Energošmejdi. Řešili jste podobnou situaci?

michaela666
15. pro 2021

Řešil jste někdo podobnou situaci?

Dědeček 70 let. Loni se mu do bytu natlačili dva chlapi a sehráli divadýlko jak platí hrozně moc a oni mu pomůžou. Podepsal jim plnou moc ( ani nevěděl proč to má podepsat 🤦). Oni na jejim základě uzavřelo smlouvu a budoucích dodávkách energií od konce tohoto roku. Zatím mu nic nedodali. Byl teď u DPI a s nimi uzavřel smlouvu s tím, že chce být u nich a vypovědět tu smlouvu od "šmejdů". ( Chtěl od nich pryč už od května, kdy se snažím celou situaci řešit. V té době jsme pokládali situaci za vyřízenou, protože se 2 měsíce po urgenci odpovědi na výpověď neozvali.)

Strávila jsem už x hodin lítáním, voláním a na poště s posíláním doporučených dopisů. Jejich operátor, který má jeho smlouvu na starost je arogantní idiot, pokaždé mi akorát řekne, že zrušit smlouvu nejde, protože byla podepsána v obchodních prostorách ( 150km od kuchyně dědy, kde podepsal plnou moc).
Dvakrát jsme posílali výpověď s tím, že zaplatíme 6 měsíčních záloh jako porušení smlouvy. Jednou jsme jejich zamítnutí ani nedostali, máme si prý stěžovat na poště, protože oni nemají povinnost nic posílat doporučeně. Na druhou napsali, že ji neakceptují a hotovo.

Podle ČOI mají nárok na peníze za porušení smlouvy, ale měli by "ho pustit". Jenže to evidentně nehodlají.
Takže co teď? Fakt nemám čas ani energii se s nimi soudit. Máte někdo radu?

eithelwing
15. pro 2021

Zkusila bych ještě enegeticky úřad. Mně dělal problémy ČEZ při výpovědi a stížnost na eru tehdy pomohla. Jinak nevím. 🤔

michaela666
autor
15. pro 2021

@eithelwing Díky, tam se chystám volat zítra. Snad to k něčemu bude.

zelenaesmolda
27. pro 2022

@michaela666
jak to nakonec dopadlo,

michaela666
autor
27. pro 2022

@zelenaesmolda Na ERU mi nic neporadili, jen potvrdili, že od smlouvu se odstoupit dá. Šmejdi nám dal tvrdili, že neexistuje. Od DPI přešel k ČEZu ještě dřív než začali jejich dodávky a udělal tam smlouvu na 3 roky. Paní na pobočce mu rovnou řekla, že když ČEZ je větší firma, jejich dodávky začnou dřív než od "šmejdů", takže platnost jejich smlouvy se automaticky postaví do " fronty" a budou čekat 3 roky než budou moci dodávat elektřinu.
Najednou telefonát jak si to dovolujeme a co zkoušíme, že máme okamžitě vypovědět ČEZu smlouvu a zaplatíme ještě pokutu za porušení podmínek smlouvy. To už jsem je poslala do prdele a do 10 dní byl doma dopis, ať zaplatíme 6 měsíčních plateb a hotovo.
Dědu jeho hloupost stála 36 tisíc za odstoupení od smlouvy, 5 měsíců platil DPI 6 tisíc za elektřinu a mě to stálo milion nervů, lítání a telefonátů. Doufám, že ho nenapadne už nikdy nikoho pustit do baráku.

zelenaesmolda
29. pro 2022

@michaela666
tak snad nenapadne no

michaela666
autor
29. pro 2022

@zelenaesmolda Upřímně, jestli to někdy udělá znovu, tak už to bude řešit někdo jiný z rodiny. Loni s miminem v nosítku se to lítání dalo, teď už bych na to neměla kapacitu.

Smutné je, že takových důchodců je podle paní na pobočce ČEZu hrozně moc a kolikrát jim nikdo nepomůže.

zelenaesmolda
29. pro 2022

@michaela666
no,jenze na druhou stranu kolikrat se tohle porad dokola opakuje ve zpravach?a stejne si nedaji rict a neco nekde podskrabnou

candat
29. pro 2022

@zelenaesmolda to i moje máma, taky se nechala takto napálit. Já pak z nemocnice volala po všech čertech a zjišťovala. Minulý rok to zkoušeli zase, naštěstí měla dost rozumu a zavolala mi. Kur.. jedny, brácha s ním vyběhl hned ve dveřích a letos zase!! Oni vždycky volají na tátův telefon, ale ten to neřeší, jen máma se vždycky nechá vylekat.

honatko092
29. pro 2022

Držím moc palce! Já to řešila asi 3 měsíce se svojí pratetou (74 roků) a stálo mě to nervů a nervů...a pak jsem se dozvěděla, že to za měsíc udělala znova a podepsala něco u jiné společnosti. Takže nanovo...teď má přísný zákaz s kýmkoliv takovým jenom mluvit...😵‍💫😵‍💫😵‍💫

tereza0111
29. pro 2022

Resite vec smlouvy, dost mozna spousty penez, ale nevezmete si pravnika. Proc?

michaela666
autor
29. pro 2022

@tereza0111 Protože rodinný právník mi řekl to stejné co ČOI a ERU. Bohužel podepsal plnou moc, ještě k tomu ne konkrétnímu člověku ale rovnou firmě, která jeho jménem dál jednala. Děda k soudu nechtěl, že to jim raději zaplatí jen ať má klid.

tereza0111
29. pro 2022

@michaela666 na Eru rikas, ze ti rekli, ze od smlouvy se odstoupit da. Stejne tak se da zrusit plna moc. Samozrejme je s tim spousta prace a nervu a odhodlani. Nevsimla jsem si ale, ze tema bylo zalozeno pred rokem a uz to mate uzavreno 🙂

michaela666
autor
29. pro 2022

@tereza0111 Jj odstoupit od smlouvy se dalo, měli díky tomu nárok na 6 měsíčních plateb jako porušení smlouvy, která měla být na 3 roky. Oni se k tomu stavěli tak, že všechno pojede podle smlouvy dokud nevyprší platnost a nic jiného akceptovat nebudou.
Pán na jejich lince byl dost arogantní a ke konci už se mnou ani nechtěl mluvit, že už mi všech o řekl a smlouva se mě netýká.

tereza0111
29. pro 2022

@michaela666 nene, jen si vsichni kdo muzou zjednodusuji zivot... Pokud jde o smlouvu uzavřenou mimo obchodní prostory dodavatele, tedy typicky podomním prodejem, může spotřebitel bez postihu vypovědět smlouvu kdykoliv do patnáctého dne od zahájení dodávky elektřiny nebo plynu. Neni mozne pozadovat v tomto pridade smluvni pokutu, nemuseli jste platit, protoze vypoved pises, ze jste posilali jeste pred zahajenim dodavek
I potom se daji najit ruzne cesty jak se z toho dostat.. (napr. ze puvodni odberatel v miste odberu konci a bude novy a prihlasit energie/plyn na sebe misto dety - pri zmene osoby muzes zmenit dodavatele, narok na smluvni pokutu puvodni dodavatel v tom pridade zadny nema...)
Ale naprosto chapu, ze clovek nakonec nema nervy se s nimi hadat a nakonec vyhodnoti jako schudnejsi castu jim zaplatit co chteji a hlavne mit klid (nejedna-li se o likvidacni castku). To je mi hodne lito, jestlize jste se pravnika ptali, ze vam nerekl (nebo alespon nepriznal, ze nevi)

michaela666
autor
29. pro 2022

@tereza0111 Jenže tam je problém, že smlouva byla uzavřená v obchodních prostorách. Děda jim doma podepsal plnou moc k podpisu oné smlouvy( nikoliv přímo smlouvu) a tu oni potom podepsali jeho jménem přímo na pobočce v Brně.
Byla chyba, že se za to děda styděl a mě se k tomu přiznal až půl roku po podpisu, jinak jsme to mohli řešit okamžitě. Vlastně měl smlouvu o budoucích dodávkách podepsanou rok před zahájením dodávek elektřiny. Jenže mezitím krachla Bohemia Energy u které byl, takže spadl pod DPI. Aby nebyl u DPI a neplatil tolik tak ještě uzavřel smlouvu u ČEZu na elektřinu. 🤦 No prostě zmatky jako prase...
On se vůbec neorientuje, nechápal ani že mají na vyjádření 30 dní. Místo aby řekl že s něčím potřebuje pomoc, tak se v tom placál až na to doplatil.

tereza0111
29. pro 2022

@michaela666 jsem docela presvedcena, ze ta plna moc by mohla byt vzata jako umyslne obejiti zakona o tom podomnim prodeji a to ustanoveni by se melo na ni pouzit uplne stejne jako na proste uzavreni smlouvy (z logiky zakona - je k tomu, aby chranil zejmena starsi, zranitelnejsi lidi, kterym nekdo ve dverich podstri smlouvu a oni to zmatene podepisi. Podle me je docela jedno, jestli se ten papir v tu chvili jmenoval "sml. o dodavkach energii" nebo "plna moc k podepsani sml. o dodavkach...".
Ale uz to vyzaduje urcite odhodlani a vytvale nasazeni vcetne pripravenosti jit s tim k soudu,coz uplne chapu, ze se ne kazdemu chce, zvlaste, kdyz je to castka sice neprijemna, ale uhraditelna... Tam to totiz vzkdycky muze dopadnout na tisic ruznych zpusobu, to je bohuzel pravda :(
A jeste s krachem BE to musel byt extra zmatek (vim moc dobre, blizky znamy mel u nich kolem 300 firemnich odbernych mist na ruzne druhy smluv a potreboval pomoc dat to pak dohromady. To byl tak neuveritelny bordel, ze mam pocit, ze ctvr roku jsem nedelala nic jineho nez energie. Myslim, ze z toho mam jeste nocni mury :D )
A dalsi mam z toho, co kdy podepise nase babicka, protoze presne take vim, ze by se to snazila utajit do posledni chvile a teprve az uz nebude ceste jak se z toho dostat by s tim prisla :(