Daně. Jak je to s dětmi?

petrak15
10. bře 2021

Ahoj, chtela bych se zeptat na radu ohledne vyplneni deti v danovem priznani. Manzel si deti uplatnoval 3 mesice od ledna do brezna. Potom sel na pracak. Ja jsem cely minuly rok mela rodicovskou, ale od zari jsem si zacala uplatnovat slevu na deti v nove praci.
Moje znama nadhodila, že si muzu v danovem priznani napsat deti od dubna do prosince, že to proste jde. Vraceli by mi mnohem vyšší castku nez pri uplatnovani deti pouze od zari.
Já se ptam, je to mozne? Nevrati mi to FU s chybou? Mate nektera zkusenost? Jinak nejsem osvc, pouze mam jiny příjem z pronajmu a tim padem delam dane sama. Kdyby manzel zustal zamestnany cely rok, tak to neresim, sleva na deti by zustala u nej.

janylu
10. bře 2021

@petrak15 ano, vaše známá má pravdu. Můžete si děti uplatnit od dubna do prosince, ale pouze za předpokladu, že Váš roční příjem je vyšší jak šestinásobek minimální mzdy.

petrak15
autor
10. bře 2021

Dekuji za reakci a potvrzeni, že to lze. Minimalni mzdu za minuly rok dohledam a snad to vyjde.

mazanamatka
11. bře 2021

@petrak15 Ano, taky potvrzuji, že je to možné teď v daňovém přiznání za rok 2020 (vy si uplatníte ty měsíce, které si neuplatnil manžel). https://www.mazanamatka.cz/2021/01/05/sleva-na-...
Ta hranice je 87 600 Kč, takže pokud jste vydělala víc, zvýhodnění na děti si uplatnit můžete..