Daňová sleva na dítě. Jak to tedy je?

l.u.c.i.e
1. lis 2021

Bývalý manžel si uplatňuje slevu na naše dva syny. Nyní se mi narodila dcera a přítel by si jí chtěl taky odečítat z daní. Jak je to? Jemu se bude počítat jako první nebo se to bude brát jako moje třetí? Přítel říká, že si mám napsat všechny tři děti na sebe a rozdíl posílat bývalému, že to dělá měsíčně navíc skoro o 1000 více než kdyby si jí napsal on a počítala by se jako první dítě... jenže za chvíli budu zase na rodičáku, tak nesplnim podmínky výdělku za rok si myslím. Jak to tedy je?

bara88
1. lis 2021

@l.u.c.i.e a ty pracuješ že si ji chceš odečítat ty?

adula000
1. lis 2021

pokud ty nepracuješ, tak nic na syny nedostaneš, musíš splnit nějaký příjem, aby ti daňová sleva náležela.

no1
1. lis 2021

Nevím jak je to u nesezdaných párů, ale manžel si uplatňuje mého syna z prvního manželství, tak možná by to tak šlo i u vás?
Máme další dítě společné, takže slevu uplatňuje na obě děti

l.u.c.i.e
autor
1. lis 2021

Holky teď nepracuji... hmmm, takže jsem si to myslela správně, že to nejde. Teď jsem na mateřské.

alilali
1. lis 2021

@l.u.c.i.e A kdo teda má tu světlu na dítě, bývalý manžel nebo nikdo?

felixfelicis
1. lis 2021

Neresilo se tu náhodou u @cherie24, že bývalý na tu slevu nemá nárok, protože s ním děti nesdílí společnou domácnost? A že by tvůj přítel mohl mít na sebe všechny tři děti? (Takhle si to pamatuju, omlouvám se, jestli jsem mimo).

barmil
1. lis 2021

@felixfelicis ano, manzel nemá nárok si děti uplatňovat, pokud s ním nežijí v jedné domácnosti. Takže teď vlastně tu dávku pobírá neoprávněně.

letalnica
1. lis 2021

@felixfelicis To by museli být manželé, jako přítel si nemůže uplatňovat dítě partnerky. A v první části máš pravdu, musel by s dítětem sdílet společnou domácnost.

mdch91
1. lis 2021

@letalnica neni tam jen podminka spolecne domacnosti a ne manzelstvi? Slevu muze uplatnovat treba babicka, ktera ma stejne bydliste.

letalnica
1. lis 2021

@mdch91 Vlastní babička ano. Ale jinak je to tak. Biologický otec nemůže slevu uplatňovat, pokud nesdílí společnou domácnost, a partner matky může uplatňovat nebiologické dítě, jedině pokud jsou s jeho matkou sezdáni.

cherie24
1. lis 2021

@felixfelicis ano, pobíral na malou odečty z daní přes rok ač s námi vůbec nežil a kdybych ho nahlásila, tak by platil tučnou pokutu a musel vše do poslední koruny vrátit státu. Takhle nám to řekla účetní. Je to opravdu jen na děti ve společné domácnosti. Neslouží to jako příspěvek tatínkovi na alimenty. Pokud je ale pár sezdaný, může muž žádat o úlevy na daních i na děti své manželky.

sylvka
2. lis 2021

@l.u.c.i.e mám dva syny z prvního vztahu.nyni jsem na mateřské.vdala jsem se a čekám mimco. Slevu na dani uplatňuje manžel,ptz s kluky bydli v jedné domácnosti a v podstatě je živí.

l.u.c.i.e
autor
2. lis 2021

Už jsem to pochopila. Děkuji moc za rady.