Daňové přiznání. Musím něco podat, když jsem celý rok pobírala rodičovský příspěvek?

hannnian
1. bře 2023

Dobrý den,
musím podávat daňové přiznání nebo nějaké čestné prohlášení, když jsem celý rok 2022 pobírala pouze rodičovský příspěvek?

vikinkav
1. bře 2023

Ne

lencaa11
1. bře 2023
goovana
1. bře 2023

@hannnian no já tedy nevím, ale jsem na rodicaku už 3 rokem a každý rok jsem musela do práce zajet podepsat daňové přiznání...

betelgeuzz
1. bře 2023

@goovana daňové přiznání těžko, to by sis podávala sama na finanční úřad.

ajja87
1. bře 2023

Tady píšou, ze se nemusí, ja si teda myslím, zr jsem taky podavala, ale možná se mi to plete s tím, ze poslední dva roky na RD jsem si privydelavala, tak možná jsem ty daně podavala jen ty dva roky, ale fakt už nevím

betelgeuzz
2. bře 2023

@ajja87 tak pokud nevíš, tak nepiš, akorát zbytečně vnášíš zmatky.

Pokud je člověk bez zdanitelných příjmů a to na rodičáku rodič většinou je, tak daňové přiznání nedává. Pokud tam bylo třeba proplacení dovolené, tak mu zaměstnavatel udělá zúčtování daně z příjmu. Mohou tam pak být nějaké brigády na DPP, DPČ, pak záleží, jak to bylo zdaněno, jestli je, nebo není povinnost podat přiznání. Takže je spousta různých možností, kdy přiznání podávat a kdy ne. Ale autorka píše, že nic kromě rodičáku neměla, takže přiznání nepodává.

j.a.n.i
2. bře 2023

@betelgeuzz No, teoreticky, pokud by mela aktivni zl, tak minimálně prohlášení by dat musela, i když nic krom rodicaku nemela.

betelgeuzz
2. bře 2023

@j.a.n.i no teoreticky, ale o tom nic tazatelka nepsala.

ajja87
2. bře 2023

@betelgeuzz a ty jsi asi vstala zadnici napred viď.... Myslím, ze každý si muze napsat co chce!!!!! A jestli jsi si nevsimla, tak jsem davala i odkaz kde se píše, ze danove přiznání dávat nemusí... Takze pac a pusu

betelgeuzz
2. bře 2023

@ajja87 sice jsi dala odkaz, ale následně jsi napsala, že jsi asi podávala, ale vlastně nevíš a možná to bylo úplně jinak. Co si z toho má tazatelka odnést? že přiznání dát musí, nebo nemusí?
V oblasti daní, mezd, příspěvků je spousta nuancí, které ovlivňují, zda člověk má, nebo nemá nějaké povinnosti, nebo nároky na příspěvky. A bez znalostí pak můžou být ty rady zavádějící, případně i tazatele poškodit.