Dědictví a insolvece. Máte zkušenost? Poradíte, prosím?

ellka1987
23. dub 2021

Ahoj . Jdu si pro řadu a názory. Něco jsem našla na internetu, ale přesto že jsem hledala skoro celé dopoledne, tak to co potřebují vědět jsem nenašla..

Prosím vás, máme se sestrou dědit byt po zesnulé babičce. Dědictví ještě neproběhlo ale dle závěti vim, ze budeme dědit my dvě.. jedná se mi o to , že jsem ještě v insolvenci a chybí mi poslednich 5 splátky do ukončení insolvence takže než bude vyřízené dědictví tak to bude asi posledni 4 splátky, plnění budu mit 67 procent a nejsem teď schopna dát splátku do cech 100 procent .. Vím a četla jsem , že mám povinnost to nahlásit správci atd atd . Ale nechci přijít o majetek, kvůli 4 měsícům. Sestra na vyplacení me poloviny nemá, máme v planu prodej po skončení me insolvence, a ja nechci aby to šlo do nějaké dražby a dostala jsem za to prd a co nejmíň, jak to takhle u dražeb chodi ,protože víme, že odhad je sice jedna věc ale tržní cena toho bytu je o 80 procent vyšší, dle aktuální nabídky bytu . Chci se zeptat, jestli někdo neví, neporadí, nebo nemá zkusenost.. co se stane když to správci nenahlasim, budu potichu. Má se to jak správce dovědět, nebo má to jak zjistit , že jsem něco sdedila?

emamaira
23. dub 2021

Správci to ohlásit musíš, pokud to neuděláš, tak riskujes, že ti celou insolvenci zruší. Navíc vlastnictví bytů se dá poznat z katastru nemovitostí. A dědické řízení už začalo? Obvykle trvá několik měsíců, možná budeš mít už po insolvenci, až skončí.

ellka1987
autor
23. dub 2021

@emamaira právě že dneska mi přišel dopis od notáře, předvolání o předběžném slyšení a jelikož jsem vyrizovala a platila pohřeb a vše kolem , tak to přišlo mi, sestře ne . Našla jsem na netu, že je to první jednání, kdy mám doložit různé dokumenty o majetku babicky, účty, zavet, údaje o dalším dědici a účtenky o platbě pohřbu.atd. jak to tam.dolozim v den, kdy si me pozvali, tak od te doby se to prý řeší, shání se dědicové, overuji se údaje a ohodnucuje majetek. A pak by mělo být další schůzka u notářky, kde by jsme se měli dozvědět co a jak . Trošku doufám, že moje matka bude kopat kolem sebe, je totiž vydedena , a tak by se to mohlo protáhnout.. vůbec nevím jak.dlouho to.muze trvat , snad mi to ta notarka řekne jak tam 4.5.pujdu. ale mám strac, že na potvoru mi to nevyjde... takze zatim jsem to nikam nahlásila, zatím to stále není můj majetek ..

popelkajurasek
23. dub 2021

asi bych se poradila s tou notářkou. Třeba něco poradí nebo se s ní domluvit , at to protahuje...

j.a.n.i
23. dub 2021

@ellka1987 Nase zcela bezproblemove dedictvi trvalo 8 mesicu, takze myslim, ze muzes byt v klidu.

gramar
23. dub 2021

@ellka1987 Po obdržení prvního dopisu, návštěvě na které se dělal soupis atp. proběhlo dědické řízení až za dalších osm měsíců, potom dalších třicet dní (pokud se nevzdáte práva na odvolání rovnou na místě) než nabyde na platnosti... Myslím že to stihneš doplatit dřív než bude řízení...

Jinak platí že se nesmíš dědictví vzdát a pokud řádně splácíš neměl by tam být problém... Příbuzný splácel exekuci a po dohodě s exekutorem se i zřekl dědictví, takže jde vše, záleží na dohodě... Ale jak říkám jsem si skoro jistá že to řízení bude až po tom co to doplatíš...

ellka1987
autor
23. dub 2021

@gramar no snad... zeptám se te paní notářky jak tam půjdu na kdy to vidí. A zkusím ji poprosit at to prodlouží, uvidím jaká bude příjemná.. ještě jsme rikali s manzelem, že pokud to nepůjde nijak podchytit, zkusíme doplatit insolvenci do 100 procent, prodáme 2 auta které máme a budeme chodit pěšky🙂 . Je toho teď hodně, do toho doba covid tak snad.. ale zase na druhou stranu si nechci přidelavat další starosti .

ellka1987
autor
23. dub 2021

@j.a.n.i no já právě vim, jak umřel dědeček, tak bylo za 3 měsíců po dědictví, měli oba sepsanou závěť a matka , která byla a je z obou rodičů vydedena, to přišla jen odsouhlasit. To jsou nervy vám řeknu🙂

emamaira
23. dub 2021

@ellka1987 že zkušeností opravdu počítej několik měsíců než řízení skončí, zeptej se notáře, na jak dlouho to vidí. Navíc pokud to bude matka protahovat, tak se můžeme bavit o tom, že řízení bude trvat klidně roky. Notářku bych o prodloužení nežádala, nebude ti vycházet vstříc v tom, že chceš obejít insolvenčního spravce. To spíš než budete mít druhou schůzku, tak bych ji zavolala, že jsi nemocná a nemůžeš přijít a tom to pomalu natáhla.

gramar
23. dub 2021

@ellka1987 Ono i záleží na lokalitě, ale v současné chvíli si myslím že to fakt rychlejší nebude...

mimi1004
23. dub 2021

Mně babička zemřela v listopadu a do teď není dědictví vyřízené a to není žádná závěť. Mají toho teď moc v souvislostí s umrtími kvůli covidu, tak buď v klidu. Ale hlavně to nezapírej.

kakamila12
24. dub 2021

Tak já budu za moralistu ☹ . Chápu, že se někdo zadluží tak, že má problém se splácením. Chápu smysl insolvence, splatím alespoň část dluhu, snažím se. Bylo by ale fajn k tomu přistoupit s pokorou, udělala jsem v životě blbost, snažím se ji napravit. A součástí toho by mělo být i to, že když teď najednou peníze mám, díky dědictví, tak se nesnažím najít možnost jak to obejít, ale ten dluh prostě doplatím.

mimi1004
24. dub 2021

Souhlasím s kakamila12, jednou sis nadělala dluhy, tak bys to měla splatit celé, pokud teď tu možnost máš. Nevím kde a komu dlužíš, ale máš snad pocit, že ti lidé/firmy chtěli přijít o své peníze? A jak už jsem psala výše, nic nezapírat a nesnažit se to obejít. A už vůbec bych neprosila notářku, aby to co nejdéle protahovala. Jak bys pak asi před ní vypadala? Přijde mi smutné, že jsi využila možnosti insolvence, že ti byla poskytnuta a teď se snažíš vyhnout povinnostem, které z toho plynou. Ale taky jsme ti tu už psali, že dědické řízení není na 1 či 2 měsíce, v naší rodině to v 1 případě bylo asi 5 měsíců (2019) a teď za covidu už je 5 měsíců pryč a pořád se čeká.

drep
24. dub 2021

@mimi1004 a ještě bude notářka za svini, co nechce vyhovět. To je takový fenomén dnešní doby, že se apeluje na lidský přístup a přitom někdo chce jen podvádět (dobře znám z ambulance praktického lékaře při řešení neschopenek).

gramar
24. dub 2021

@kakamila12 Já nevím, ale mě to spíš přišlo jako snaha o to uchránit majetek v tom smyslu že když to spadne do dražby tak krom toho že cena za dražbu bývá minimální a navíc to odskace i sestra... Notářka s tím moc nic nenadělá, když se to řešilo u nás, tak jsme toto zjišťovali, notářka byla velmi ochotná poradila co a jak a pak jsme to stejně museli vyřešit s věřitelem/exekutorem, což se zdárně podařilo, dostali jsme dobrozdání že se zadlužené osazenstvo zříci může, ale jasně jsme byli upozorněni, že v případě že by dlužníci přestali řádně splácet tak dědické řízení napadnou (tuším ta možnost je do pěti let) a budou vymáhat jejich část na zaplacení dluhu a ještě to pro ně bude mít právní následky - možný kriminál. Zatajit se to nedá, obejít taky ne, takže je stejně nutná komunikace a notář může udělat jen to že oddálí stání, pokud k tomu budou relevantní důvody (u nás to bylo tak že by v případě kdy by se zříci nemohli, děda přišel o střechu nad hlavou a to v životě nic nedlužil...). Ty dluhy nemají bohužel v tomto případě dopad jen na dlužníka...

mimi1004
24. dub 2021

@gramar To mě taky napadlo, že by v tom byla asi tratná i ta sestra, jenže tazatelka píše jen za sebe, že nechce přijít o majetek a že sestra na její vyplacení nemá. Působí na mě, že ji jde jen o tu její polovinu. Že by mohl ostrouhat i někdo jiný, neřeší.

gramar
24. dub 2021

@mimi1004 Tak to už je pak na jejím vědomí a svědomí... Navíc ono i hodně podle mě záleží na smlouvě o insolvenci, vím že v okolí někdo měl schválenou insolvenci splácel pak přišel k penězům a i tak musel nakonec míst 40% dlužné částky na kterou to měl zaplatit skoro vše... Ale jak přesně to bylo to nevím, ale vím že se hrozně rozčiloval 😅

mimi1004
24. dub 2021

@gramar A tak by to mělo být. Nemáš peníze, ok tak aspoň část, máš, tak zaplať co nejvíce. A ne to očurávat 😉

emamaira
24. dub 2021

Podvádět se nemá, to jistě ne, ale pokud by se v rámci dražby prodávala ideální polovina bytu, která bude patřit zakladatelce, koupí ji leda překupník, který pak bude chtít vysoupnout sestru. Navíc to koupí za opravdu směšnou částku. Následně byt prodá za tržní cenu, takže jediný kdo na tom vydělá bude ten překupník. Zakladatelce, sestře a věřitelům zbydou oči pro pláč, to taky fér není.

gramar
24. dub 2021

@mimi1004 To rozhodně nerozporuji, každopádně taky vím jak to funguje u některých exekutorů a to je dost k pláči, protože tam sice můžeš chtít sebevíc, ale dokážou tě dostat na dno a ne vždy tvou vlastní vinou...
@emamaira Přesně tak, někdy to není jen černé, nebo bílé a pak na tom vydělává jen morálně flexibilní osobnost a zainteresovaní zapláčou... Ale z toho co psala zakladatelka už částka k doplacení není tak vysoká, tak věřím že se bude dát domluvit na všech frontách... Jen to chce pokoru, popel na hlavu a slušnost...

ellka1987
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ellka1987
autor
24. dub 2021

@gramar ano přesně tak je to myšleno. Nejde o dluh. Ten jsem schopná uhradit do plné výše. Jde o mesice a případnou dražbu a předání za par korun ..

ellka1987
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ellka1987
autor
24. dub 2021

@drep ja jswm přece nikde neřekla, že bude notarka za špatnou 😃😃😃😃 nebo že bych jí chtěla nějak napadnout a moralizovat či co ...

ellka1987
autor
24. dub 2021

@emamaira přesně o to mi jde .. ale každý me tu zná a kazdy vi, že chci svůj dluh .. obrbat.. i přesto že jsem jiz výše psala, že jsem schopná dluh uhradit do plné výše ... ale jsem hned osocovana, ze nechci platit své závazky atd . Tak asi to ženy vi lépe než já 😚😚🤐

rosie18
Autor odpověď smazal
Zobraz