Dovolená vs. neschopenka. Co vyjde v mém případě výhodněji, popř. jak byste řešily vy?

15. srp 2023

Ahoj holky, poprosím o váš názor. Od včera jsem měla mít dovolenou, ale chytla jsem nějaký bacil... Dovolenou plánujeme rok dopředu, takže zrušit jí nepřipadá v úvahu. Jsou naplánované zástupy atd. Zajímalo by mě pro příště - kdybych si u doktora nechala napsat neschopenku - je to výhodnější než čerpat dovolenou?? Případně jak byste řešily situaci - naplánovaná dovolená a nemoc v ten samý termín? Díky

konidana
15. srp 2023

nevím co je výhodnější na peníze - to ta dovolená, ne? - ale pro mne osobně je rozhodně výhodnější vzít si neschopenku a dovolenou ušetřit na jindy, až si jí budu moct opravdu užít. Dovolený je vždycky málo😅

martt
15. srp 2023

Tak záleží jak to v práci máte s dovolenou. My ji máme rozplanovanou na cely rok a možnost si ji vzít jindy nemáme. Takze ja bych si urcite nedchopenku nebrala , protoze dovolenou uz bych si nevybrala. Neschopenku mas 60% z platu. Dovolenou tuším 100%. Takže se rozhodne co se týká peněz vyplatí se dovolená

autor
15. srp 2023

@martt Přesně tak - plánujeme ji na rok.. Takže rušení jaksi nemožné. No, mám v plánu ještě týden v září, tak to snad už klapne. Díky🙂

autor
15. srp 2023

@konidana Díky za odpověď🙂.

elesse
15. srp 2023

Hlavne jestli planujes jet nekam pryc, tak na neschopence mas jen vychazky…

autor
15. srp 2023

@elesse Plánovala jsem, ale jelikož mají děti odjet za týden na hory (teď byly 14 dnů u táty), tak jsem je radši poslala k babičce, ať si volno užijí.

j.a.n.i
15. srp 2023

@martt Vybrala, nejpozději příští rok by ti ji zaměstnavatel musel nechat čerpat.

glimmer
15. srp 2023

stalo se mi loni to samé, u nás také plánujeme dovolenou už v lednu. Nechala jsem si normálně vystavit PN, tím pádem se mi dovolená zrušila a já si jí ušetřila. Sice PN je fin. horší než dovolená, ale jak už psal někdo výše ... dovolená se vždycky hodí 🙂

toluma
15. srp 2023

Nechala bych si napsat PN, abych zbytečně neplýtvala dovolenou.Zástup tam za tebe bude tak jak tak. A vybereš si ji, pokud to půjde někdy později, nebo začátkem příštího roku.

veunka17
15. srp 2023

Určitě bych volila neschopenku, dovolenou ušetřit a buď ti ji zaměstnavatel umožní vybrat jindy, nebo převede nebo proplati.

martt
15. srp 2023

@j.a.n.i Nevybrala, dělám ve školství dovolenou máme určenou. Během školního roku dovolenou nedají. Kolegyně když byla doma měsíc 14 dní přes dovolenou kvůli operaci. Mela s tím pak velký problém si ji vybrat vybrala jen 3 dny. Ze zbytku ji něco proplatili ale snad ne všechno.

konidana
15. srp 2023

@martt to jo, ale tak asi nemate vic jak 2 mesice dovoleny, nepokryje to vsechny prazdniny...

martt
15. srp 2023

@konidana Máme 5 týdnů dovolené 4 týdny o velkých prázdninách a týden o Vánocích. Dělám ve školní jídelně a vaříme i o prázdninách. Protože máme školky + cizí strávníky ( důchodce). A jelikož nikdo moc ve školní jídelně nechce pracovat jsme věčně v podstavu

martinka_33
15. srp 2023

Jestli neobracíš každou korunu, neschopenka bude lepší. Dovolenou si užiješ jindy.

konidana
15. srp 2023

@martt no ale tak by ti pristi rok pripadne mohlo klapnout vic tydnu o tech letnich prazdninach, pripadne jine prazdniny. Nebo by ti zbylou dovolenou museli proplatit. Tim bys mela o penize za neschopenku navic😉

j.a.n.i
15. srp 2023

@martt Ze sebou nechate zametat je vas, problém, jinak ti ji proste musi nechat vycerpat.

j.a.n.i
15. srp 2023

@konidana Dovolena lze proplatit jen pri konci pracovniho poměru, pokud tedy obe strany nepodvadi.