Exekuce před manželstvím. Jak se ochránit?

16. led 2021

Hezky vecer preji.
Snoubenec ma exekuce, ktere neresi. Bohuzel vubec nevim kolik to je, rikal, ze kolem 300 000 kc. Chceme se vzit, ale ty exekuce to brzdi. Uz jsem zjistovala a tedy pro me to nevypada ruzove. I kdyz s jeho dluhama nemam vubec nic spolecneho, exekutor by sel i po me, mym uctu a mych usporach. Neni opravdu zadna moznost (krome toho si ho nebrat) jak se ochranit?
Predem moc dekuji za odpovedi.

tulikiss
16. led 2021

ja vim ze se neptas ,ale to si chce opravdu vzit cloveka co ma dluhy a neresi je. ono to hodne vypovida o cloveku. neumi resit problemy a strka pred nima hlavu do pisku. nenech se do toho vtahnut, pos.res si zbytecne zivot.

levandule_k
16. led 2021

@tulikiss Já doufám, že je to troll, jinak tady za pár měsíců bude další smutný příběh, kdy si s ním pořídí dítě, nadělá další dluhy, bude to chtít po ní zaplatit, uteče, jak jí dojdou úspory a jí zbydou oči pro pláč, ale on ji strašně miloval.

gramar
16. led 2021

Teoreticky je možnost předmanželské smlouvy, nějakého vymezení, ale to se bude týkat jen věcí před manželstvím. Pokud se vezmete tak pak logicky půjdou i po tobě. Pokud např. bydlí přítel u tebe a někdo ho udá že tam je, může exekutor i k tobě do bytu, přesto že tam oficiálně nebydlí (i bez svatby). Já mám matku co má dluhy a musím řešit co budu dělat, protože tím že žijeme v jednom domě (přesto že máme každá svůj byt) může exekutor i na můj majetek a z toho co jsem zatím zjistila moc možností jak se tomu vyhnout nemám... Nebrala bych si nezodpovědného člověka co není schopný se postavit čelem ke svému problému, bude spolehlivý jak sáňky v létě a to je pro rodinný život "terno"

bara88
16. led 2021

A to si jako chceš vzít takového vola?

honatko092
16. led 2021

Ahoj, já ti rozumím. Můj přítel (teď už manžel) má exekuce. Dřív je neřešil (prostě jich bylo moc a to byl jeho způsob obrany). Za většinu nemohl (zaměstnavatel za něj neodváděl zdrav. pojištění). Před svatbou jsme se domluvili, že se to musí vyřešit. Šli jsme za právníkem, který manžela dovedl k oddlužení (osobní bankrot na 5 let, odvádí se z jeho výplaty cca 3000 měsíčně). Pak jsme sepsali u notáře, že nebudeme mít jako manželé tzv. SJM (společné jmění manželů), což tě ochrání i po svatbě. Celkově i s konzultací u právníka to stálo cca 15 000 Kč (před rokem). Teď jsme v 1/5 cesty k oddlužení 🙂 Manžel se moc snaží a já mám dobrou práci, tak to zvládáme. Jsme v tom spolu. Držím palce! Kdybys něco chtěla vědět, napiš soukromou zprávu.

meronym
16. led 2021

@honatko092 Pokud zamestnavatel za nekoho neplati zdravotni pojisteni, je to dluh zamestnavatele, nikdy ne zamestnance. Takze to je blud.

gramar
16. led 2021

@meronym Nemusí to být vždy tak jednoduché. Já taky dostala obsílku od VZP že neplatím a to jsem byla zaměstnaná a vyhádat to ze zaměstnavatele dalo dost práce a VZP to chtěla po mě, protože se prý vždy musím ujistit že mě zaměstnavatel nahlásil... Ale je to patnáct let zpět, jak je to teď nevím, ale já už vše kontroluji 😂

jasemin26
16. led 2021

V takovém případě, pokud si takového člověka chceš vzít, doporučuji rozdělení společného jmění manželů,

honatko092
16. led 2021

@meronym Bylo to trochu složitější, manžela podvedli se smlouvou, nebudu dále rozvádět. O mě ten příspěvek není, chci jen pomoct zakladatelce a nepsat jí hned, že její přítel je vůl apod. Do dluhové pasti se dnes může dostat spousta lidí.

tulikiss
16. led 2021

@honatko092 mas pravdu ze do dluhu, se muze dostat dost lidi, ale dulezite je jak se k tomu clovek postavi. tady sama pise, ze s tim nic nedela. v tom pripade je to korunovanej vul, co ceka na zazrak. takoveho cloveka si vzit je financni sebevrazda.

ruzova_pastelka
16. led 2021

@honatko092 Sorry, ale to zní jako pohádka o Karkulce. Pokud ho podvedli, má to řešit policie. A tvůj muž by měl dostávat odškodné, ne platit dluh. Vím, že o tobě to není, ale tohle strašlivě smrdí. Jako, pokud ho jen omlouváš a víš, jak to bylo, tak ok. Ale pokud tomu fakt věříš, tak opravdu bacha. I s odděleným SMJ.

gramar
16. led 2021

@ruzova_pastelka Hele já ztratila iluze v tomto směru a někdy je to tak stupidní, že logika nechápe. Já taky čekám na exekutora a ne proto že bychom dlužili, ale proto že mám v okolí debilku a ochrana není... Když si vezmeš jaká byla kauza u "dětských dlužníků" kteří v osmnácti dostali výměr za to že jejich rodiče neplatili popelnice... tady je možné takových neuvěřitelných věcí, že až rozum zůstává stát 😠 Ale ano vždy pak záleží jak s tím člověk zabojuje a pokud je jeho řešení nedělat nic je to špatně a nebrala bych si ho, minimálně dokud neprojeví snahu k nápravě...

honatko092
16. led 2021

@tulikiss
@ruzova_pastelka Holky, proč řešíte mě, když jsem jen chtěla pomoct a otevřeně sdílela svou zkušenost. Ano, je pravda, že záleží, jak se člověk k tomu postaví, mému muži to taky chvíli trvalo, ale nikdy nevíte, jak byste v takové situace reagovaly vy. Svého muže znám 9 let a 2 roky jsme manželé, neomlouvám ho, vím jak to bylo a vím, že si za hodně věcí mohl sám a za část prostě smůla. Viděla jsem všechny papíry, řešila vše s právníkem, ať vím rizika. Takže děkuji ta rady, ale já je nepotřebuju, máme již vše v řešení.

llluckaaa
16. led 2021

Ne, nemůžeš se ochránit. Když s ním vstoupíš do manželství nebo budete ve společné domácnosti, můžeš čekat, že na tebe zazvoní exekutoři a seberou věci, které jsi koupila ty. Budeš pak muset složitě dokazovat, že jsou tvoje. A to i když omezíte SJM. Upřímně, vůbec nechápu, že je někdo ochotný si vzít chlapa, který má exekuce, neví, jak vysoké, a navíc když je neřeší. Já bych s takovým člověkem odmítla i bydlet, natož si ho brát. Toto fakt není dobrá výbava do vztahu, manželství a rodičovství ☹

ruzova_pastelka
16. led 2021

@gramar V tomhle je to hrozně nefér, protože tohle se děje lidem, co se neumí bránit. Pokud by si dotyční najali kvalitního právníka, tak nakonec bude nejspíš stát platit jim (mám kámoše právníka a často zírám, co a jak dokáže udělat, a to i když odečtu prázdné chvástání). Smutné je, že většina "těch slabých" prostě secvakne paty a platí i to, co nemusí. Nebo i ví, že by to tak být nemělo, ale neví, jak se bránit. Právní povědomí a finanční gramotnost je u nás naprosto tristní. Jenže fungujeme s pravidlem, že neznalost zákona neomlouvá. Život je holt pořád trochu džungle, a vždycky bude, a je jedno, co si myslíme o férovosti takového uspořádání...

klokanka31
16. led 2021

Od takovýho člověka utíkat co ti nohy stačí. Jak jsou dluhy, je to cesta do pekel.

jednaholkaa
16. led 2021

@klokanka31 To teda jo!! Ani kdyby vypadal jak Brad Pitt 🙈🤣

gracinka7
16. led 2021

V první řadě bych si ho rozhodně nebrala, dokud se tahle situace nevyřeší a i pak bych byla sakra opatrná.

marcicek84
16. led 2021

Byt zadluzeny a chtit si vzit nekoho i kdyz vim,ze tim bude trpet a vtahnu ho do sveho problemu neni laska,ale cire sobectvi...misto pravnika vem nohy na ramney nebo zustante jen zasnoubeni do doby nez vyresi dluhy...Navic to nemusi byt jen 300 tis.muze i o miliony...