Dobrý den, je mi 26 let a mám takový dotaz na finanční rezervu.
Před zhruba měsícem jsem si pořídil nové auto za cca 450 tisíc (s tím, že jsem zaplatil 70% a zbytek budu splácet ještě 2 roky, cca 6500 Kč). Samozřejmě na to padla značná část mých úspor. Celou dobu jsem se potýkal s myšlenkou, zda na to nové auto takzvaně mám.
Na účtu mi po koupí zbylo zhruba 310 tisíc, plus na stavebním spoření mám asi 170 tisíc. Zdá se Vám to jako přiměřená rezerva vzhledem k mému věku? A nebo jsem si měl raději nové auto odpustit a koupit něco levnějšího a ojeteho? Přeci jen člověk nikdy neví, zda nepřijdou nějaké zdravotní problémy…
Děkuji za názory
@joker96 Myslim, ze to je vytecna rezerva. Koupi ojetiny by sis zadelala akorat na potize, takhle budes mi po "provozni" strance roky klid. Muzes byt v klidu, jsi jedna z tech mala zodpovednych mladych dam 🙂
@sudylichozrout není to spíš pán?
to se da rict jen tezko, pokud uz mas sve bydleni pak ok, pokud ne tak my prijde zbytecne dat skoro 400 tis za auto.
@sudylichozrout Děkuji za odpověď ☺️ byla to první větší investice a nějak mi je stále líto těch peněz.
A proč jsi zvolil variantu úvěru (nebo leasingu) na 2 roky? Proč jsi auto nezaplatil celé?
@joker96
ja bych to resila s fin.poradcem a ne na MK.
Zamakej na tom trollingu,moc ti to nejde
Osobně bych do ojetého auta nikdy nešla, nejsem zas tak bohatá, abych pak financovala opravy skrytých vad a v autech se vůbec nevyznám ani nemám kamaráda automechanika, čili by mě na vařené nudli utáhl i nezkušený podvodník. Jestli potřebuješ tak “drahé” auto musíš vědět ty, záleží Kolik času v autě trávíš. Jinak finanční rezerva mi přijde úplně v pohodě, mám na účtu tak asi stejně, můj muž na svém totéž a to mi teď na rodičovské klesly příjmy na polovinu, takže horší časy už nastaly 🙂 považovala bych ještě za důležitě vědět, že mi z každé výplaty na účtě kus zůstane, resp. Že ji nerozfrcám celou, protože mám kolegy, kteří ani ze svého nadstandardního platu neušetří a půjčují si např. Na dovolenou
@zelenaesmolda proč trolling? Normálně a slušně jsem se zeptal, tak pokud nemáš nic k tématu, tak nereaguj.
Nic nenabízím, jen se chlubim 😀DD
@joker96 jsme radi, ze jsi tu s nami. Ale unika mi podstata zaregistrovat se na maminkovske forum, a resit tu rezervu po koupi draheho auta, nota bene kdyz nic dalsiho nevime.
Pak jeste dodej tu skvelou akci, kde si musis koupit auto.... a nebo nejokeuj, diky za pochopeni.
No auto už máš koupené, takže i kdybychom ti řekli, že to byla hloupost, k čemu ti to bude, když už s tím nic nenaděláš.
Každopádně si myslím, že jsi udělal dobře, že sis koupil radši nové než bazarové. Ale já bych si nikdy nekoupila auto na úvěr, a to bez ohledu na to, jak super výhodné by to bylo. A rezervu máš myslím si slušnou.
Děkuji každému, kdo zareagoval věcně. Chtěl jsem jen znát názor někoho mimo mou rodinu. A jelikož finance nerad rozebírám s lidmi, které znám, tak jsem se zeptal zde.
Naopak nechápu, proč tolika lidí to bere jako nějak žert. Nevidím na mém dotazu nic špatného nebo snad vychloubačného. Co bych tím asi tak získal?
@joker96 otazka, proc na webu pro maminy a tatinky a proc jsi registrovany jako zena? Sorry, ale nedivim se, prave z techto duvodu, ze jsi byl oznacen za vychloubace a za trolla.
Dotaz na výhodnost koupě auta na miminovském serveru mě taky pobavila. A taky mi přijde, že se tady vychloubáš, většina lidí v tomto věku nemá ani vlastní byt, ani auto za 400 tisíc, ani dalších půl milionu na účtech. Že ty si tu hledáš manželku? 😀 Jinak já považovala auto až do svých 30 let za zbytečnost, ale taková informace ti sotva k něčemu bude.
Hele, ja myslim, ze mas na ucte malo! A co novyho sis koupil? Ja pujdu proti proudu, ale radsi stary auto s kvalitnim motorem, nez to, co se montuje do aut ted 🙂
450 tis za auto? A ses si jistej, ze to neni jen kolo? 🤣🤣🤣
@papousekpaja A na jakém jiném webu by jsi se zeptala na názor? Přijde mi naopak logické se zeptat zde, kde je jistě dostatek lidí s určitými finančními zkušenostmi. Opravdu nechápu, co je na tom špatného...
Zkus to na "Modrém kolu"
@jaja01k můžu se zeptat co máš proti úvěru na auto? Tyto varianty, kdy zaplatíš 70% a 30% si půjčíš jsou relativně časté a finančně bývají hodně výhodné. Když si to spočítá včetně pojištění, dost často ušetříš oproti tomu, když platíš plně v hotovosti. Navíc v případě nehody nepřijdeš o bonus a tak.
Co se týče té finanční rezervy, tak hodně přijde na to, jaké jsou vlastně měsíční výdaje - rezerva by měla být ve výši minimálně 3 měsíčních výdajů a lépe 6 měsíčních výdajů. A to rezerva v podobě rychle dostupných peněz.
Já bych se spíše ptala, zda při těch splátkách 6500 zbyde dost peněz na to, abys minimálně 10% příjmů posílal na "spoření na penzi" (alias finanční nezávislost či jak to chceš nazvat). A u zbytku už je jenom otázkou, jaké máš další cíle. Protože o tom to je - jsou lidé, co si rádi koupí drahé auto, jsou lidé, co podobné peníze dají za exotickou dovolenou. V principu je na každém, jaké má finanční cíle a jak je naplní.
A o tom to možná je nejvíce - těžko říct, zda máš těch peněz moc nebo málo, protože k tomu chybí základní údaj - jaké máš cíle a jak směřuješ k jejich naplnění. Pokud ti to všechno vychází, jsi dostatečně zajištěný (pravděpodobně pojištění pro invaliditu nemocí a na úraz) a auto tě uspokojuje a odpovídá tomu, po čem toužíš, tak je to zcela v pořádku.
Pokud naopak vůbec nemáš žádnou představu o tom, jak fungují tvé peníze a jen to tak nějak tipuješ, tak je to špatně po všech stránkách a auto ano či ne to už nespasí.
@joker96 😂