Jsem na RD, od loňského podzimu si přivydělávám na dohodu, ale nemám příjmy vyšší než 10 tisíc/měsíc, tudíž se mi nic neodvádí. Daňové přiznání tak podávat nemusím, že?
Díky za odpověď.
Co jsi dělala do toho loňského podzimu?
BTW i pokud máš dohody, může pro tebe být výhodné to DP podat - že ti následně vrátí zaplacené daně.
@merope ale ne, když to jde srážkovou daní. Tam se nedělá roční vyúčtování jako u zálohových, ne?
@patypresdevaty Dát se to tam může. A já pochopila, že případně právě pokud to vyjde "dobře", tak se i něco vrací vlastně z tohoto. Ale DPP se teď měnila, neznám nejnovější úpravu.
@merope Píšu, že jsem na rodičáku.
Já už chápu... celou dobu na rodičáku a od podzimu brigáda. Pokud si to dobře pamatuji a nic se nezměnilo, tak právě v tomto případě dostaneš ty zaplacené daně zpátky. Ale pro mě to jsou už 4 roky, kdy jsem to měla stejně.
Taky záleží jestli jsi vůbec nějaké daně odvedla. Přiznání podat můžeš, ale nemusíš, daňovou povinnost máš splněnou. A bacha, termín byl minulý týden, teď už bys mohla platit pokutu, tak aby se ti to vůbec vyplatilo...
Pokud jsi u zaměstnavatele podepsala Prohlášení poplatníka, pak ti sleva na poplatníka pokryje celou daň a tedy ani žádná daň odvedena nebyla (to poznáš podle toho, že Ti přijde na účet celých 10 000 Kč). Pokud jsi Prohlášení nepodepsala a je Ti ze mzdy stržena každý měsíc daň 15%, tak pak si jí můžeš nárokovat zpět. Pak by se Ti vyplatilo podat DP.
Odpověď na otázku, zda přiznání podávat musíš: Ne, nemusíš.
@merope I u DPP se může podepsat prohlášení poplatníka a pak se odvádí daň zálohová.. jedinou podmínkou je, že v jednom měsíci můžeš mít podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele.
Zároveň můžeš mít zaměstnání, kde máš podepsané prohlášení a k tomu souběžně být i OSVČ. V takovém případě si akorát musíš dělat daně sama, nejde udělat roční zúčtování v práci 🙂
Pokud je to DPP do 10 tis/měsíc a jiné příjmy nemáš, tak ne. Taková DPP se daní srážkově, ne zálohově