Nevíte prosím někdo, když si můj přítel nechá uplatnit v práci slevu na naše dítě, může se nějakým způsobem dozvědět exekutor, že bydlí u mě? Můj přítel má několik exekucí, současně je má uvalené i na plat, takže je splácí z platu, ale zároveň má i soudně na majetek, tím pádem nemá u mě trvalé bydliště. Vzhledem k těžké finanční situaci se nám hodí každá koruna, takže by jsme byli rádi za úlevu na dani, ale mám velký strach, aby k nám jednoho dne nevtrhli exekutoři a nevybílil nám byt :( Prosím poraďte nebo předejte zkušenosti ... Díky 🙂
Ahoj,pracovala jsem s exekuce mi, pokud by jsi to chtěla více řešit napiš mi do zpráv, ať to ne rozmazávat tady a když budu vědět po poradím ti.
Exekutoři jsou šílení a zjistí kde co. Jo a jestli přítel dostane něco navíc jako slevu na dani na dítě, tak vám ji každopádně vezmou.
@irisie Nezlobte se, ale nebýt dlužníků nejsou exekutoři. Myslím si, že každý by si měl před půjčkou předem rozmyslet zda bude schopen to řádně splácet.
@princikovi to je sice pravda, ale i tak se většina exekutorů chová šíleně, až to někdy opravdu zavání psychickým terorem, zabavuje věci, které nejsou majetkem dlužníka a atd. A o jejich královských odměnách za tuto práci je snad lepší pomlčet úplně 😝
@mates457 to o co mu sleva na dani navýší plat, to si stejně exekutor obstaví. Výhoda je, že dlud tak rychleji splatí. Každopádně to, že u tebe nemá trvalé bydliště není žádná ochrana, bohužel. Stačí jakýkoliv i malý důkaz, že tam dotyčný přebývá a budeš mít smůlu...
@blondynka400 nemám osobní zkušenost s exekucí, snažím se vždy předem promyslet zda skutečně úvěr nebo půjčku potřebuji, odměny exekutorů stanovuje zákon a oni jen využívají možností, zřejmě se někdy pohybují na hraně práva a o slušnosti nebo vstřícnosti asi nemá smysl mluvit ehm teda psát. Nicméně stále si myslím, že pokud na mě přijde exekuce (může se to stát každému) tak se to dá řešit, ale pokud má někdo na sebe X exekucí tak je asi chyba jednoznačně na jeho straně.
Bohužel už jsem několikrát řešil osobní bankrot zaměstnanců a strašně se divili, že díky srážkám ze mzdy zaplatí skoro "celý" svůj dluh - sakra vždyť si od někoho půjčili peníze tak by měli všechno vrátit ne?
Samozřejmě může se stát, že někdo se do toho dostane shodou špatných událostí, okolností atd...
@blondynka400 exekutor i tak dělá jen to, co mu zákon přikazuje nebo umožňuje. pokud dělá něco, co nemá, každý má právo se bránit a podat stížnost. bohužel naše zákony nejsou stavěny moc dobře, exekuční řád nevyjímaje.
@mates457 jak už bylo psáno výše...nemusí mít u tebe trvalý pobyt, kde se zdržuje se exekutor může dopídit mnoha cestami a může vás navštívit na jakékoliv adrese. s tím odpočtem daní tu mají taky pravdu. zvýší se mu plat, tudíž se mu zvýší částka, kterou je možné z platu strhnout. vy se mít lépe nebudete, ale dluh bude rychleji zaplacen. bohužel pokud má přítel exekuci, tak jediný, kdo vaší situaci může pomoci jsi ty. ty by jsi musela přijít na to, jak přijít k penězům, aby se vám zlepšily podmínky. na tvé peníze nikdo sahat nebude. přes přítele tato možnost neexistuje. je mi jasné, že brigáda při dětech nebo nějaká činnost doma není reálné řešení pro každého ☹
@princikovi ano nebyt dluzniku nejsou exekutori! Ale i kdyz nejsem dluznik, nic jsem nikde nepodepsala, tak jdou po me stejne! A duvod??? Byla jsem manzelka dluznika, nikoho nic nezajimalo. Zabavili mi me penzijko, me urazove pojisteni!!! Bohuzel musim pykat za jine... a hlavne nechci slyset ze jsem se nemela vdavat atd!!! Zmena zakona byla 2012. Ja se vdavala 2006.
@princikovi když ono to podle mne není vždy tak jednoznačné. Viz třeba jeden náš zaměstnanec, dluh ve výši 20 tis z nedoplatku 7kč za telekomunikační služby, o kterém dotyčný nevěděl + k tomu dluh na zdravotní pojištění, protože ho tenkrát zaměstnavatel nepřihlásil, dotyčný o tom neměl ani potuchy a pojišťovna si na to celou dobu "nevzpomněla" až za několik let, kdy to byla už hezká částka. A atd. S tím co píšeš souhlasím, ale bohužel ne vždy to tak opravdu je.
Já sama jsem se do podobné situace nedostala, ale u zaměstnanců jsem toho viděla dost a tak i jeden případ ze širší rodiny. A to co bylo (a část jsem viděla na vlastní oči), to je nepředstavitelné a za hranicí zákona. Ale stejně nemáš odvolání, bohužel, i když stížnost podáš 😝 @blahova_andrea I souhlas, že zákony jsou napsány špatně, ale i tak, když si to srovnáš, jak se chová jeden exekutor a jak druhý. I toto povolání se dá dělat slušně, bohužel moc jich ale není 😝
@mates457 nevím tedy, jestli se to mohou dozvědět, ale vím, že můžou přijít i tam, kde se ten dotyčný fyzicky zdržuje, a ani tam nemusí byt trvale hlášen. Na to mají právo.
A pokud si přítel nechá uplatnit v práci z platu slevu na dítě, tak pokud má exekuci na plat, tak bych řekla, že o část té slevy (která je něco nad tisícovku), stejně přijde, protože mu to ta exekuce spolkne. Ale zase by byl dříve uhrazeny dluh.
No nevím, nepřemýšleli jste o nejakem oddlužení? Nevím tedy, jaká je konkrétní situace u vás, jaké výše ty dluhy jsou a jaká je reálná šance, že budou splaceny. Ale možná by to stalo za to aspoň o tom zjistit informace. Aspoň by ses už nemusela bát, že příjdeš o majetek..