Dostanu za děti přeplatek na dani?

gaborka185
27. zář 2014

Holky prosím o pomoc a radu. Jsem na rodičovském příspěvku do května 2015. Od září jsem v pracovním poměru na dobu určitou cca 9/2015. Manžel měl do teď psané děti na sebe, ale jelikož měl malý příjem, tak se vracel přeplatek pouze za děti. Tak jsem si nahlásila děti na sebe, že on bude odepisovat hypotéku a pojištění. Jenže mě teď zajímá, jestli v dubnu ten přeplatek na dani za děti vůbec dostanu. Je stanovená hranice výdělku 60,000,- hrubého nebo čistého? Protože kdyby bylo hrubého tak by mi to mělo vyjít. Září až prosinec 2014 by měl dát v hrubém přes 63,000,-. A pak by mne zajímalo, zda ten plat co budu dostávat bude daněný nebo ne? Protože jsem dostala za pár dní v srpnu peníze, které byly nedaněné, ale bylo to zase na dohodu o práci. Potřebuju právě zjistit jak to je, abych pod stromeček ev. mohla objednat moře, protože ten přeplatek na děti by nám zaplatil min. půlku dovolené. A navíc, zavčas to hlásit v manželově práci, že už nebude odepisovat děti. Díky moc.

ffiinnkkaa
27. zář 2014

@gaborka185 60 tis není...je hranice minimálně 48 tis ročně aby sis slevu mohla uplatnit 🙂

j.a.n.i
27. zář 2014

@gaborka185 No, opravím ti pár chyb, které tam máš. Je blbost, že by se manželovi vracelo jen za děti a zbytek ne, nebo respektive, buď má příjem na to aby za hypo a pojištění zpět dostal a pak to dostane i když uplatňuje děti nebo ten příjem dostatečný nemá a pak za hypo a pojištění nic nedostane, ani když děti neuplatňuje.
A ty když budeš pracovat, tak budeš mít plat samozřejmě normálně daněný, jako všichni ostatní. A jinak ta hranice je 6ti násobek minimální mzdy, a tedy buď 48tis. nebo 51 tis., nevím kdy se totiž minimálka zvyšovala, zda už v roce 2013 nebo až 2014.

ninive211
27. zář 2014

@j.a.n.i Minimální mzda se na 8500 zvyšovala od srpna 2013. Za rok 2014 tedy bude min. hranice pro uplatnění daňového zvýhodnění na děti příjem 51 000 Kč.

j.a.n.i
27. zář 2014

@ninive211 Dík 🙂 nechtělo se mi to hledat.

gaborka185
autor
27. zář 2014

holky díky tak super, on právě má relativně málo, tak zatím dostával vždy jen děti, ani odpočet na manželku nedostal, natož hypotéku... takže teď budu mít psané děti já, přeplatek bych měla dostat a on potom ještě tu hypotéku, případně pojištění... to jste mně potěšili, budu moct vybírat pomalu dovču na léto... díky moc všem 😉

j.a.n.i
27. zář 2014

@gaborka185 Ale to co píšeš je prostě blbost... protože hypo a pojištění nemůže jít do mínusu, děti ano. Tedy nejdříve se uplatní hypo a pojištění a pak teprve děti. Tedy je úplně jedno, zda to uplatňuješ ty nebo manžel, výsledek je stejný.

anina32
27. zář 2014

@gaborka185 Podle toho co píšeš je úplně jedno jestli si slevu na děti uplatníš ty nebo manžel. Přečti si pozorně co ti píše J.a.n.i a s výběrem dovolené radši ještě počkej 😉

gaborka185
autor
30. zář 2014

no tak v tom případě odečetli hypotéku a na děti a manželku se nedostalo, nebo já nevím... letos jsme dostali asi 29,000,- a hypo máme 12,500 měsíčně a děti byly 2 a třetí se narodilo až v květnu 2013 a já byla doma... tak nevím, co mi vlastně vraceli... manžel má 20,t, čistýho...

j.a.n.i
30. zář 2014

@gaborka185 Tak psala si, že měl děti psané na sebe, takže je dost dobře možné, že to dostával každý měsíc rovnou ve výplatě a pak v tom ročním byla hypotéka a manželka.