Zdravim, manzel chtel vracet dane za obe deti rocne, ale u obou mu to udelali mesicne a rekli mu, ze jinak to proste nejde, coz je podle me blbost. On rekl, ze uz nema cas ani nervy to resit, tak to opet zustava na mne. Poradil by mi prosim nekdo, zda je mozne tuhle zmenu provest kdykoliv behem roku a jakym zpusobem? Predem moc dekuji.
@malenka3 Tak to me moc nepotesilo, protoze manzel psal, ze je to jako hazet hrach na stenu, ze se s nim odmita uplne bavit. Moc ti dekuji za rozepsani dalsich moznosti, zvazime je vsechny. Jinak manzel zazadal se zpozdenim a prvni vratka nam dosla az za 3. mesic dcery, a ty prvni dva mesice ted nevim, zda dostaneme... Nevedela bys?
No měli byste, maximálně to bude v tom ročním zúčtování, přijít o peníze byste neměli. A ty jsi doma? Že by sis to uplatnila sama? Ale asi chápu dobře, že máte malé miminko, takže to fakt musí jedině manžel .
Včera jsem si volala na FÚ kvůli tomu, jak to je. Asi by bylo nejlepší, aby sis tam zavolala a přímo se zeptala. Bylo by to na dlouhé vypisování. Nicméně to blbost není, co řekla účetní. Zavolej si tam a oni ti to vysvětlí 😉
Ještě záleží, jestli je manžel zaměstnanec, nebo OSVČ🙂
@malenka3 dělám mzdovou účetní, takže můžu poradit. Pokud chcete daňové zvýhodnění na děti vyplatit zpětně, tak musí manžel účetní podepsat nové prohlášení, řekla bych, že nejlépe až od měsíce září (srpnové mzdy už může mít jejich účetní uzavřené) si už nechce uplatňovat daňové zvýhodnění na děti. Potom se v lednu 2021 (nejpozději do 15.2.2021) podepisuje žádost o roční zúčtování daně jako každý rok a v rámci tohoto zúčtování řekne účetní, že si chce uplatnit zpětně děti za to září - prosinec a navíc za to narozené dítě ještě ty předchozí měsíce. Účetní je asi líná, ale je to její povinnost. Případně si postěžovat zaměstnavateli, pokud to nebude ochotná provést.
@malenka3 ano, jsem na materske
@ivule95 je zamestnanec
Manželov účetní to taky nechce dělat ročně, proto tvrdí, že to "nejde" a uplatňuje to měsíčně... Nějak to neřešíme, není to problém, ale za mě je to prostě lenost účetní, takže normálně na ni zatlačit a ono to půjde 👍
Kdykoliv může manžel zrušit zvýhodnění i během roku. Pokud to má měsíčně a chce jen ročně..což chápu.. za rok to udělá jednu větší částku..tak ať mzdové účetní napíše na papír že od 1.dne následujícího mesice. nechce uplatňovat slevu na dítě....at to da písemne a určitě to jde. Jedná se o měsíční slevu takže každý měsíc pri zpracování mezd to mzdovka může vyhodit že systému. Pokud říká že nemůže tak keca... ale určitě písemně
Prostě řekne účetní, že je nechce od toho a toho měsíce uplatňovat a chce je mít až v ročním zúčtování. To je akorát lenost účetní. Trvala bych na tom a chtěla vědět, na základě čeho to není dle ní možné.
Varianta dva je, že jí řekne, ať už je nedává do daní, že je uplatní manželka a v lednu přijde s tím, že je tam manželka neměla a ať je dopočte v ročním zúčtování.
Varianta tři, vydržte to do prosince a od ledna jí řekněte, že je tam nechcete, že to bude uplatňovat manželka. A pak přijde koncem roku, že je chce zahrnout do ročního zúčtování a ty mu dáš potvrzení, že jsi slevu na děti neuplatňovala.