Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale neustale potrebuji analyzovat financni situaci. Otehotnela jsem nahodou jsem na zacatku tak stale premyslim jestli do toho jit nebo ne. Jeste ke vsemu si pripadam jeste mlada ikdyz uz vubec nejsem (30)
Takze proste dle vsech propoctu by nam po zaplaceni pujcky na bydleni zbylo neco kolem 30 tisic. A mam ztoho vitr jestli to budem zvladat v dnesni dobe zdrazovani. Nikdy jsem nechtela chodit po obchode a pocitat jestli muzu koupit pleny ☹ a ted po vecerech brecim ikdyz manzel me ujistuje, ze to zvladnem, ze si najde i lepsi praci atd. Ale ja jsem proste ztoho proste v haji.
@sophie736 Tak to bys asi nikdy nemohla mít dítě, jestli takhle budeš přemýšlet...A promiň ale na první dítě opravdu nejmladší nejsi.
Tak pokud mate pocit,ze nejste zabecpeceny,tak proc jste si nedavaly pozor a neudelaly nic proto,aby jste necekaly dite ?,,To by jste nemusely potom resit takove veci 🙈
Doporučuju nesledovat tolik zprávy a neposlouchat zejména starší generaci, která ty zprávy sleduje 🙂. Zdravé dítě nemusí stat svět 😉.
Bohuzel se stalo:( jde i to ze nonstop procitam diskuze, ze takove mimino vyjde kolem 10 tisic a jidlo pro dva kolem 15 a plus nejeka mini rezerva kdzbz nahodou. Bohuzel z nasich rezerv se vystavime kvuli bytu, ale aspon budeme bydlet ve svem..
Záleží určitě na jaké standart jste zvyklá. Ono jestli máte 30 tisíc na mesic a 15 necháte za jídlo, kde je hygiena,oblečení atd .Pro některé rodiny je to přepych pro některé zase málo. Záleží jak se na to cítíte vy .Určitě by jste brala mateřskou
@sophie736 neblázni. Mimino nemusí být vůbec drahé, ten běžný provoz. Ale počítej větší výdaje nárazově, třeba kočárek, sedačka, očkování, nějaká dražší speciální kosmetika..ale jinak.. kojení, pleny v DM super, příkrmy doma, oblečení jsou mraky, všechno se dá sehnat levně i zdarma. 15 tisíc neprojime ani v pěti, a to jsou dva pubertaci.
30 tis je dost a 30 let je taky dost. Asi tak.
To prave pocitam uz jen s rodicovskou na ty 3 roky jestli se da prezit 🙂 jo na vybavu mame to neresim 🙂 ciste jen tu dobu co bude jen jeden plat + rodicovska
@sophie736 tyjo neblázni, my na miminu díky slevě na dani ještě vydělávali 😁, když kojíš, tak to kromě plínek nic nestojí. Ano, je potřeba se připravit na různé situace (kojeni nepůjde, drahé léky, potravinové alergie...), ale i tak neznám nikoho, kdo by dával za mimčo desítku měsíčně.
30 tisíc bez bydlení já ti málo? To by děti nemohl mít každý druhy, kdyby rodina nevyzila z 30 tisíc.
@sophie736 Tak si najdeš něco na zkrácený úvazek nebo si budete nějak střídat směny. A mimino opravdu moc nestojí...v podstatě jen plíny a mlíko, pokud nebudeš kojit, opravdu nevím, kde bych u zdravého dítěte nabrala náklady za 10 tisíc. Jestli máš kamarádky s dětmi, tak ti můžou posouvat oblečení a výbavu. Nebude to na vyskakování, ale já bych se toho s takovým příjmem nebála.
Jejda 30 tis. Ti přijde málo ? Nás je 5 .... 2 dospělí 3 děti a za jídlo dáme měsíčně cca 15 tis. A i tak mám pocit že jsme rozežrani v tvém případě 2 dospělí 1 dítě tak by jsi minimálně 5-10 tis měla ušetřit pokud teda nebudeš kupovat úplně ty nejznačkovejsi hadříky a pleny ... Vůbec se neboj nečti nesmysly a přeji zdravíčko tobě i miminku ❤️❤️
A teď se na to podívej z druhé strany - když ne teď, tak kdy? Kdy jako budete dostatečně zabezpečení, abyste si dítě podle tvých měřítek mohli dovolit? Já měla první dítko v 31, druhé ve 33, protože jsme také pořád čekali, až přijde ta správná chvíle a upřímně říkám, že ta chvíle nikdy nepřišla a kdybych mohla vrátit čas, děti bych si pořídila určitě dříve. A manžel je téhož názoru... A co když Vám to ve chvíli, kdy ty budeš mít pocit, že už je ta správná chvíle, nebo stále nebude, ale dožene tě věk, to vůbec nepůjde?
Nechápu, co byste chtěli tomu mimču měsíčně kupovat, aby vás stálo 10000 Kč. Dítě potřebuje jen mléko (můžeš kojit), pleny (můžeš mít látkové a prát je) a pár kusů oblečení (a tím pár myslím opravdu pár, my měli od příbuzných narvané komody oblečením a ty děti z toho unosily pár kousků, které se točily stále dokola). Naše děti byly na UM, oba alergici, takže se věčně něco kupovalo v lékárně a nikdy nás ani jedno dítě nestálo 10000 Kč měsíčně.
Ty pravé náklady přichází až s nástupem do školy a to už budete zase na dvou příjmech...
@nat asi je úplně jedno řešit CO BY KDYBY. Realita je jasná a tímhle fakt nikomu nepomůžete…
30 mam prijem kdyz je dobrej mesic (vc alimentu) 🙈 jakoze na veskery vydaje.. hypoteka, auto, pes, dite 🙈 vtipny 🙈 mit 30 po odectu hyposky, nevim co s tim 😁 (kecam, jen oprav co je potreba 🤦🏻♀️)
@marketav94 ano realita je jaka je,ale pokud je pani v teto situaci a resi to zde,kde pro kazdeho je 15 tis hodne nebo malo,je fakt uz na hlavu....My ji nerekneme,co ma delat a pokud resi tohle,mela si tohle vyresit jiz drive,protoze vedela,ze je mozna sance na tehotenstvi,takze KDYBY CO BY,MELA SLECNA RESIT JIZ DAVNO A NEEEE TED
Máme na měsíc po zaplacení nájmu a energií stejnou částku, děti dvě, mladší na UM plus plenky, starší plenky na noc. Teď půjde do školky, s mladším jsem doma. Fakt nemám pocit, že bychom na tom byli špatně, a to ve třech dáme za jídlo kolem 15tis, plus kolem 5tis stojí právě UM, plenky atd pro malého. Nejsme teda nároční co se týče oblečení, to kupuju v Lidlu nejčastěji, za telefony neutratime měsíčně v podstatě nic. Na druhou stranu si platím Netflix, HBO apod, sem tam nějaká dovazka jídla, dětská herna, výlety,... V pohodě. Obě děti jsme plánovali, bylo mi 28 a manželovi 30, když se narodila starší. Nikdy bych je nevyměnila za nic na světě, jsem ráda, že jsme tehdy už nečekali.
Promiň moji drzost, ale pokud dáš za jídlo pro dva 15.000, tak neumíš hospodařit. Do porodu máš co dělat, aby ses to naučila. Přece nebudeš čekat na 1. dítě do čtyřicítky.
@sophie736 Na prvním místě ve vaší situaci je finanční rozvaha, tedy jaké jsou vaše fixní náklady (úvěr/hypo, energie, pohonné hmoty, telefony, pojistky,...) a náklady režijní (jídlo, drogerie, ošacení, zábava, atd). To znamená evidovat si někam každý výdaj, i desetikorunu za WC. Potom se na to můžeš podívat a rozhodnout, které výdaje se dají případně snížit, kde vám utíkají peníze a kde naopak uhnout nemůžete. Jakmile budeš znát vaše finanční možnosti, dá se připravit dopředu, začít tvořit větší rezervu, nebo si uvědomíš, že to zvládnete v pohodě. A je úplně jedno, co píšou ostatní. Každý máme jiné priority a jiné útraty, záleží jen a pouze na vašich možnostech, standardu a zvycích. Projíst se ve dvou dá 6 tisíc měsíčně, nebo i vyšší desítky tisíc, to je fakt individuální. Když napíšeš víc, můžeš dostat i konkrétnější rady nebo nápady.
Jestli vás to uklidní, tak brácha má děti šest, takže švagrová je s mini přestávkami 15 let na mateřské. Brácha dělá ve skladu,takže vydělá cca 30000...a postavili barák,mají dvě auta,bazén,děti mají v dem chodit a mají co jíst...samozřejmě se zadluzili hypotékou,ale kdo ne,když se staví barák? Takže pokud máte 30000, tak jste na tom skvělé 😉
@nat nepochopila jste mě. Ano, měla, ale to už je teď asi úplně jedno…
@1pomnenka my dáme taky kolem 15tis, tedy za nás dva dospělé a triletacku, ale taky se v podstatě neomezujeme kromě sladkostí, to jsem musela omezit u sebe, je to drahé jako prase 🙄😂 jinak se snažím kupovat co nejkvalitnější věci a troufám si říct, že nejdražší je u nas přes jídlo právě ta tříletá, určitě je jednodušší ji šatit než živit 🫣
Mimino je vcelku nízkonákladový (pokud můžeš kojit a neřešíš nejdražší ekoplenky 10Kč/kus), čím větší dítě, tím dražší....školka, škola, věci do ní, kroužky, tábory...taky oblečení (a ostatní) po miminku z velké části prodáš, tím můžeš mít něco zpět, přijde mi, že u větších dětí lze z druhé ruky střelit slušně snad jen bundy, oteplováky a sportovní výbava. Jinak vše ostatní je tak odnést někam na charitu...
30 000 po zaplacení bydlení je dost. S tím nevyžijete?
Jsme 3 ( 2 dospělí a dcerka 2,5 roku) a se 30 tisíci měsíčně ještě ušetříme. U nás neplatilo, že miminko nic nestojí protože byla plně na UM, ale i tak se to všechno zvládlo.
Když musíš, tak se naučíš osekat výdaje co nejefektivněji, abys nemusela jíst hnusy. Sice je to mnohdy víc práce ( zavařování, porcování masa, swap,...), ale ve výsledku se to dost vyplatí.
Otěhotněla jsem pro nás v tu nejnevhodnější dobu - covidu, propuštění z práce = padla hypotéka a jsme v nájmu,...ale nikdy bych neměnila a jsem ráda, že tu malou ďáblici máme. ❤️ Už rok chodím do práce na půl úvazku, abychom si mohli dopřát výlety, herničky, dárečky,... a nejeli na doraz, ale díky tomu má malá perfektní vztah s tatínkem a vím, že mě ve všem zastoupí, kdyby se něco potento.
Určitě to zvládnete. Mimino nepotřebuje všechny super kravinky jako pokojíček z katalogu, přebalovací pultíky, houpátka, dudlíky, kočárky za x tisíc, supermoderní hračky ( nejvíc si vyhrají s kramařením v kuchyni). Stačí spokojení a milující rodiče, všechno ostatní se ve dvou zvládne.
@sophie736 pokud to s 30 tisici po zaplacení bydlení nezvládnete, tak nejspíš nejste moc finančně gramotní ;)