Ahoj prosím můžete mi poradit. Od ledna 2020 na neschopence na které jsem byla do 14. července pak jsem přešla na PPM nyní RP. Počítá se neschopnost do daní má cenu si ho podávat. Myslím, že mi nemají co vracet, švagrová mi ale tvrdí, že na nemocenské se daně vrací... Všude na internetu čtu něco jiného. Teď mi propláceli dovolenou ale mám tam odečteno i slevu na poplatníka 2070 Kč. Děkuji za odpověď.
@annacb pokud si neodvedla zálohovou daň, tak se ti nic vracet nebude. Pokud jsi šla 15. 7 na PPM, tak ti skončila 26. 1. Teprve teď jsi mohla čerpat řádnou dovolenou.
Ano, z nemocenské se daně vracejí. Ale ti lidé tím myslí to, že po dobu nemocenské nebyl zdanitelný příjem, tudíž nebyla uplatněná sleva na dani, která se pak v ročním zúčtování uplatní na zdanitelném příjmu za zbytek roku, tudíž se pak něco vrací (pokud bylo dost odvedeno na zálohách). Takže typické pro muže, který marodí třeba čtvrt roku a zbytek normálně pracuje.
Ale ty jsi neměla vůbec žádné zdanitelné příjmy. Nejdřív nemocenská, pak PPM. Předpokládám, že dovolenou mezi md a RD máš až teď v roce 2021, mateřská ti skončila teď někdy. Takže až ta řádná dovolená, než nastoupíš na rodičovskou dovolenou (pokud ji teda budeš čerpat), ti dá možnost něco si nechat vrátit z daní.
z nemocenské se daně vracejí ale pokud si na daních nic neodvedla tak ti to logicky nemají z čeho vracet
Dobrý den měla bych dotaz jedná se o daně a školkovné ale naco bych se chtěla zeptat je zda musí platnit odečet školkovné ten kdo má dítě napsané v ročním zúčtování nebo můžu žádat já ani bych měla syna v zúčtování dekuji
Syna ma přítel aby mu zůstávalo více peněz na výplaty je v insolvenci
@imonik školkovné může uplatnit pouze rodič, který žije ve společné domácnosti s dítětem. To je jediná podmínka týkající se osoby, která uplatňuje. Žádná provazba na daňové zvýhodnění na dítě v zákoně o daních z příjmů není. Pokud na tom bude účetní trvat, chtěj po ní paragraf, kde to je v zákoně uvedené s tím, že si to následně ověříš na finančním úřadě.
@annacb Za rok 2020 si nic nezaplatila, tak ti nemaji co vracet. Dovolenou si cerpala az v roce 2021, tak za ten to mozna smysl mit bude.