@levandule_k i to je možné 🤷
Tak zjišťovat můžete, co chcete, ale pokud nebude vůle že strany sestry, manžel nedostane nic. Bohužel. Ale chápu, taky bych byla naštvaná.
Všechno záleží na tom, jak se k tomu dostaví tvoje švagrová. Když nebude chtít, nemusí manželovi dát ani korunu a neuděláte a tím nic. Takhle ho prakticky vydědila a ani si to neuvědomila.
Zajit za pravnikem. Ale to mel udelat i tvuj manzel v roce 97.
@evaviki tak to je silná káva.... Chtít vrátit dar pro nevděk. Matka dům dostala a může si sním dělat co chce a zřejmě nějaký důvod proč to tak udělala má.
@hankapiiisek takový je zákon. Já neříkám, zda je to tak správně, neznám je,nevím,co se u nich děje, důvod jednání matky,neznám vztahy. Jen píšu možnost.
@evaviki zakon takový úplně není. Je tam lhůta rok od té doby co obdarovaný v uvozovkách ublížil.
Je tam lhůta rok,od doby,kdy se to dárce dozví Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později, do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce.
@hankapiiisek
@ilone není to rok od darování,viz předchozí příspěvek
@evaviki nikde nepíšu že to je rok od darování a upřímně pochybuju že toto by soud uznal a vrátil to. Chudák mamka jestli toto bude muset řešit. Děti ji koupili dům a je jen její věc komu ho dá.
@hankapiiisek tak znova,já nepíšu,že je to v tomto případě ok,protože o nich nic nevím. Takže to klidně může být tak,ze mama věděla, co dělá a udělala to schválně. Nebo zlto nemyslela nijak špatně. To nebudu posuzovat já. A ač se ti to nelíbí, je správné, že je tato možnost v zákoně a dokonce se to opravdu řeší na soudech. Mám známého, který několik takových případů dělal, proto o tom vím. Naštěstí jsem to řešit osobne nemusela.
@evaviki ano tato možnost v zákoně je, ale většinou se myslí na lidi kterým poté někdo ubližuje - fyzicky či psychicky je týrá, spáchá trestný čin v rodině atd
@hankapiiisek ne, není to jen o tom. Důvod může být i to,že to darovala dceři a na syna se vykaslala. Do dobrých mravů to spadá. A tím končím debatu, ptz to nikam nevede.
Zakladatelce držím palce, aby se rozhodla s manželem správně, protože to může opravdu skončit nehezky,kdyz by se šlo na soud.
@evaviki chudák matka. Tím končím debatu já a upřímně zakladatelce do toho moc není ač jde o jejího manžela. Pěkný den
Ale to by prece nejaky “dar” musel existovat. Pochybuju, ze uzavrel s mamou darovaci smlouvu.
Ja bych nejake zhodnoceni neresila. V tomhle pripade zalezi jen na sestre, jestli Vam neco da a kolik. Od matky mi to prijde dost nefer. Jeste bych brala, kdyby si ho poridila sama, ale kdyz ji ho manzel z podstatne vetsi casti zafinancoval, byla bych pekne nas…..