Daňové přiznání. Může se podat zpětně za dva roky? Jak?

anett1309
8. únor 2021

Ahojte, zjistila jsem že přítel co měl práci dva roky u stejné firmy, tak mu do do výplatní listiny nenapsali "doplatek nebo přeplatek" z daňového přiznání. Chtěla bych se zeptat, zda si jej může podat zpětně za dva roky a jak to udělat? Děkuji

j.a.n.i
8. únor 2021

@anett1309 Tak nejspíš mu to tam nenapsali protože si nepožádal, že mu mají v práci zúčtování daní udělat. A jinak ano, podat DP zpětně za 2 roky může.

majili
8. únor 2021

@anett1309 letos ať si v práci požádá o zúčtování daní, to může do 15.2. Za předchozí roky si bude muset podat sám daňové přiznání. Nejlépe požádat nějakou účetní, pokud to sám nezvládne. Otázka je, jestli se mu to vyplatí, jestli měl nějaké slevy a odčitatelné položky, díky kterým by mu vraceli na dani.

anett1309
autor
8. únor 2021

@majili a když změnil práci a je od minulého týdne v nové práci, může si o to požádat za minulý rok v té nové práci?

j.a.n.i
8. únor 2021

@anett1309 Ne, nemuze, musel by v puvodni.

majili
8. únor 2021

@anett1309 ano, tak jak píše j.a.n.i, může si požádat v původní, nebo si sám podat přiznání i za 2020.

anett1309
autor
8. únor 2021

Aha, děkuji vám. A ješte se chci na něco zeptat, poku vite. Koukala jsem na internetu na vyplnění online daňového přiznání, ale není tam nic o dokladu sociálních a zdravotních záloh. To je všechno už započítané v papíru "potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň z příjmů a daňovém zvýhodnění" ? .. Řešíme daňové přiznání po druhé, ale po prvé jsme měli účetní, která to udělala špatně. Proto to teď děláme radši sami 😃 děkuji za případnou odpověď 😇

majili
8. únor 2021

Pokud máte příjmy jen ze závislé činnosti, tak žádné doklady sociálních a zdravotních záloh nemáte. Jediné, co potřebujete, je potvrzení o zdanitelných příjmech.

alilali
8. únor 2021

@j.a.n.i Ahoj, mám na Tebe velký dotaz. Všimla jsem si, že u všech příspěvků spojených s "účtem", dávkami atd.. dost často reaguješ. Nejsi náhodou účetní? 😀

j.a.n.i
8. únor 2021

@alilali ucetni nejsem, ale zeptat se muzes zkusit 🙂

majili
8. únor 2021

@alilali já jsem účetní 🙂

alilali
8. únor 2021

@majili
@j.a.n.i

To je možná úplně hloupý dotaz, ale holky, myslíte že zvládnu podat sama daňové přiznání (pro chlapa, bude tam mit i dítě)? Nějaké základy mám, něco vím, ale nejsem si jistá tím výpočtem, není nějaký dostupný tahák na netu (našla jsem jen na peníze.cz). Chlapovi to v práci odmítli udělat s tím, že se jedná o vysokou částku, což nechápu, nejedná se o vysokou částku a vždy to zaměstnavatel dělal. Žádnou účetní neznám, která by pomohla.

alilali
8. únor 2021

@majili A taky mě napadlo, já jsem student denniho studia, stále zaměstnaná a na rodičáku, mám i já nějak řešit růžové prohlášení?

majili
8. únor 2021

@alilali odpoved ti pisu ve zprave 😉

j.a.n.i
8. únor 2021

@alilali Já doporučím formulář na https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/ep... tam to určitě zvládneš 🙂

alilali
8. únor 2021

@majili
@j.a.n.i
Moooc vám děkuji ❤️